OSTATNÍ
Zdroj: advocate.com

Češi přejí lásce. Zn.: Jakékoliv!

„75 procent Čechů si myslí, že když dva se mají rádi, měli by mít možnost se vzít. Ať už mají partnera opačného nebo stejného pohlaví," uvedl šéf kampaně Jsme fér Czeslaw Walek. Vyplyvá to z průzkumu agentury Median pro kampaň za manželství pro všechny Jsme fér!, kterého se zúčastnilo 1216 lidí starších 18 let z celé republiky.

Češi a Češky rozhodně nestojí v cestě štěstí gay a lesbickým párů,” říká šéf kampaně Jsme fér Czeslaw Walek. Naopak výzkum ukázal, že stále přibývá těch, kteří podporují rovnost šancí pro homosexuály. „V podobném průzkumu z roku 2016 se pro manželství pro všechny vyslovilo 68 procent dotázaných, tedy o sedm procentních bodů méně. Podle letošního zjištění bylo proti 19 procent dospělých,” vysvětluje Walek.

Rodiče stejného pohlaví 
V praxi se rodiny se dvěma maminkami nebo tatínky objevuje stále častěji. České zákony ale nedovolují partnerovi stejného pohlaví si dítě osvojit. Jak ale podle Czeslawa Waleka vyplývá z průzkumu, Čechům by to až tak nevadilo. „71 procent souhlasilo také s tím, aby si gayové a lesbické ženy mohli osvojit dítě svého partnera či partnerky. Celkem 61 procent dotázaných souhlasí pak také s tím, aby homosexuální páry mohly adoptovat děti z ústavů. Proti je 31 procent respondentů," dodává.
Na otázky Medianu odpovídalo 1216 lidí, podporu párům stejného pohlaví vyjadřují víc ženy, mladší lidé a lidé s vyšším vzděláním. „Za větší vstřícností žen může být jejich volnější postoj k zažitým rolím v rodině i citovější pohled na to, co je pro děti dobré," míní socioložka agentury Median Lea Michalová. 
Největší rozdíl podpory adopcí gay a lesbickými páry mezi muži a ženami je ve věku mezi 45 a 54 lety. Tedy u generace, která mívá děti v dospívajícím věku a může řešit právě otázky spojené s jejich sexualitou. A navíc sama dospěla v době, kdy tato tématika byla tabu," uvedla Michalová.

Zdroj: Gay parents to Be

Homosexualita jako životní styl 
Poměrně zajímavé byly odpovědi na vznik homosexuality. Tři z deseti lidí se totiž domnívají, že homosexualita je módní záležitost a že její přijímání ve společnosti přispívá k úpadku morálky. Výsledky také ukázaly, že víc než pětina lidí míní, že si homosexualitu může člověk zvolit. Zhruba stejný podíl dotázaných ji považuje za nemravnou. „Celkem 13 procent dotázaných si myslí, že by manželství gayů a leseb ohrozilo manželství heterosexuálů. Osm procent uvádí, že by sňatky gayů a leseb ohrožovaly přímo je osobně,” uzavírá Czeslaw Walek.
V Česku mohou dvojice mužů či žen od července 2006 uzavírat registrované partnerství. Za prvních 11 let to udělalo 2647 párů.

Zdroj: ctk 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ