POLITIKA

Bezradnost Rady Městského obvodu Ostrava-Jih ANEB INICIATIVNÍ BLBEC JE HORŠÍ NEŽ TŘÍDNÍ NEPŘÍTEL

Vypátrat autora výroku: “Iniciativní blbec je horší než třídní nepřítel,” který se hojně používal před rokem 1989 se mi nepodařilo. Ovšem setkat se s tím v praxi, moc úsilí nedá, stačí se podívat okolo sebe. Jistě si každý někoho takového vybaví v mžiku oka. Ještě horší, než neškodný blbec je takový, který dostal politickou funkci. Takoví jedinci mají pocit, že sežrali všechnu moudrost světa a nějak si neuvědomují, že svojí “iniciativou” vysloveně škodí.

Vedení našeho městského obvodu Ostrava-Jih je opravdu unikátní, skoro bych se nebál označit členy rady za endemity. Wikipedie nám dá definici: “Endemit je organismus, který vznikl a je rozšířen jen v určitém omezeném území a nikde jinde se nevyskytuje.” Bohužel zrovna my musíme mít tu smůlu, že takové vedení máme. Jako jedinci jsou naši radní možná racionální a třeba i slušní a hodní lidé, osobně je příliš neznám, takže to posoudit neumím. Jako dav - Rada - se chovají ovšem chaotičtěji, než stádo ovcí. Pojďme si stručně připomenout, čím nás v tomto funkčním období naši radní a potažmo hlasovací mašinerie v zastupitelstvu, “obohatili” - či spíše ochudili a to doslova.

8 koryt za 32 MILIÓNŮ pro vedení obvodu

Hned při zahájení jako první krok rozhodli, že nestačí mít 4 placené politiky na plný úvazek. Chtějí “makat” a tak si jich schválili rovnou 8. Skromní jako Lenin, jak pravila ve Slunce seno  Evička, opravdu nejsou, za 4 roky nás budou stát 32 miliónů Kč!

Prohraný soud o trávě za téměř 2 MILIÓNY

Je skoro kupodivu, že náš městský obvod Ostrava-Jih mohl 25 let fungovat bez našich Radních. Oni si to evidentně mysleli taky, nebo že fungoval strašně, a proto po svém zvolení zrušili výběrové řízení na pokos trávy. Vzpomínám si zcela jasně, jak v metrové trávě nemizeli jen psi, ale i děti školou povinné. Kýchali jsme a slzeli ostošest. No co, chybička se vloudila, můžete si říct. Naši chytrolíni si to uvědomili a snažili se to napravit, jenže udělali chybu ještě větší. A ta nás bude stát všechny bezmála 2 milióny Kč. Právě tolik přiřkl soudce Adam Urbańczyk před měsícem firmě AWT Rekultivace. Podrobně se tím budu zabývat na straně XY. Kdoví kolik podobných rozsudků za vedením obvodu ještě půjde do bucoucna?!? A víte co, jim je to jedno, však z jejich kapes to platit nebudou, zaplatíme to my všichni - občané obvodu!

31 MILIÓNŮ navíc na chod úřadu a 60 nových úředníků

Jako další krok se naši velkomožní radní rozhodli, že povyhazují z úřadu letité profesionály a mnohdy je nahradili svými kamarádíčky. Víceméně nedobrovolně skončili, až na jednu výjimku, všichni vedoucí odborů - vedoucí úředníci. Včetně ředitelky Kulturního zařízení Ostrava-Jih, která mimo jiné úspěšně zrekonstruovala Kino Luna - poslední kino ve vlastnictví obvodu či města v Ostravě. Není proto divu, že se za uplynulé období v našem obvodě nezměnilo skoro nic. Nebroběhly žádné větší rekonstrukce, o výstavbě ani nemluvě. Zásadně se ale změnilo množství úředníků. Za necelé 4 roky náš úřad nabobtnal o neskutečný 60 pracovníků a náklady na jejich platy vzrostly o 31 miliónů ročně.

2 MILIÓNY za audit, který skoro nic nezjistil

Rada se pod dojmem vlastní všemohoucnosti, neomylnosti a v případě některých radních bohužel i mstivosti rozhodla, že zatočí s řediteli základních škol. A vybrala si rovnou ty nejúspěšnější. Přestože má obvod vlastní odbor kontroly a interního auditu s 11ti zaměstnanci, zadala Rada audit externí firmě za cenu 2 milióny korun. Výsledkem auditu jsou drobné chyby, ke kterým by snadno dospěli i příslušní zaměstnanci úřadu. Případně mohlo vedení obvodu požádat magistrát, který rovněž disponuje odborníky na kontrolu. Nemuselo nás to tedy stát ani korunu navíc.

Odmítnutí získané dotace 10 MILIÓNŮ

Tak to už mi opravdu hlava nebere. Odmítnout dotaci na rekonstrukci školy, tedy na zhodnocení vlastního majetku, může opravdu jen idiot. Jen si to představte. Požádáte si o dotaci na rekonstrukci oken a zateplení domu. Musíte zpracovat žádosti, projektovou dokumentaci atd. a dotaci získáte. Rekonstrukce vás tak bude stát jen 15 % nákladů a někdo vám dá “na ruku” 9 miliónů. Přihlásí se vám na opravu 2 firmy, ta levnější ale odstoupí a zbude dražší, rozdíl v ceně je asi půl milionu. Ano, kdybyste to měli platit z vlastní kapsy, tak zkusíte sehnat levnější firmu. Ale když na to dostanete dotaci 10 miliónů, tak byste to zrušili s tím, že dotaci odmítnete? Dokážete si to představit? Udělali byste to někdo? Já tedy NE.

To je jen stručný výčet některých kiksů, které současné vedení Městského obvodu Ostrava-Jih za uplynulé téměř 4 roky udělalo. Najít to, co se jim povedlo, je takřka nadlidský úkol. Neříkám, že vysadit drobné barevné tulipány a krokusy byl špatný nápad, ale popravdě, mě to tedy nestačí. Představoval bych si zrekonstruovaný prostor před Kotvou, prostor okolo “Železňáku” u finančního úřadu, rekonstrukci tržnice na Nám. SNP, zvětšení počtu parkovacích míst a v neposlední řadě i zajištění bezpečnosti nejen okolo ubytoven, ale i v dalších problematických lokalitách. Peněz na to přitom mají dost, každý rok hospodaří prakticky s přebytkem okolo 230 miliónů Kč. Takže prostředky jsou. A to, že to vedení připravuje, je k smíchu. 4 roky seděli lidově řečeno na prdeli a točili palcema a teď, půl roku před volbama slibují. Vy jim to fakt věříte?!?

„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“

                                       Autor: Platón, klasický řecký filosof, 400 let př. n. l.

 

POJĎME TO ZMĚNIT - VYTVOŘME SPOLEČNĚ LEPŠÍ A ČISTOU OSTRAVU!!!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA