ZAHRANIČÍ

Slovensko – nevlastní, ale milovaný bratr

Je tomu 16 let co jsme přišli o značnou část území. Československo se rozdělilo a my jsme začali vzdalovat. Dříve se koukalo na slovenské pořady, poslouchaly se slovenské písničky a hlavně se „na Slováky“ jezdilo mnohem častěji než teď. Prostě… Boli sme si s našimi východnými bratmi oveľa bližšie. Není to ale škoda? Copak znáte krásnější pohled, než je ten na Vysoké Tatry?

Slovenský stát je parlamentní republikou s demokratickými institucemi. Rozlohou 49 035 km2 je Slovensko o téměř 30 tisíc km2 menší než Česko (78 866km2) a má zhruba o polovinu méně obyvatel. Podle sčítání obyvatel z roku 2013 přesně 5 410 728. Na Slovensku je zavedena měna Euro. Hlavním městem je Bratislava, úředním jazykem je slovenština.

VÍTE ŽE? Uherská nadvláda nad Slovenskem se dlouho snažila vyhladit slovenštinu a nahradit ji maďarštinou. Významnou roli sehrál v 19. století v rámci slovenského národního obrození Ľudovít Štúr, který roku 1846 kodifikoval slovenštinu jako národní jazyk Slováků.

Právě srozumitelný jazyk je asi největší výhodou pro cesty na východ od našich hranic. Slovensko totiž na svém území nabízí skvělé podmínky pro zimní i letní dovolenou, láká na krásnou přírodu, sportovní i relaxační vyžití a zajímavou historii. V poslední době stále více lidí využívá k odpočinku a relaxaci vyhlášené slovenské termální lázně. Navštívit můžete také přes 40 termálních koupališť.

Tatry

Nejvýznamnějším turistickým lákadlem Slovenska jsou Vysoké Tatry. Délka Vysokých Tater je zhruba 26 km a šířka 17 km. Pro svou nevelkou rozlohu bývají označovány za nejmenší velehory světa či Evropy. Je to nejvyšší slovenské pohoří, domov mnoha vzácných druhů zvířat a rostlin. Ve Vysokých Tatrách se nacházejí tři hlavní turistická střediska – Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica a Starý Smokovec. Nejvyšší horou Vysokých Tater, Slovenska a celých Karpat je Gerlachovský štít, zvaný také Gerlach. Hora je pojmenována podle Gerlachova, nad kterým se vypíná a do jehož území patří. Jeho vrchol je ve výšce 2 654,4 m n. m.

VÍTE, ŽE? V Tatrách žije největší slovenská šelma medvěd hnědý, kterého zde je přibližně 50 kusů. Pouze ve Spodním Furkotském žije již od dob ledových drobný korýš žábronožka severní, která se vyskytuje pouze v jezerech středoevropské tundry.

Nízké Tatry jsou po Vysokých Tatrách druhým nejvyšším pohořím Slovenska a v každém ročním období vyhledávanou rekreační oblastí. Turisty láká zejména Kráľova hoľa, jeden z nejopěvovanějších vrchů, opředený množstvím legend. Nízké Tatry se v sedle Čertovica dělí na celistvější východní část – Kráľovohoľské Tatry a západní – Ďumbierské Tatry. Trasu z východu, tedy z Kráľove hoľy do Donoval či naopak, lze projít po hřebenové cestě Hrdinů Slovenského Národního Povstání, na které se nachází většina horských chat v Nízkých Tatrách. Až 67 % celkové plochy jejich území pokrývají lesy. Nízké Tatry tvoří rozvodí důležitých toků Slovenska – Váhu, Hronu, Hnilec a Hornádu. Pohoří je významnou zásobárnou povrchových a podzemních vod a obrovským rezervoárem vláhy. Hlavně při obvodu pohoří se nacházejí četné prameny minerálních vod.

fast flowing stream in Low Tatras, Slovakia

Hrady a zámky

Slovensko je země neobyčejně bohatá na různá opevnění, hrady, zámky a zámečky. Mnoho z nich bylo zapsáno do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, např. Spišský hrad, který je jedním z největších hradních komplexů ve střední Evropě. Nejkrásnějším hradem v Malých Karpatech je Červený Kameň. Mezi nejnavštěvovanější zámky ve střední Evropě patří bezesporu Bojnický zámek. Ten se tyčí na úpatí Strážovských vrchoviny na travertinovém kopci nad městečkem Bojnice. Bojnický zámek je místem konání tradičního festivalu duchů a strašidel. Zříceniny gotického, později slohově přestavovaného Devínského hradu, vypínající se majestátně nad stejnojmennou obcí, městskou částí Bratislavy, mají jedny z nejpohnutějších ale i nejbohatších dějin z hradních sídel na Slovensku. Hrad byl svědkem slávy i pádu Velké Moravy, prvního slovanského státního útvaru na území Slovenska, a byl důležitou součástí soustavy pohraničních pevností Uherského království.

Bratislava Castle in sunset. Slovakia

Jeskyně a jezera

Slovensko patří mezi země s největším bohatstvím krasových jevů – je známo přes 5350 jeskyní. Nejvíce jich je ve Slovenském krasu, přičemž některé jsou známé v celé Evropě i ve světě. 44 jeskyní a propastí na Slovensku je prohlášeno za národní přírodní památku. 12 jeskyní je zpřístupněno pro veřejnost, přičemž nám umožňují vydat se na zajímavé cesty za krásou a poznáním. Mnohé jeskyně se využívají také při léčbě onemocnění dýchacích cest, tzv. speleoterapii.

Milovníci přírody by si neměli nechat ujít návštěvu překrásného jezera Štrbského plesa. Toto ledovcové jezero se nachází na jižní straně Národního parku Vysoké Tatry v nadmořské výšce 1 346,6 metrů a leží v národní přírodní rezervaci Furkotská dolina. Jeho rozloha činí 19,76 ha, délka je 640 metrů, šířka 600 metrů a hloubka 20 metrů. V roce 1872 zde vznikla osada, která je doposud nejvýše položenou osadou na Slovensku. Od roku 1885 má Štrbské pleso také charakter klimatických lázní. V zimním období zde můžete navštívit vyhlášený lyžařský areál.

Dále stojí za návštěvu

Dalším z hojně navštěvovaných míst je Slovenský ráj. Tento národní park se nachází na východním Slovensku u Spišské Nové Vsi. Je součástí tzv. Spišsko-gemerského krasu. Jižně od Slovenského ráje se nachází krasové území Slovenský kras. Výměra Slovenského ráje činí 19 763 ha. Téměř 90 procent celkové plochy území pokrývají lesy. Pro oblast jsou typické především hluboké kaňony, krasové jevy, jeskyně, rokliny a mnoho žebříků a spojovacích pomůcek.

Dollarphotoclub_57513654

Navštívit můžete také známý slovenský aquapark Tatralandia. Tento zábavní a relaxační komplex se nachází na severním břehu přehrady Liptovská Mara, mezi Západními a Nízkými Tatrami, přibližně 2 km od Liptkovského Mikuláše. Minerální voda, nacházející se v místních bazénech, má léčivé účinky především na pohybové a dýchací ústrojí. Využít můžete nejen bazény, skluzavky a tobogány, ale také saunu, masáže a mnoho restaurací. Komplex je otevřen celoročně a nabízí také ubytování ve sto padesáti pěti apartmánech a bungalovech.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZAHRANIČÍ