Z OSTRAVY

Dara bags. Ručně šité kabelky s ostravskou duší.

Mohlo by se zdát, že je firma Dara Bags „one woman show“. Vytvořila ji žena, která otiskla své jméno do názvu značky a dala také podobu každé z kolekce tisíce ručně šitých kabelek. Darina Ermisová však přiznává, že nebýt skvělého týmu lidí kolem ní, nebyla by firma tam, kde je dnes. Na kabelkovém výsluní.

Zrození úspěšné Dariany

Příběh této firmy začíná na lůžku. Ne, nebyl to sen úspěšné podnikatelky a návrhářky. Když absolventka oděvní průmyslovky Darina Ermisová v roce 2008 otěhotněla, lékaři ji řekli, že pokud chce dítě donosit, musí hlavně ležet. Jiné ženy by možná při rizikovém těhotenství četly, brouzdaly po internetu nebo si stěžovaly, jak k nim byl osud nespravedlivý. Ona místo toho popadla tužku a papír, začala si kreslit kabelky a pak se je rozhodla na zkoušku i ušít. „Úplně první kabelka asi skončila u mamky na chatě, to byl takový obyčejný pytlík. Druhá a třetí však již byly úspěšné. Jedná se jak o moji, tak také mezi zákaznicemi doteď nejoblíbenější kabelku Darianu.“

Mladá žena měla již tehdy v hlavně nápad, že by se šitím kabelek chtěla živit, avšak odmítala si brát na podnikání jakékoliv půjčky. „Neměla jsem žádné peníze, které bych investovala do začátku podnikání. Byla jsem na mateřské, a tak jsem koupila materiál na první kabelku. Z jejího prodeje jsem koupila další látky a tak to šlo dál a dál. Všechny peníze, které jsem vydělala, jsem zase dál investovala do materiálu, takže to všechno vznikalo postupně“, upřesňuje maminka dnes 6 letého Šimona. Na začátku ji velmi pomohl web fler.cz, kde mohla mladá maminka své tašky vystavovat a prodávat.

Nejprve šila po nocích doma v kuchyni. Když už to její byt neunesl, chodila pracovat do pronajatého sklepa v domě v městské části Poruba. Se dvěma švadlenami se výroba přesunula do prostor ve Vítkovicích, odkud se firma zatím definitivně přestěhovala do bývalé školky v Ostravě-Hrabové. A podobné to bylo i s materiálem. První látky a koženky sháněla návrhářka po obchodech v okolí i v metrážích řetězců s nábytkem. „Potom jsem objevila zahraniční látky, které jsem kupovala v Česku a asi po dvou letech jsem zjistila, že se dají dovážet z Ameriky a podobně ze zahraničí. Naučila jsem se je sem dovézt, i když to byl docela oříšek. Nyní již máme látky pouze ze zahraničí – koženky objednáváme v Česku, ale jsou z Číny, že Španělska, Itálie.“

dara

Matka podnikatelka

Zvládnout malé dítě a podnikání nebylo vůbec jednoduché. Lidé v okolí si klepali na čelo, proč žena na mateřské dovolené pracuje. Darina Ermisová najednou začala zvažovat, že toho nechá, byla na pokraji sil. Přesto se ale svého snu nevzdala. Touha vybudovat svoji vlastní značku byla silnější. „Hodně mi pomohla moje cílevědomost. Asi po roce a půl jsem si k sobě vzala první externí švadlenu, pak přibyla další a s expedicí, s balením a papírováním mi pomáhaly také kamarádky. Zhruba po 2 a půl letech už jsem měla asi 6 lidí na plný úvazek.“

Dnes tvoří Dara bags tým 29 lidí, na který se majitelka může spolehnout. Pět zaměstnanců se stará o kancelářské věci, jako je komunikace se zákazníky nebo práce s Ezopem. Další šikovné ženy se na nás usmívají ze stříhárny, žehlírny a šicí dílny. Šití ale v žádném případě nefunguje jako manufaktura, kde by švadlena dělala jen jednu konkrétní věc, například všívala zipy. Každou kabelku šije celou jedna žena, a tak je každá kabelka originál nesoucí rukopis lidí, kteří ji vyrobili. Darina Ermisová je na svůj kolektiv náležitě pyšná. „Teď jsem se podruhé vdala a s manželem plánujeme miminko. Myslím, že nyní to bude jiné, než poprvé. Asi si to víc užiju. Jsem ráda, že i když odjedu na dovolenou nebo jsem nemocná, firma beze mě nekolabuje, ale dál skvěle funguje. Je opravdu důležité najít ten správný tým lidí, který vytváří skvělou firmu.“

leco_vyroba1

Kamennou prodejnu otevřela Dara bags ve stejný měsíc jako vlastní eshop a volba na prodejnu v Praze padla kvůli počtu klientů. „Až 80 % našich zákaznic je právě z Prahy, takže jsem pro ně chtěla i takové výdejní místo, kde se podívají na velikosti kabelek, osahají si je, vyzkoušejí. A osvědčilo se to, funguje perfektně“, libuje si majitelka.

Jelínci i umělecké čárky

Prvním kabelkovým dítětem byla už zmíněná Dariana. Za 7 let se ale kabelková rodina pořádně rozrostla! „Dnes máme kolem 70 střihů kabelek. Jeden střih má například tři velikosti, takže se to nasčítá. K tomu máme ještě asi 30 doplňků, jako jsou klíčenky, vizitkovníky či peněženky. Každá kabelka je poté v mnoha barevných provedeních. Třeba Dariana má asi 1500 různých kombinací“, upřesňuje návrhářka. Novinkou v sortimentu jsou psí obojky se sladěnými vodítky.

leco2

Darině Ermisové se již několikrát vyplatilo spojit svou značku s jinými mladými umělci. Na kabelkách se už objevily ručně malované látky mladé výtvarnice Anny Bornové, velký úspěch zaznamenala kolekce tašek s jelínky značky Deers a v současnosti si mohou zákaznice koupit zboží s motivy teprve 14letého autistického umělce. „Kolekci MYWO jsme navrhli ve spolupráci s talentovaným grafikem Petrem Kolařem. Petr má dar vnímat krásy světa a jeho dynamiku v čárkách a liniích. Jeho grafiky jsme přenesli na látku, ušili kabelky a vznikla dechberoucí kolekce“, říká s nadšením PR specialista společnosti František Kopáček. Z každé prodané věci z kolekce MYWO navíc putuje 20% na konto Petra Kolaře.

Společnost Daba bags kráčí stále kupředu. Přináší nové střihy kabelek, rozšiřuje sortiment a zákazníkům nabízí až 300 novinek týdně. „To vše se stejnými zásadami jako na začátku – tedy vytvářet české kvalitní ručně šité kabelky s promyšlenými detaily a osobitým rukopisem“, uzavírá majitelka Darina Ermisová.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY