OSTATNÍ

Vánoce s úsměvem aneb Jak se z toho nezbláznit?

Pro mnoho lidí, zejména maminky, je období před Vánoci plné spěchu a stresu. Je toho potřeba tolik zařídit, nachystat, uvařit, uklidit… Je to ale vážně nutné? Opravdu budou Vaše Vánoce horší s neumytými okny? Vážně si vánočku nemůžete přinést domů z pekárny? Máme pro Vás tipy, jak si letos Vánoce užít!

  1. Napište si seznam dárků a všech souvisejících propriet (balící papír, mašle, tašky). Je jasné, že se nesmí zapomenout na nikoho, ale také není potřeba kupovat hory dárků za desetitisíce. Když se budete držet hesla: Každému maximálně dva dárky, nebude to tak náročné pro Vás ani Vaši peněženku.
  2. Nakupujte přes internet. Není už skoro nic, co by nešlo sehnat v eshop. Hledejte obchod, který má výdejnu nebo ideálně sídlo ve Vašem městě a máte tak zajištěno, že dárek budete mít včas. Navíc se vyhnete davům vystresovaných lidí zoufale běhajících po obchodech.
  3. Pokud nevíte, co koupit, darujte poukaz na služby či zážitky, dárkovou kartu nebo dobrý skutek – přispět můžete jménem obdarovaného na charitu, léky pro děti, zvíře v zoo atd.
  4. Nejlepší dárek pro Vaše děti? Váš čas! Sundejte zástěru a běžte se s dětmi projít na vánoční trhy, společně si zazpívejte koledy, zahrajte si společenskou hru nebo zkuste lít olovo. Právě na to budou jednou vzpomínat.
  5. Udělejte jen běžný úklid. Opravdu není nutné mýt okna, vymývat celou linku a přestavovat nábytek. Na Vánoce bude stejně zase pršet a do linky Vám nikdo nepoleze. Pokud ale cítíte, že to nutné je, pozvěte si firmu nebo brigádníka na úklid. Tyto služby nejsou dnes nijak extra drahé a za ten ušetřený čas to rozhodně stojí.
  6. „Kolik máte letos druhů?“ Tahle otázka patří k tradičnímu českému předvánočnímu folklóru. Nestyďte se odpovědět: „Tři“ nebo dokonce „žádné.“ Co takhle si dát třeba ovoce namočené v čokoládě? Je to dobré a k tomu i zdravé! A po Vánocích se pak nezděsíte pohledem na váhu.
  7. Delegujte. Vánoce nejsou jen Vašim úkolem. Na jejich přípravě by se měla podílet celá rodina. Pošlete manžela s dětmi pro vánoční stromeček a kapra, zapojte děti do vánočního úklidu i pečení cukroví. Nikdo nestojí o přesoleného kapra z Vašich slz, když se pod tíhou všech povinností 24. prosince hroutíte.
  8. Odpočívejte. I když to zní jako sci-fi, najděte si každý den pro sebe aspoň půl hodiny, kdy si sednete a v klidu si vypijete kávu nebo popovídáte s dětmi a manželem, v ideálním případě si společně pusťte pohádku a dejte si něco dobrého. Nic neuteče a Vy naberete nový dech!


    TAK ŠŤASTNÉ A NEVYSTRESOVANÉ! 
DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ