Barevný podzim zdravě s Kiki
Podzim je plný barev i chutí! Nepochybně k němu patří zelenina, grilovaná masa nahradí pečená a dušená, o slovo se hlásí polévky. S klesající teplotou venku, máme tendence saláty vyměnit za jídla, která nás příjemně zahřejí. České kuchyni vévodí vepřové maso nebo také zvěřina, z ovoce sáhněte po jablkách a hruškách, v zelenině vede ta kořenová, ale také dýně, brambory nebo červená řepa. Právě tu jsme použili netradičně – upekli jsme z ní fantastický čokoládový dort!
Čokoládový dort s červenou řepou
Potřebujeme:
1 velká červená řepa (asi 175 g), uvařená a nakrájená nahrubo
200 g hladké mouky
špetka soli
100 g kakaa holandského typu
1 lžička kypřicího prášku
½ lžičky jedlé sody
250 g třtinového cukru
3 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
200 ml slunečnicového oleje
100 g tmavé čokolády (ne příliš hořké), nasekané na kousky
Šlehačka nebo zakysaná smetana k podávání
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C, malou dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Řepu rozmixujeme v kuchyňském robotu. Přidáme zbylé přísady kromě oleje a čokolády. Znovu proženeme mixérem, jednou či dvakrát seškrábneme hmotu ze stěn. Do zcela hladké směsi za stálého mixování pramínkem přiléváme olej tak, abychom získali krém konzistencí připomínající majonézu. Vypneme a rukou vmícháme čokoládu.
Těsto dáme do dortové formy a pečeme asi hodinu – zapíchnutá špejle by měla vyjít čistá, bez vlhkých drobků. Upečený dezert nechte asi deset minut chladnout ve formě, pak ho přesuňte
na mřížku. Dort můžeme polít hořkou čokoládou a podávat se šlehačkou či zakysanou smetanou.
Krůtí medailonky na tymiánu s pečenou dýní
Potřebujeme:
450 g krůtích medailonků
1 malá dýně Hokaido
200 g brambor
Čerstvý tymián
1 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
Sůl, pepř
Postup:
Krůtí medailonky očistíme, osolíme, popepříme, položíme do pekáčku na snítky čerstvého tymiánu (pokud nemáme čerstvý, posypeme špetkou sušeného). Polijeme lžičkou olivového oleje a dvěma lžičkami vody.
Dýni důkladně omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na klínky. Brambory také očistíme (nové brambory neškrábeme), nakrájíme na klínky. Dýni a brambory dáme do pekáčku, posypeme nakrájeným česnekem, posolíme, opepříme, polijeme lžičkou oleje. Vše pečeme na 180°C do změknutí.
Barevný těstovinový salát
Potřebujeme:
250 g těstovin – vrtulek
Pytlík čerstvého špenátu
¼ menší hlávky červeného zelí, nakrouhané
250 g cherry rajčat
1 salátová okurka
1 žlutá paprika
½ cibule na jemno
Na zálivku:
1 bílý jogurt (větší 200 g)
2 lžičky dijonské hořčice
Sůl, mletý pepř
Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a propláchneme studenou vodou. Smícháme se zeleninou a dresinkem.
Pokud máte chuť na maso, přidejte najemno nakrájenou šunku.
Pokouší se o Vás chřipka nebo rýma? Vyzkoušejte domácí antibiotikum! Velkou cibuli nakrájejte na kolečka, dva stroužky česneku na drobno. Směs dejte do zavařovací sklenice a zalijte medem. Nechte den dva odležet při pokojové teplotě a pak si ráno a večer dejte po velké lžíci sirupu, který ve sklenici vznikne. Pozor! Dejte si potom žvýkačku 😉