Z OSTRAVY

Soud potrestal opilou ředitelku

Prosila, slibovala, plakala. Nic z toho ale soudkyni okresního soudu v Ostravě neobměkčilo. Ředitelku ZŠ F. Formana Ludmilu Večerkovou potrestala zákazem řízení na dva roky a pokutou, což pro 52letou ženu znamená konec práce ve školství.

„Měla jsem v práci stres kvůli kontrole České školní inspekce, proto doma odpoledne vypila sedmičku portského vína. Nejedla jsem, asi proto bylo spalování pomalejší,” polemizovala žena před soudem a tvrdila,že kdyby pociťovala známky opilosti, za volant bych nesedla. Přesně to ale udělala. Když Ludmilu Večerkovou 11. května ve večerních hodinách zastavili policisté, byl už její osud zpečetěn. „Dechová zkouška dvaapadesátileté řidičky byla pozitivní, přesáhla jedno promile alkoholu. Následně se žena podrobila odběru biologického materiálu,” řekla tehdy novinářům policejní komisařka Gabriela Holčáková. Ředitelka známé ostravské školy se k tomu odmítala vyjádřit. Na otázku, zda rezignuje, nám tehdy jasně odpověděla: „Neodstoupím.“ Nyní nemá na výběr. Přestože po celou dobu spolupracovala s policií, byla bezúhonná a slibovala, že zaplatí jakoukoliv pokutu, soudkyně její žádosti o podmíněné zastavení trestního stíhání nevyhověla. 

„Trest ovlivní celou moji budoucnost,“ říkala přes slzy u soudu Večerková. „Nebudu moci ve škole pracovat jako ředitelka ani jako učitelka.” Soudkyně ale věděla, že Ludmila Večerková není žádný automobilový svatoušek, prohřešků má za sebou víc. „Má sedm záznamů za překročení rychlosti, telefonování za jízdy a nepřipoutání se, což svědčí o její nekázni,“ zdůvodnila verdikt, který pro ředitelku znamená zákaz řízení na dva roky a příspěvek na účet pro oběti trestných činů ve výši 45 tisíc. Rozsudek zatím není pravomocný. Večerková si ponechala lhůtu na odvolání a zřejmě se odvolá.

Dvaapadesátiletá Ludmila Večerková nastoupila do pozice ředitelky známé školy Františka Formana v Ostravě-Dubině v polovině května loňského roku poté, co odešla po 21 letech její předchůdkyně Ivona Klímová. Členku ČSSD na školu dosadil bývalý radní pro školství Adam Rykala a sklidil za to vlnu kritiky. Oproti Klímové totiž školu Večerková podle kolegů zanedbávala, když místo ředitelování vykonávala placenou lektorskou činnost a nevykazovala si dovolenou, měla se vyjadřovat nevhodně na adresu žáků ze sociálně slabých rodin a žáků romského původu a to podobně tomu mělo být i na jejím posledním působišti v Karviné. Stížnosti zaslané České školní inspekci si můžete přečíst ZDE. Inspektoři nakonec vydali protokol o kontrole s hrozivým výsledkem: 14 bodů zjištění, z toho v 11 bodech jde o porušení právních předpisů, rozsah pochybení je velký a jejich charakter závažný. Ani tyto chyby, ani alkohol za volantem ale nestačily radnici k odvolání Ludmily Večerkové z ředitelského postu. Snad to nový místostarosta v této oblasti uvidí jinak. Jde přece o někoho, kdo by měl jít příkladem dětem i dospělým.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY