Z OSTRAVY

Příprava programu Noci vědců jde do finále

Tradiční akce Noc vědců proběhne na podzim na více než třech desítkách míst v České republice. Letošní výjimečný ročník proběhne v pátek 5. října, organizátoři ve všech městech však ladí konkrétní programy již v těchto dnech. Půdu univerzit, vědeckých pracovišť, science center i nemocnic opět navštíví veřejnost všech věkových kategorií. Připravené jsou večerní i noční workshopy, přednášky a další popularizační programy. Téma letošní Noci vědců nemůže být jiné než 100 let České vědy.

Letošní ročník Noci vědců nově zastřešuje tým ostravských koordinátorů. Ten již naplnil jednu z hlavních priorit a spustil zbrusu nové a přehledné webové stránky, na nichž lze již nyní zhlédnout přehled zapojených institucí i nástin jejich programů. Nováčci v národní koordinaci berou přípravy se vší zodpovědností. „Stát se národním koordinátorem Noci vědců v České republice bylo jako naskočit do dobře rozjetého vlaku. Štafetu jsme přebrali od kolegů z vědeckého centra Techmania v Plzni. Od jara organizátoři z celé republiky pracují na plné obrátky a výsledek lze jasně vidět na nově spuštěných webových stránkách,“ říká členka ostravského týmu a národní koordinátorka akce, Jitřenka Navrátilová s tím, že do dnešního dne již téměř polovina zapojených pracovišť zná své programy a návštěvníci z celé republiky se v nich mohou snadno zorientovat díky praktickému rozcestníku na webu www.noc-vedcu.cz.

Další velkou novinkou letošního ročníku je vytvoření mobilní aplikace, kterou budou moci bezplatně využívat návštěvníci z celé republiky, podmínkou je vlastnit chytrý telefon se systémem Android. Na aplikaci, kterou vývojáři momentálně testují, pracuje tým z Univerzity Palackého v Olomouci. „Aplikace bude připravená tak, aby poskytla přehledné informace o programu Noci vědců konkrétnímu uživateli v jeho městě. Zároveň v ní bude možné zobrazit všechna místa konání s kompletním programem. V rámci aplikace si uživatel může sestavit také vlastní program a v neposlední řadě ji bude možné využít jako navigaci návštěvníka až na místo konání,“ doplňuje Lukáš Novák, který za vývojem aplikace stojí a s přípravou v těchto dnech finišuje. Aplikace bude brzy dostupná v Obchodě Google Play.

Noc vědců je akce pro veřejnost, která vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je popularizace vědy a osobností vědců. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra, a další pracoviště, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecké show, hudební vystoupení apod. Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou „obyčejní lidé“, kteří vykonávají práci přínosnou pro každého z nás, dokážou ji poutavě představit, ale také se dovedou bavit. Vědci přednášejí široké veřejnosti, předvádějí zábavné pokusy, organizují soutěže, a to vše při aktivním zapojení návštěvníků.

Letošní ročník zastřešuje jako národní koordinátor seskupení tří vzdělávacích institucí (Ostravská univerzita, VŠB - Technická univerzity Ostrava a Svět techniky v Dolních Vítkovicích). „Naším hlavním cílem je posunout akci dále. Velice si vážíme role národního koordinátora, máme obrovskou radost z nového webu, grafického vizuálu odpovídajícího výročí 100 let republiky – 100 let české vědy i z pravidelných konferencí s organizátory z celé České republiky,“ uzavírá tiskový mluvčí Ostravské univerzity Adam Soustružník.

Do Noci vědců 2018 jsou zapojena pracoviště z Prahy, Brna, Ostravy, Olomouce, Plzně, Pardubic, Liberce a Hradce Králové. Zastoupena jsou také menší města jako Slaný nebo Klatovy.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY