Z OSTRAVY

Shakespearova díla v Ostravě opět zabodovala

Letní shakespearovské slavnosti 2018 na Slezskoostravském hradě už jsou minulostí. A jaký byl tedy tento ročník? S kterými hvězdami herecké branže jsme sdíleli smutek, lásku i radost?

Když se řekne Ostrava a léto, všem se nám vybaví ta nejdůležitější místa pro trávení prázdnin: koupaliště na Vřesině, Dolní oblast Vítkovic a jejich festivaly, a konečně večerní divadelní inscenace pod širým nebem na Slezskoostravském hradě: Letní shakespearovské slavnosti.

Letošní ročník jsme zahájili komedií Dobrý konec všechno spraví. Tato inscenace měla premiéru 26. června 2018 v Praze a díky spolupráci mezi městy se dostala i k nám, do Ostravy. Dokonce jsme byli mezi prvními diváky! Kdo si nechal ujít toto Shakespearovo méně známé dílo, ten teď musí litovat. Tato lehce melancholická komedie o lásce, válečném konfliktu a zázraku příjemně překvapila celé obecenstvo. Budeme jen doufat, že se stane součástí další sezóny Letních slavností.

Ale velký úspěch mělo i další představení s názvem Večer tříkrálový aneb Cokoliv chcete. V repertoáru hereckého týmu je už od roku 2016, ale vyprodané lístky potvrdily, že ji mohou hrát klidně dál. Zajímavou zápletku plnou lásky, převleků a klamů skvěle doplnil svým hereckým výkonem Tomáš Měcháček v roli výstředního boháče Orsina, který byl hluboce zamilován do krásky Olivie. Ta však jeho lásku neopětovala, zamilovala se do Violy, která vystupovala jako Orsinův sluha a zpěvák. Viola trpěla svou rolí, kdy se musela „dvořit“ za svého pána, ke kterému cítila bezmezné zalíbení, Olivii. Vše se ale nakonec v dobré obrátilo, když se objevil její dlouho ztracený bratr Sebastian (Ondřej Rychlý). Viola (Monika Timková) odhalila Orsinovi, kým ve skutečnosti je. Orsino se do ní v okamžiku zamiloval, Sebastian svým srdcem uchvátil Olivii stejně tak, jako jí uchvátila jeho sestra v převleku za muže. A už se chystala svatba. Diváky celou dobu představení bavil svým humorem, který je rozpoznatelný v jakémkoliv převleku, Josef Carda v roli pana Ondřeje Trasořitky, nápadníka Olivie.

Po několika letech pauzy jsme měli možnost tento rok zhlédnout Sen noci svatojánské. Představení však společně s Hamletem tímto ročníkem zakončilo svou úspěšnou dráhu v rámci Shakespearovských slavností. Ale třeba se jednou vrátí…

Posledním představením celých Letních shakespearovských slavností 2018 v Ostravě na Slezskoostravském hradě byla opravdu nejlegračnější z komedií trefně pojmenovaná jako Komedie omylů. V podání ostravských herců, navíc ještě podkreslena tóny doznívajícího koncertu z Dolní oblasti Vítkovic… Lepší zakončení maratonu divadelních vystoupení pod širým nebem jsme si ani přát nemohli. Představení vzniklo v roce 2008 pod režijní taktovkou uměleckého šéfa NDM (Národního divadla moravskoslezského) Petera Gábora a v premiéře vyniklo v rámci loňského ročníku Slavností.

Svůj komediální um nám předvedl známý ostravský herec Vladimír Polák, který ztvárnil roli jednoho z dvojčat a sluhů: Dromia Efeského. Ten spolu se svým pánem Antifolem Efeským prochází nesčetným množstvím hašteřenic, omylů, a dokonce i bitek. Důvodem byla jejich dvojčata: Dromio a Antifolus Syrakuští. Jeden z bratrů Antifolů měl manželku Adrianu (Pavlínu Kafkovou), která ho na chvíli opustila kvůli jeho dvojčeti. Ale vše se vyjasnilo v momentě, když se všichni čtyři setkali nejen spolu, ale dokonce se našli i s jejich dlouho ztraceným otcem a matkou. Nejen, že se publikum skvěle bavilo, ale také jsme se mohli zapojit do dění na jevišti například zpěvem chytlavého popěvku nebo v polštářové válce.

Letošní ročník se opět skvěle vydařil. Dokonce i počasí nám přálo. Trochu nás mrzí, že už je program u konce, ale budeme bedlivě sledovat stránky Letních shakespearovských slavností 2019 a budeme vás informovat v ten správný čas, aby vám neunikla možnost zajistit si vstupenky. Opravdu je na co se těšit!

 

Fotografie: Letní shakespearovské slavnosti 2018

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY