Z OSTRAVY

USE-IT jiná mapa Ostravy

Docela jiná mapa Ostravy. Myslíte si, že ze slavné éry hippies do dnešních dob nepřetrvává kromě filmů a hudby nic užitečného? Omyl. Hippie revoluce v Kodani položila základy dnešních extrémně žádaných a moderních průvodců a map měst po celé Evropě. A jsou to mapy, ve kterých najdete přesně takové informace, které potřebujete, když chcete zažít město jako „místňák“ a ne jako turista. Co stálo za zrodem projektu ISE-IT a jak vypadá Ostrava očima místních?

Myslíte si, že ze slavné éry hippies do dnešních dob nepřetrvává kromě filmů a hudby nic užitečného? Omyl. Hippie revoluce v Kodani položila základy dnešních extrémně žádaných a moderních průvodců a map měst po celé Evropě. A jsou to mapy, ve kterých najdete přesně takové informace, které potřebujete, když chcete zažít město jako „místňák“ a ne jako turista. Co stálo za zrodem projektu ISE-IT a jak vypadá Ostrava očima místních?

Projekt USE-IT odkazuje na tradici komunity hippies. Proč? Protože na konci šedesátých let se svět dozvěděl, co je to ta pravá komunita. Mladí lidé procházeli po městech, spali a jedli, kde se dalo, a vzájemně si dávali tipy, co, jak a kde zažít, vidět nebo využít. V sedmdesátých letech vznikaly v Kodani (ale i jeden v Evropě) komunity, komunitní, kulturní a ubytovací zařízená velmi neformálního typu, a nejslavnější z nich bylo kulturní centrum pro mladé Huset. A právě v něm začali organizovanou formou poskytovat informace pro turisty s menším než malým rozpočtem.

Od společenských doporučení byl jenom krůček k prvním tištěným publikacím, ty první vyšly v Londýně a právě Kodani. V roce 1985 se první USE-IT publikace objevila v Bruselu, v závěsu za ním Oslo, Rotterdam a Ghent. No a pak vlastně celý zbytek Evropy.

USE-IT mapy ale zdaleka nevyužijí jen turisté zdaleka, ocení je také místní, protože, jak jsme už psali v článku o komentovaných prohlídkách Ostravy, to, že někde bydlíme, ještě neznamená, že všechno známe.

Jako první česká USE-IT mapa vyšla Praha v roce 2011, následovaly další edice i mapa Ostravy a dalších měst. A tak máte možnost se o spoustě měst u nás i v zahraničí dozvědět to, co v obyčejných průvodcích nenajdete.

JinaMapa2

Ostrava podle USE-IT

Jak vypadá taková netradiční mapa Ostravy? Kromě vždycky užitečných informací o veřejné dopravě, historických, kulturních a industriálních památkách, najdete v mapě také tipy na to, kde sehnat dobrou kávu, jaká jsou u nás populární a kvalitní bistra, kde objevovat lokální módu, a kde se potkat s ostravským undergroundem.

Užitečné odkazy

Webové stránky projektu: http://use-it.cz/

Facebook: https://www.facebook.com/useitostrava/

Mapa Ostravy ve formátu .pdf:

http://www.useit.travel/_files/fileupload/cities/plans/2015_ostrava.pdf

Ostrava podle USE-IT: http://use-it.cz/ostrava

Kde sehnat mapu Ostravy? Cooltour
Výstaviště Černá louka, pavilon C1
702 00 Moravská Ostrava
nebo

Infocentrum USE-IT Praha

Trojanova 3

Praha 2

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY