POLITIKA

Co se šustlo na podzim

Zasedání hvězdářů aneb Prostě to zkontrolujeme! Ostrava-Jih jako dějiště ostravských skandálů! Jedna kauza na radnici střídá druhou a nebezpečně často má v médiích stejné jmenovatele: Adam Rykala a Hana Tichánková. Posledním počinem nového vedení je brutální čistka zaměstnanců úřadu, která za sebou nechává nezaměstnané a vystresované úředníky a chaos na radnici.

„Nové koště dobře mete!“ Možná to si říkali nově zvolení radní, když usedali do svých křesel. Těžko se dá jinak zdůvodnit, proč se rozhodli vyměnit většinu stávajících zkušených vedoucích odborů či oddělení. Od nového roku bylo vysáno už téměř 40 výběrových řízení a podle některých muselo odejít až 30 lidí. Někteří z nich odešli do důchodu, některým jejich post prostě zrušili a jiným práci tak zprotivili, že radši odešli sami. „Po příchodu nového vedoucího odboru nastal na oddělení chaos. Veškerá moje práce byla najednou špatná. Nakonec mi sdělil, že radní rozhodli o mém odchodu a já mám v určeném termínu sdělit způsob. Důvodů je prý víc, ale neřekl ani jeden,“ řekla MF Dnes bývalá vedoucí oddělení školství a kultury, která na radnici pracovala 15 let. Nově je v čele odboru strategického rozvoje, vztahů s veřejností, školství a kultury Ing. Milan Stoch – bývalý člen ODS, který těsně před svým nástupem do funkce vstoupil do ČSSD. Členem stejného politického uskupení je
i nový vedoucí odboru dopravy a komunálních služeb Ing. Jindřich Haverland. A uhodnete, kterou barvu má nejradši nová vedoucí oddělení vztahů s veřejností Tereza Thérová? Ano, její srdce bije
pro oranžovou sociální demokracii. Ludvík Mráz, který pracoval pro radnici 20 let jako vedoucí odboru vnitřních věcí, odmítl odejít. Radnice proto jeho odbor zrušila. Muž je na nemocenské a zvažuje, že se bude bránit soudní cestou.

Už na posledním, tedy zářijovém zasedání zastupitelstva se opoziční zastupitelé ptali, jestli je náhoda, že všichni noví vedoucí jsou členové ČSSD a přátelé Adama Rykaly. Odpověď ale nedostali. Místostarostka Tichánková nakonec svérázně ukončila diskuzi na téma „proč nabírá úřad 14 nových zaměstnanců a zvyšuje tak náklady o 4 miliony korun ročně?“ „Vše co rada rozhodla, rozhodla se svým nejlepším vědomím a svědomím a s potřebností. Takto jsme to vyhodnotili, takto si za tím stojíme. A zdá se mi zbytečné vést takovou planou diskuzi o tom, jestli vyhodíme 4 miliony korun nebo ne.“ I přes snahu opozice tento krok oddálit bylo rozpočtové opatření schváleno. Není divu, že se sálem K-Tria, které bylo dočasným působištěm zastupitelstva, rozléhalo bučení, pískot i naštvané povyky místních občanů!

Pojďme si shrnout, kauzy, kterými se Jih za rok s vedením ANO, ČSSD a KDU-ČSL v čele proslavil!

Listopad 2014 – Zastupitelé na svém prvním zasedání schvalují dvojnásobný počet uvolněných tedy placených zastupitelů – ze 4 na 8. Náklady na odměny pro radní tak vzrostly o téměř 2 a půl milionů korun ročně, což je 10 milionů za funkční období!

Listopad 2014 – Na stejném zasedání zastupitelé rozhodují o uvolnění předsedy kontrolní komise za 50 tisíc korun měsíčně, člena KSČM Karla Gavendy. Na stejný post se přitom hlásil zastupitel za Hnutí Ostravak a navrhoval, že bude funkci vykonávat jako neuvolněný člen. Podle opozičních zastupitelů si tak koalice koupila hlasy opoziční strany a vznikla tak čtyřkoalice ANO, ČSSD, KDU-ČSL a KSČM.

Listopad 2014 – Rada na své prvním zasedání ruší zakázku na údržbu zeleně v obvodu. Zapomněla ale jaksi vypsat novou, čímž v červnu zajistila Jihu slávu s kauzou „Tráva“.

Prosinec 2014 – Zastupitelé přijímají zákaz hazardu. Zcela nedemokraticky však vůbec nenechali promluvit zástupce loterijních společností, kteří kvůli tomu přijeli z Prahy. Beze slova tak odjeli zpět.

Březen 2015 – Vychází najevo, že sociální demokrat Karel Slezák, který je už druhé volební období obvodním zastupitelem, opakovaně neplatí nájem za obecní byt. Přestože běžní občané musí při neplacení opustit byt, on spokojeně dál bydlí zadarmo.

Duben 2015 – Po interní kontrole na příspěvkové organizaci Majetková správa, dává rada bez výběrového řízení z ruky zakázku za 480 tisíc korun na zhotovení forenzního auditu v této organizaci nadnárodní společnosti Ernst & Young.

Květen, červen 2015 – Z největší ostravské městské části se stává prales. Radní pozdě vyřešili novou zakázku na údržbu zeleně a tráva dorostla do výšky přesahující jeden metr. Ještě víc ale vedení obvodu své občany naštvalo, když je na debatu o zeleni nechalo čekat na zasedání zastupitelstva do nočních hodin.

Červenec 2015 – Po forenzním auditu na Majetkové správě zadává rada výběrové řízení na stejně důkladnou kontrolu tří odborů úřadu, jedné mateřské a tří základních škol za 2,1 milionu korun. Poté, co si na podmínky soutěže, kterou opět vyhrála firma Ernst & Young, stěžoval občan, radní tři z pěti jeho výhrad uznali jako oprávněné a soutěž zrušili. „Už v září však rozhodneme o vypsání nové,“ hájil své úmysly starosta Bednář.

Srpen 2015 – Radnice Ostravy-Jih se ruší hlídané parkoviště pro zhruba 180 aut na sídlišti Dubina. Lidé jsou naštvaní, že noví radní zbytečně likvidují sedmnáct let dobře fungující systém.

Září 2015 – Opoziční zastupitelé a ředitelé škol, na které měl být vyslán forenzní audit, se na zasedání zastupitelstva dožadují informací, podle jakého klíče byly školy a školka vybrána. Zda se nejedná o mstu Adama Rykaly svým nepřátelům. Desítky občanů a dotazující se dočkali odpovědi místostarostky Tichánkové, která se tímto zřejmě zapsala do dějin: „Já si dobře vzpomínám, že má (vedoucí odboru školství pozn. redakce) nějaké grafy týkající se investic do jednotlivých škol! Toto je v naší kompetenci! Jako vůbec to neřešte! I kdybychom se ráno probudili a podívali se do hvězd, tak máme v pravomoci rozhodnout, na které příspěvkové organizace pošleme forenzní audit!“

Září 2015 – Na návrh místostarostky Hany Tichánkové a radního Rostislava Hřivňáka rada odvolává ze všech komisí opoziční zastupitele Ivonu Klímovou (ředitelku prověřované ZŠ) a Jana Dohanala z ODS a Zdeňka Hübnera z Hnutí Ostravak. Důvod není známý. Možná je to proto, že se často na něco ptají.

Září 2015 – Hnutí ANO nečekaně vylučuje z místního zastupitelského klubu Lukáše Krále. A to v jeho nepřítomnosti. Důvodem má být nekolegialita a neloajalita Krále se členy klubu, což zastupitel částečně přiznává: „Hlasoval jsem například proti tomu, aby měl obvod uvolněného předsedu kontrolního výboru za padesát tisíc měsíčně.“

Co myslíte, BUDE LÍP? Nebuďme lhostejní a zajímejme se, jak se hospodaří s našimi penězi!

Přijďte i vy na příští zasedání zastupitelstva

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA