Z OSTRAVY
Foto zdroj: ScienceDaily

Ostrava: Město pro trpělivé řidiče

Jako by nestačilo, že je uzavřený most na Rudné, omezení nás zdržuje na Místecké a Plzeňské. Další dávku nervů si musíme připravit na cestě do Zábřehu a Výškovic. Kraj chystá rozsáhlou modernizaci Výškovické ulice a přilehlých mostů, která bude probíhat až do roku 2020. „Mosty jsou v tak špatném technickém stavu, že už nemůžeme dál čekat a stavbu oddalovat,” říká náměstek moravskoslezského hejtmana pro finance a investice Jaroslav Kania.

Pokud jste řidiči a musíte jezdit skrz Ostravu, asi jste za poslední týdny párkrát zakleli. Bohužel nás v nejbližší době lepší zítřky nečekají. Moravskoslezský kraj 9. května zahajuje rozsáhlou opravu Výškovické ulice úplnou uzavírkou západních mostů směrem do Výškovic přes ulici Rudnou a železniční trať tzv. Polaneckou spojku na Výškovické ulici. Podle náměstka hejtmana Jaroslava Kanii je velkou snahou uzpůsobit stavbu tak, aby co možná nejméně lidem otravovala život. „I když se na ní bude pracovat intenzivně, potrvá do jara 2020. Je náročná a komplikovaná. Ale mosty jsou v tak špatném technickém stavu, že už nemůžeme dál čekat a stavbu oddalovat. Cestujícím i obyvatelům městských částí Výškovic, Zábřehu a Hrabůvky se za problémy omlouváme.Prosíme o trpělivost, shovívavost a také disciplinovanost, aby tu nedocházelo k nehodám a ke kolizím,“ žádá Kania.
 
Stavět se bude ve dvou etapách. První fáze výstavby potrvá do dubna příštího roku. V této etapě budou zdemolovány staré západní mosty (směrem k Ostravě-Porubě) a postaveny nové. „Od 9. května budou uzavřeny západní mosty směrem do Výškovic přes Rudnou ulici a železniční trať. Součástí bude i uzavírka severozápadní rampy výjezdu z ulice Rudné na Výškovickou a sjezdová rampa z ulice Výškovické na Rudnou ve směru na Porubu. Východní polovina mostů bude rozdělena na dva jízdní pruhy - jeden bude určen pro osobní dopravupouze ve směru do Vítkovic a druhý pro Integrovaný záchranný systém a městské autobusy ve směru do Výškovic. Tramvaje číslo 2 a 7 tudy budou jezdit jako obvykle až do 25. května. Od tohoto dne bude tramvajová doprava nahrazena autobusy. Obnovena bude 1. června jako jednokolejná obousměrně pojížděná trať přesunutá na východní mosty,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka.

Hlavní je neztrácet hlavu a udržet nervy na uzdě. Všechno jednou skončí! Foto zdroj: CarAdvice

Nejsložitější bude situace víkendu od 16. do 18. června, kdy se bude ‚snášet‘ most nad Rudnou ulicí. Proto bude tato frekventovaná komunikace zcela uzavřena. Uzavírka se dotkne nejen řidičů, ale i těch, kteří jezdí tramvají. „5. až 8. července budou muset cestující počítat s další výlukou tramvají.  Bude se demontovat ochranná konstrukce pod mostem na Plzeňské ulici u Ostravar Arény a zprovozní se výjezd z Výškovické ulice na ulici Plzeňskou. Během demoličních víkendů se pracovat i v noci od pátečního večera do pondělního rána. V současnosti jednáme o objízdných trasách. Od 22. do 24. června se bude demontovat střední pole mostu nad Polaneckou spojkou. Bude to znamenat dvě krátkodobé noční výluky provozu na železniční trati,“ upřesnil náměstek hejtmana Jakub Unucka. 

Je se ale na co těšit. Výškovická ulice získá rekonstrukcí za 328 milionů nejen nový povrch, na téměř půlkilometrovém úseku ulice pojedeme po šesti nových mostech namísto dnešních čtyř, které budou kvůli špatném technickém stavu zdemolovány. Na nově vybudovaných mostech bude také cyklostezka.

V jarním čísle Magazínu Lečo jsme se ptali představitelů Ostravy, proč rekonstrukce silnic u nás tak trvají. Chcete znát jejich odpovědi? Klikněte ZDE. 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY