ZDRAVÍ A SPORT

Barevný podzim zdravě s Kiki

Podzim je plný barev i chutí! Nepochybně k němu patří zelenina, grilovaná masa nahradí pečená a dušená, o slovo se hlásí polévky. S klesající teplotou venku, máme tendence saláty vyměnit za jídla, která nás příjemně zahřejí. České kuchyni vévodí vepřové maso nebo také zvěřina, z ovoce sáhněte po jablkách a hruškách, v zelenině vede ta kořenová, ale také dýně, brambory nebo červená řepa. Právě tu jsme použili netradičně – upekli jsme z ní fantastický čokoládový dort!

Čokoládový dort s červenou řepou

Potřebujeme:

1 velká červená řepa (asi 175 g), uvařená a nakrájená nahrubo

200 g hladké mouky

špetka soli

100 g kakaa holandského typu

1 lžička kypřicího prášku

½ lžičky jedlé sody

250 g třtinového cukru

3 vejce

2 lžičky vanilkového extraktu

200 ml slunečnicového oleje

100 g tmavé čokolády (ne příliš hořké), nasekané na kousky

Šlehačka nebo zakysaná smetana k podávání

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C, malou dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Řepu rozmixujeme v kuchyňském robotu. Přidáme zbylé přísady kromě oleje a čokolády. Znovu proženeme mixérem, jednou či dvakrát seškrábneme hmotu ze stěn. Do zcela hladké směsi za stálého mixování pramínkem přiléváme olej tak, abychom získali krém konzistencí připomínající majonézu. Vypneme a rukou vmícháme čokoládu.

Těsto dáme do dortové formy a pečeme asi hodinu – zapíchnutá špejle by měla vyjít čistá, bez vlhkých drobků. Upečený dezert nechte asi deset minut chladnout ve formě, pak ho přesuňte
na mřížku. Dort můžeme polít hořkou čokoládou a podávat se šlehačkou či zakysanou smetanou.

kiki-2454

Krůtí medailonky na tymiánu s pečenou dýní

Potřebujeme:

450 g krůtích medailonků

1 malá dýně Hokaido

200 g brambor

Čerstvý tymián

1 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

Sůl, pepř

Postup:

Krůtí medailonky očistíme, osolíme, popepříme, položíme do pekáčku na snítky čerstvého tymiánu (pokud nemáme čerstvý, posypeme špetkou sušeného). Polijeme lžičkou olivového oleje a dvěma lžičkami vody.

Dýni důkladně omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na klínky. Brambory také očistíme (nové brambory neškrábeme), nakrájíme na klínky. Dýni a brambory dáme do pekáčku, posypeme nakrájeným česnekem, posolíme, opepříme, polijeme lžičkou oleje. Vše pečeme na 180°C do změknutí.

4K_leco-3778

Barevný těstovinový salát

Potřebujeme:

250 g těstovin – vrtulek

Pytlík čerstvého špenátu

¼ menší hlávky červeného zelí, nakrouhané

250 g cherry rajčat

1 salátová okurka

1 žlutá paprika

½ cibule na jemno

Na zálivku:

1 bílý jogurt (větší 200 g)

2 lžičky dijonské hořčice

Sůl, mletý pepř

4K_leco-3799

Postup:

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a propláchneme studenou vodou. Smícháme se zeleninou a dresinkem.

Pokud máte chuť na maso, přidejte najemno nakrájenou šunku.

4K_leco-3797TIP OD KIKI!

Pokouší se o Vás chřipka nebo rýma? Vyzkoušejte domácí antibiotikum! Velkou cibuli nakrájejte na kolečka, dva stroužky česneku na drobno. Směs dejte do zavařovací sklenice a zalijte medem. Nechte den dva odležet při pokojové teplotě a pak si ráno a večer dejte po velké lžíci sirupu, který ve sklenici vznikne. Pozor! Dejte si potom žvýkačku 😉

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT