Z OSTRAVY

Klasický western Bob musí zemřít už tuto neděli ve Staré aréně

V neděli 29. dubna bude mít ve Staré aréně premiéru poslední díl série "Brak”. Po detektivce a hororu půjde o western s názvem Bob musí zemřít. Pro ostravskou scénu jej připravují studenti brněnské Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) spolu se známými ostravskými herci.

Western bude mít ve Staré aréně všechny klasické atributy. Na scéně, kterou připravuje výtvarnice Magdaléna Paráčková, nebude chybět saloon, whisky ani střelné zbraně či oprátka. V kulisách “divokého západu” ale diváci uvidí příběh, který by se mohl odehrávat kdekoliv.

Je to archetypální příběh o městě uprostřed ničeho, které se zaprodalo zločinecké bandě. Do toho města přijíždí cizinec, který jde bandě po krku. Jeho motivy nikdo nezná. Možná je to lovec odměn, možná přijíždí do města s jiným záměrem. Víc bych neprozrazoval,” říká režisér inscenace Adam Steinbauer.

Režisér Adam Steinbauer a dramaturgyně Lenka Dobrovolná

Inscenace je inspirována především fenoménem tzv. spaghetti westernu. Jedná se o italskou odnož žánru, za jejíž nejvýraznější představitele bývají považováni režiséři Sergio Leone a Sergio Corbucci. Italské westerny byly ve své době sice krvavější, ale méně černobílou variantou westernů hollywoodských. Dalšími inspiračními zdroji jsou westernové snímky režiséra a herce Clinta Eastwooda.

I když naše inscenace mnohdy využívá komediální stylizace, jedná se o poctu žánru, nikoliv parodii. V popředí je pro nás příběh a to, jak si v něm stojí jednotlivé postavy,” říká dramaturgyně Lenka Dobrovolná. „Už od první čtené zkoušky je to velmi příjemné, což vždycky nebývá. Taková ta fáze toho rozpačitého oťukávání, co si můžeme dovolit, byla záhadně přeskočena. Mám pocit, že to jsou lidi, kteří mají podobný humor, takže to lidsky funguje,” pochvaluje si spolupráci režisér Adam Steinbauer.

V inscenaci hrají Milan Cimerák, Radek Melša, Miroslav Rataj a Kateřina Vainarová. 

Herci Milan Cimerák a Kateřina Vainarová

Premiéra Bob musí zemřít završuje trilogii autorských inscenací, které vycházejí z brakových předloh. Všechna tři představení mohou vidět diváci ve Staré aréně během měsíce května. Kromě nového westernu jde o detektivku Mrtvé oči a horor Vana. Pokud nestihnete premiéru 29. dubna, nezoufejte. Reprízy se odehrají 1. a 15 května.

Jednomu z diváků mohou přinést lístky dvojnásobnou dávku radosti - květnové vstupenky na všechny brakové tituly totiž budou slosovatelné. Cena je divadelní - předplatné na příští sezónu. Více informací o soutěži a květnový program najdou zájemci na stránkách Staré Arény. Tak honem, vstupenky mizí opravdu rychle!

Fotografie: tisková zpráva Staré Arény

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY