Z OSTRAVY

Nejlepší pivo čepují mistři zlatého moku na Jihu!

Tři výčepní z Ostravy se probojovali mezi dvacítku finalistů soutěže o nejlepšího tuzemského výčepního. A hned dva z nich čepují pivo v Ostravě-Jihu! Martin Kludka a Marie Holcmanová z Pivnice Assen ukázali v rámci 10. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Barternder 2015 ty nejlepší technické znalosti a dovednosti v péči o pivo a výčep nebo v přístupu k hostům. „Sládek pivo vaří, ale výčepní ho dělá“, říká Martin Kludka.

Stylová pivnice uprostřed starého Zábřehu. Tak na první pohled působí pivnice Assen
na ulici U Hrubků. Od výčepu se na vás už od dveří usmívá 34letý výčepní Martin Kludka, který v této pivnici pokračuje v rodinné tradici. „Pivo čepuju už 15 let a všechno, co umím, mě naučil táta, který je stejně srdcař, jako já. Dnes s hrdostí vedu náš rodinný podnik.“ Že ho práce baví, je vidět na první pohled. S čepováním piva se doslova mazlí, s každou sklenicí zlatého moku se smetanově hustou pěnou jde k hostovi a popřeje mu na zdraví. „Když se napije, slastně se oblízne a usměje, vím, že je opravdu spokojený.“

Láska k pivu, ctižádost a dokázat, že patřím mezi nejlepší výčepní na světě. Pilsner Urquell Master Bartender je pro mě tou největší výzvou v životě.“ Martin Kludka, výčepní a majitel Pivnice Assen a Pivnice Srub.

Není divu, že se chtěl o svých kvalitách přesvědčit a tak sebe a svou kolegyni Marii Holcmanovu přihlásil do soutěže Pilsner Urquell Master Barternder 2015, která hledá nejlepšího českého výčepního plzeňského piva. „Už 10. ročník známé pivařské soutěže byl určen všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell.
K úspěchu v soutěži je nezbytná dokonale zvládnutá technika čepování, vzorná péče o pivo, vynikající znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a především charizma, se kterým je třeba zákazníka přesvědčit o kvalitách tradičního plzeňského ležáku“, popisuje přehlídku nejlepších výčepních mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová. Cílem soutěže je dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice prostřednictvím lidí, kteří pivo „dělají“ každý den.

Těmi jsou bezpochyby i Martin Kludka a jeho kolegyně Marie Holcmanová. Ta stojí za pípou zhruba 5 let. „Od malička mě bavilo hrát si na servírku a dělat různé míchané nápoje. Soutěž mi dala skvělou možnost prověřit si své znalosti a techniku čepování.“ Že nakonec nevyhrála, ji mrzí jen trochu.
„Je skvělé, že jsme se dostali tak daleko! Dokázali jsme, že v našich pivnicích pivo čepujeme kvalitně a já jsem moc ráda, že se díky tomu můžu i nadále profesně zdokonalovat. Největším vítězstvím je pro nás spokojený zákazník, který se k nám na pivečko rád vrací.“

leco-3737

Velké finále, kterému v Ostravě předcházelo 11. června regionální kolo, se uskutečnilo ve středu
5. srpna 2015 v Plzni. Finalisté absolvovali v pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastnili se vzdělávacího bloku a večer představili své umění veřejnosti. Následující den pak čekala praktická část před odbornou porotou a slavnostní vyhlášení na galavečeru. Z dvacítky finalistů nakonec zvítězil Lukáš Vitásek, který pracuje v Plzeňské Restauraci Na Hradčanské v Praze. Jakožto vítěz národního finále získal možnost uvařit si vlastní várku společně se starším obchodním sládkem Václavem Berkou, cestu po vybraných evropských provozovnách čepujících tankové pivo Pilsner Urquell
v doprovodu obchodního sládka, trofej pro vítěze, ale zejména přinese své restauraci vysokou prestiž a signál hostům, že „jeho“ restaurace se umí o pivo a své hosty skutečně skvěle postarat.

Našim hlavním cílem je dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice.“
Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje

Dobré pivo, to už dávno není jen otočit kohoutkem a nalít zlatý mok do sklenice. „Dobře umyté sklo, opláchnutí sklenice před čepováním, technika načepování, úroveň servírování, teplota piva, pěna, ale také osobnost výčepního a jeho komunikace s hosty, chování za výčepem či čistota oblečení. Naším cílem je nejen vařit plzeňský ležák Pilsner Urquell té nejvyšší kvality, ale zároveň neustále a dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice. A o to jde v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender především“, dodal k samotné soutěži sládek Václav Berka.

„Byl jsem hodně nervózní“, přiznává Martin Kludka, když si vzpomene na finále soutěže. „Víte, že jste mezi nejlepšími výčepními v Česku a o vítězi rozhodnou už jen maličkosti, takže jsem byl opravdu nervózní, ať neuděláme s Maruškou nějakou chybu.“ Jeho kolegyně vzpomíná s úsměvem hned
na první soutěž, kterou během finálového dne měli. „Při prohlídce pivovaru jsme dostali k degustaci
5 vzorků, byl to slepý test a našim úkolem bylo najít Prazdroj a poznat značky těch ostatních piv. Nebylo to snadné, ale naštěstí se nám to všem podařilo!“

Majitel pivnic Srub a Assen Martin Kludka bere celou soutěž jako obrovskou motivaci k další práci pro milovníky piva. „Hodně mě to nakoplo! Pracuje u nás zhruba 20 lidí a já chci, aby veškerý personál nabízel hostům stejný vysoce kvalitní servis, ať už jde o dobré pivečko nebo obsluhu.“ Pokud se rozhodnete jít mistrovské pivo ochutnat, vybírat můžete z piv Plzeňského Prazdroje – sudový Pilsner Urquell, Radegast Ryze Hořká 12 a Radegast Original 10 z Tanku (nepasterizované pivo), nefiltrovaný Radegast a další. A že je u něj pivo dobré dokazuje také množství vypitých kousků. „Výborné pivo se výborně prodává! Za rok odebereme asi 2100 hektolitrů piva. Kdybychom to přepočetli na velká piva, bylo by jich 420 tisíc“, uzavírá výčepní.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY