POLITIKA

Nesmysly neslibujeme

Když jsme na začátku září zasypali Ostravu hesly: Postavíme v Ostravě metro, Zavedeme 4-denní pracovní týden, Byt pro každého zdarma a Otevřeme v Běláku safari, rozpoutali jsme vášnivé debaty o tom, jak jsme to mysleli. Nemusíte se bát, nezbláznili jsme se.

Téměř každý rok chodíme k volbám – ať už si volíme nového prezidenta, poslance, senátory či vedení obcí, měst a jejich částí. Co volby pokaždé spojuje, jsou předvolební kampaně jednotlivých stran a kandidátů, kteří se mohou přetrhnout, aby získali přízeň voličů. Často se nebojí jít až daleko za hranici slušnosti, když se nestydí proklamovat něco, co je absolutně nereálné. Buď to není v jejich kompetenci nebo to s hledem na finance či místo splnit prostě nejde. Bohužel se stále najde mnoho takových, kteří těmto lhářům skočí na špek a místo toho, aby se pro příště poučili a volili někoho, kdo je nohama víc na zemi, nejdou volit vůbec, protože „jsou všichni stejné svině, co stejně myslí jen na sebe!“

My jsme se v naší kampani pokusili na tento nešvar upozornit a věříme, že se nám to povedlo. Jen se podívejte kolem sebe – máte před domem opravené chodníky? Máte vždy kde zaparkovat? A co škola, do které chodí Vaše dítě, má novou fasádu i moderní učebny? Ne? Možná to bude tím, že toho příliš za poslední čtyři roky v Ostravě neudělalo. Ano, neprohluboval se dluh města, naopak se ušetřily peníze na účtech. Ale aby se město posouvalo kupředu, je přece nutné do něj investovat a hlavně makat! „Ostrava je dynamické město plné rázných lidí, kteří se nebojí tvrdé práce. Proč ale přesně takového člověka nemá ve svém vedení,“ podivuje se naše kandidátka na primátorku Libuše Přikrylová. „Nenechte se zlákat líbivými volebními hesly s nesplnitelnými sliby. Nevěřte tomu, že stačí mít číslo na šéfa a je půl hotovo. Stále platí, že bez práce nejsou koláče!“

Omlouváme se všem, kteří uvěřili, že je možné lidem věnovat byty zdarma nebo že zavedeme nový způsob cestování po naší metropoli. Témata jsme ale nevybírali náhodně…

"Postavíme v Ostravě metro"
Asi každý ví, že pod Ostravou by mohly jezdit leda důlní vozíky. My reagujeme na povrchní a neprofesionální snahu vedení města rozšířit tramvajovou trať v Porubě a Pustkovci. Do této chvíle se totiž nikdo nezeptal na názor těch, kterých se to nejvíce dotká – občanů. Místo, aby město vyhlásilo v této otázce referendum a spojilo ho například s podzimními volbami, radní ANO, Ostravak, ODS, KDU-ČSL zaplatí půl milionu korun pražské agentuře, která má provést průzkum veřejného mínění.
Naše řešení: V prvé řadě budeme takto zásadní rozhodnutí a zásah do životů občanů řešit referendem. Zároveň v celém městě vybudujeme kvalitní, osvětlené a bezpečné zastávky. Do tramvají pošleme kompetentní městské strážníky, kteří stejně dnes musí doprovázet bez kompetencí nasazené  "asistenty přepravy". Našim cílem je maximální bezpečnost.

"Byt pro každého zdarma"
Touto absurditou chceme reagovat na všeobecné stížnosti na úbytek obyvatel v našem městě a nulové aktivitě na zlepšení stavu. Současná politika vládnoucích stran ANO, Ostravak, ODS, KDU -ČSL myslí v bytové politice pouze na pobírače dávek. Co ale slušní lidé?
Naše řešení: Maximálně budeme využívat obecní byty a hledat způsoby, jak usnadnit slušným lidem bydlení například možností odkupu mladým rodinám a poctivě pracujícím. Zároveň budeme budovat nájemní byty pro osoby v nouzi a zejména seniory, kteří si své odpracovali a zaslouží naší úctu a podporu.

"Uspořádáme v Ostravě olympiádu"
Ne nadarmo byla Ostrava evropským městem sportu. Ostrava je dějištěm mnoha vrcholových sportovních akcí a pro tyto účely město budovalo a buduje sportoviště pro vrcholový sport (ČEZ aréna, Městský stadion, atletická hala, tréninkové centrum Bazaly). Vše by bylo v pořádku, pokud by nešlo o předražené projekty. Velkou ostudou také je, že město nechalo jednu z ostravských dominant – slezské Bazaly zchátrat natolik, že je letos v létě museli zbořit bagry. Proč může Bohemka mít svůj Ďolíček a Baník musel ze své domoviny odejít a Bazaly padly?
Naše řešení: Není možné stále stejně nekoncepčně cpát dotace do vybraných vrcholových sportů. Je nutné zavést motivační položku. Peníze rozdělíme hlavně do mládežnického sportu a pro jejich trenéry. Budeme budovat kvalitní sportovní zázemí pro mládež při školách. Budeme podporovat začínající kulturní akce a akce s dosahem na naše občany, nikoliv komerčně úspěšné a finančně prosperující festivaly.

"Zavedeme 4-denní pracovní týden"
Politici se tváří, že urputně pracují. Přitom se tady toho za poslední čtyři roky neudělalo téměř nic.A nicnedělání se maskuje spořením. Vedení OV-Jihu by pak na svou reálnou činnost potřebovalo tak maximálně týden s pracovním dnem jedním.
Naše řešení: Občané musí mít pocit, že radnice je tady pro ně sedm dní v týdnu. Tak do toho jdeme a tak budeme pracovat.

"Otevřeme Safari v Běláku"
Ostravská Zoologická zahrada je dlouhodobě velkým lákadlem místním i polským turistům. Aby ne, zahrada se za poslední roky obrovským tempem rozvíjí a roste. Bohužel na toto zapomnělo reagovat vedení města. Doteď nebylo schopno ulehčit občanům Slezské Ostravy i návštěvníkům ZOO a vybudovat parkovací dům. Vymýšlí doubledeckery a utrácí peníze a čas za studie "lanovky".
Možným řešením je také ulevit trochu Slezské a pozvat návštěvníky na jih Ostravy. Bělák pak bude navíc díky radním města a starostce Slezské Ostravy Jelonkové a hnutí Ostravak , kteří povolili otevřenou uhelnou skládku ve Slezské Ostravě, jediným dýchatelným místem široko daleko.
Naše řešení: Bělský les má obrovský potenciál. Samozřejmě po něm nechceme jezdit džípem a sledovat zebry a slony. Přetvořit se ale může na úžasné místo pro aktivní odpočinek pro celou rodinu.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA