ZDRAVÍ A SPORT

České tričko, které zastaví kulky

Pod oblečením je neviditelné. I když je vyrobené z funkčního materiálu, díky kterému odvádí vlhkost a pot, ubrání tělo proti kulkám většiny pistolových a revolverových zbraní. O neprůstřelná trička, které vyvinula strakonická textilní společnost Moira s firmou 4M Systems a Českou zbrojovkou, má zájem i FBI.

Ozkoušeno kolumbijskou protidrogovou jednotkou Gaulla, v dodání pro český Útvar rychlého nasazení (URNA). Neprůstřelné trička Spirit zaujaly nejen svou účinností, ale hlavně neviditelností. Často totiž dochází k úmrtím vojáků, u kterých přišel nepřítel na přítomnost podobné neprůstředné ochrany. „Když nás testovala česká armáda, zjistila, že když měli jejich kluci Moiru, měli o 20 až 30 procent lepší střelby. Psychická a fyzická pohoda pak rozhoduje, jestli vojáci přežijí,“ řekla výkonná ředitelka Moiry Marcela Vlčková.

Primárně je balistická vesta určená pro příslušníky ozbrojených složek, ať už je to policie, tajné služby nebo agenti v utajení. Nesmí na nich být vidět, že nosí prostředek balistické ochrany,“ říká produktový manažer firmy 4M Systems Martin Žižka. Díky spolupráci s firmou Moira, která je odborníkem na funkční spodní prádlo, odvádí tričko pot, zajišťuje komfort při pohybu v chladném i horkém prostředí. „Materiál, ze kterého vesty vyrábíme, je naším výrobním tajemstvím. Je tam ale obsaženo pětilaločné vlákno Moira a další přídavné materiály,“ prozrazuje ředitelka Vlčková.

Americká FBI svůj zájem o neprůstřelné trička projevila na veletrhu IWA v Norimberku, který proběhl tradičně v březnu tohoto roku. Sjíždějí se zde odborníci na produkty pro lov, sportovní střelbu, vybavení pro outdoorové aktivity nebo bezpečnostní složky. Ale neslouží jen pro speciální ozbrojené jednotky. Lidé je v rámci bezpečnosti nosí jako součást běžného každodenního oděvu, například když se jdou večer bavit. Pohodlná trika tak poskytují ochranu nejen proti střelné zbrani, ale také proti pobodání různými nástroji.

V posledních letech stále více lidí cítí, že by se mělo bránit vůči svému okolí. Upozornilo nás na to hned několik atentátů a útoků. Uvažovali jste někdy o pořízení bezpečnostního prvku ve stylu neprůstřelné vesty? Nebo jste rovnou uvažovali o koupi zbraně na ochranu sebe a své rodiny?

 

Fotografie: archiv unsplash.com

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT