POLITIKA

Politický hyenismus: Adam Rykala jde přes mrtvoly

V pátek 19. října se objevily v regionálním tisku zprávy o zatajení zesnulého kandidáta na kandidátní listině LEČO – LEPŠÍ A ČISTÁ OSTRAVA. Rodinnou tragédii se muž, který přivedl sociální demokracii v Ostravě na totální dno, pokusil využít ke zpochybnění voleb. „Zkrachovalý politik Adam Rykala tím dokázal pouze to, že mu i po letech v politice chybí znalost volebního zákona a hlavně je lidská hyena bez kousku slušnosti,“ říká lídr LEČA v Ostravě-Jihu Marek Pabjan.

„Zákon nám dává dvě možnosti – buď odvolat do 48 hodin před volbami zemřelého kandidáta, nebo ho na kandidátní listině nechat,“ říká zmocněnkyně občanského hnutí LEČO – Lepší a čistá Ostrava Alena Javorská. „My jsme se rozhodli pana Marka Ulehlu na kandidátní listině ponechat. Podle stanoviska správních úřadů nemusí úřad informovat voliče o úmrtí kandidáta vyvěšením této informace ve volebních místnostech a hlasy pro tohoto kandidáta jsou platné. Okrsková volební komise ani Český statistický úřad v rámci procesu zjišťování výsledků voleb neověřují, zda kterýkoliv kandidát zemřel. V případě, že by byl pan Ulehla zvolen, jeho mandát by zanikl a na jeho místo by nastoupil náhradník. To se navíc, jak už dnes víme, ani nestalo.“

Adam Rykala si ale zřejmě myslel, že by z obrovské rodinné tragédie, při které přišla mladá žena o manžela a dva kluci o tátu, mohl vytěžit nějaké nové hlasy. Sociální demokraté totiž ve svém prohlášení vyjádřili přesvědčení, že hlasy pro Marka Ulehlu mohly ovlivnit samotný výsledek voleb. Napadli je proto žalobou. „Chceme, ať ostravský krajský soud přepočítá odevzdané hlasy a nepřihlíží přitom k těm pro nevolitelného pana Ulehlu,“ vzkázali v článku v MS Deníku. Byl to přitom právě Adam Rykala, kdo dostal nejstarší českou politickou stranu svou politickou bezpáteřností a bezskrupulózností ze zastupitelstva Ostravy-Jihu a to nejhorším výsledkem od roku 1989.

Býval nejmladším poslancem. Naděje sociální demokracie ale zavinila její ostravský rozpad. Ale je vidět, že se Adam Rykala měl za léta v politice opravdu dobře. 

„Pamatuji si jeden příklad přímo ze samotné sociální demokracie,“ vzpomíná Marek Pabjan, který z této strany před lety odešel právě na protest proti pochybným praktikám Adama Rykaly. „Ivan Mariánek, otec současného náměstka primátora Michala Mariánka z hnutí Ostravak, byl kandidátem v roce 2002 a pár týdnů před volbami zemřel. Strana to tehdy pojala tak, že na přání rodiny zůstal na kandidátce. A to byl tuším na 8. místě, takže dokonce musel být zvolen. Bylo to zcela v pořádku, nikdo to nenapadal.“

V článku MS Deníku se také píše, že se volby kvůli podobnému případu opakovaly v roce 2006 v Havířově, kde lidé také hlasovali pro mrtvého kandidáta, aniž by věděli, že je nevolitelný. „Krajský soud tehdy svým precedentním výrokem stvrdil, že zemřelým kandidátům není možné počítat volební hlasy. Sociální demokraté proto navrhli, aby soud i v tomto případě rozhodl, že komunální volby na Jihu jsou neplatné, a jako nápravu navrhli jejich opakování,“ píše se v článku. Jedná se ale o mylnou informaci, což si měl autor článku, v tomto případě dokonce šéfredaktor ostravské redakce Moravskoslezského Deníku Martin Pleva, před uveřejněním ověřit.

Předseda ČSSD Hamáček by se měl podle nás zamyslet, zda chce ve svých řadách lidi bez kousku slušnosti, jako je Adam Rykala. 

„Případ v Havířově nebyl precedent. Tam byly volby zrušeny proto, že v některých komisích se hlasy započítávaly, v jiných ne a vznikl chaos, komise ani voliči nevěděli, jak se má hlasovat a počítat,“ vysvětluje zmocněnkyně Javorská. „Tady bylo vše v souladu se zákonem. Já jsem kandidáta neodvolala, nikdo jiný to udělat nemohl, takže hlasy jsou platné. I na to už jsou rozhodnutí soudů, protože takových případů se stalo už mnoho. Tato kauza je pouze zoufalým chytáním se stébla tonoucího politika.“ Odkaz na rozsudek Ústavního soudu, kde je řeč i o případu v Havířově (p. Balšánovi): http://kraken.slv.cz/III.US99/15

Apelujeme proto na veřejnost, aby už nikdy nedopustila návrat této hyeny bez kapky soucitu do politiky. „Snaha tohoto zkrachovalého papaláše zpochybnit volby na základě tragické události, by měla být opravdu jeho posledním zoufalým počinem,“ dodává Marek Pabjan. Nad touto kauzou by se mělo podle nás zamyslet také vedení ostravské i celostátní České strany sociálně demokratické, zda chtějí mít ve vedení muže, který na stranu s dlouhou historií vrhá špatné světlo a přivedl ji v Ostravě na politické dno.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA