Z OSTRAVY

MOVE Fest 2018: Do Ostravy přijeli i cirkusáci Loser(s)

Pod pojmem tanec a divadlo si většina lidí představí jednoduchý příběh o zamilované dvojici, o nenávisti mezi lidmi nebo o problémech v mezilidských vztazích. Ale už jste se někdy v divadle báli o životy vystupujících?

V období od středy 23. května do neděle 27. května probíhal v Ostravě taneční festival MOVE Fest. Letošním tématem se stalo spojení tance a moderních technologií. A že bylo z čeho vybírat!

Program zahájila ve středu fantastická Sonja Ferienčíková, která ve spolupráci s vizualistkou Márií Júdovou a hudebnicí Alexandrou Timpau připravila představení Everywhen plné emocí. Jen s pomocí otoček v pravo doplněných o výrazové pózy dokázala divákům předat své pocity z promítaných obrazů na plátnu za ní. Čtvrtek se nesl v duchu tria Jaro Viňarský, Tereza Ondrová a Peter Šavel. V inscenaci You Are Here režisérky Petry Tejnorové nešlo jen o představení vystoupení divákům. Všichni přítomní byli vtaženi do děje a prožívali jej spolu s triem účinkujících.

Třetí a potažmo i čtrtý den dopoledne patřil akrobatické skupně Losers Cirque Company. V pátek večer jsme byli svědky unikátního až cirkusáckého představení, kdy se celému publiku tajil dech. Jejich inscenace Kolaps nás přiměla pocítit emoce, které na pódiu probíhaly, skrze jednotlivé příběhy. Ať už se jednalo o neopětovanou lásku, vyloučenost jedince ze skupiny nebo soutěživost. „Bez kolapsu nelze posouvat své možnosti, nelze jít vpřed, nelze překročit svůj stín,“ říkají o představení tvůrci. Hudbou celé představení doprovodili Vladimír Mikláš a Josefina Žampová, kteří celému večeru dodali úplně jiný rozměr.

A pro nadšence, které zaujaly pohybové kreace typu vyhazování do vzduchu, stavění se na ramena nebo přemety, si Loser(s) připravili workshop. V sobotu dopoledne se tak za pomoci akrobatů mohli zájemci jak o pozemní, tak párovou akrobacii naučit základní triky z repertoáru skupiny.

Program pokračoval ještě v sobotu večer v režii Debris Company a představení s názvem „WOW“. Účinkující se nebáli pokládat velmi aktuální otázky. Ať už o tristním stavu přírody nebo o stavu současné společnosti. „Vizuálně připomíná představení Meliésovu Cestu na Měsíc z roku 1902 propojenou s Caraxovými Holy Motors, Matrixem Wachovských a devadesátkovými Návštěvníky,“ říkají tvůrci.

Celé taneční bláznění skončilo v neděli představením „O medvědovi, který plul na kře“. Pátý ročník festivalu se zaměřil také na rodiny s dětmi a přinesl jim scénickou dešifraci příběhu samce medvěda, který byl zanesen na ledové kře z arktického ledu Grónska k břehům Islandu. Místní policie se souhlasem ministryně životního prostředí Thórunn Sveinbjarnardóttirové medvěda krátce po jeho přistání zastřelila. Díky zaměření příběhu na to, co je a co není správné, se při sledování nenudili ani dospělí.

Na letošnímu ročníku MOVE Festu jsme alespoň na chvíli zahnali touhu po emocích, napětí a strachu. Ostrava se na další ročník může těšít až za rok. Mezi tím si můžeme užít zábavu na různých festivalech, o kterých vás budeme postupně informovat. Tak ať vám nic neuteče!

 

Fotografie: archiv MOVE Festu 2018

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY