POLITIKA
Zuzana Ožanová jako nová starostka Moravské Ostravy a Přívozu. Foto zdroj: Moravskoslezský deník

Moravská Ostrava a Přívoz: Kdo tady vládne?

"Starostka z rychlíku." Tak popisuje novou starostku centrálního obvodu jeden nespokojený občan Moravské Ostravy. V dopise, který nám poslal, vysvětluje, že pokud sedíte zadkem na dvou židlích, těžko budete na obou místech pracovat stejně dobře. Natož na třech a k tomu vzdálených 400 kilometrů. A nám nezbývá než souhlasit.

Aktuality z Moravské Ostravy a Přívozu.

Aktualita první.

Kdo nám tady vládne?

To, že pro lidi, kteří vstoupí do politiky se tato stane drogou, ví mnozí. Naposledy to zaznělo z úst nejpovolanějších. V ČT to sdělil dlouholetý člen ODS, primátor Teplic a současně předseda Senátu Ing, Jaroslav Kubera.

Že Moravskou Ostravu a Přívoz vede na droze zvaná „politika“ závislá Ing. Zuzana Ožanová je asi pro ty, co politiku příliš nesledují, věc neznámá.

Posuďte tedy sami.

Začalo to jako vždy nevinně.

Počátkem 90 let minulého století.

Mladá, sotva opustivší školu slečna Zuzana vstoupila do strany Zelených. A ostravští voliči, sužovaní špatným stavem životního prostředí, v očekávání výrazného zlepšení životních podmínek ze strany této nové partaje a její mladé členky, ji dali důvěru. A slečna Zuzana mohla začít svou politickou kariéru v pozici místostarostky obvodu Moravská Ostrava a Přívoz,

Pravda, strana Zelených, a v jejím dresu působící slečna, později paní Zuzana, svými činy v době divoké privatizace zlepšení životního prostředí v Ostravě nijak nepřispěla. A tak ji v následujících volbách voliči vystavili zasloužený účet. Stopku.

Nicméně na mladou, ambiciózní političku již účinky drogy zvaná politika začaly působit. A závislost byla na světě.

Jako každý závislák trpěla nějakou dobu absitinenčními příznaky. Jenom občas si ve svém novém postavení úředníka obecního úřadu k postrádané droze„šňupla“.

Situace se ale radikálně změnila.  To když se na scéně objevila nová parta politiků.  Z hnutí ANO. Toužících poznat, jak droga, zvaná politika, chutná. Paní Zuzana pochopila rychle, kde je její místo.  Jako zkušená závislačka si mezi nováčky rychle vybudovala klíčovou pozici. V novém dresu hnutí ANO se záhy stala členkou krajského zastupitelstva.  A krátce na to, po volbách do poslanecké sněmovny, přidala ke své funkci krajské zastupitelky funkci poslankyně českého parlamentu.

I to je ovšem málo.

Obvodní starostka, krajská zastupitelka a poslankyně. Doslova by se chtělo říct "superžena"! Ale je tomu skutečně tak? Foto zdroj: Novinky.cz

Volby do zastupitelstva městského obvodu, konané na podzim loňského roku sice nevyhrála.  Ale předchozí zkušenosti z drogové komunity zvané politika se náramně hodily.

Stačilo málo. Obrátit se na pár stejně postižených jedinců z ODS, kteří po opakovaných neúspěších vrátit se do politiky, trpěli podobnými abstinenčními příznaky.  A přibrat k tomu po droze toužící propagátory legalizace marihuany z řad Pirátů. Cesta k vysněnému cíli, stát se starostkou obvodu, v němž před léty začínala a neslavně skončila, byla otevřena.

A tak máme v čele městského obvodu na funkcích v politice závislou starostku. Vedle nejvyšší funkce poslankyně českého parlamentu, kde působí spíše jako statista, je krajskou zastupitelkou Moravskoslezského kraje. A teď je také neuvolněnou starostkou městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Který řídí z rychlíku mezi Prahou a Ostravou.

Tomu se říká drogová závislost na politice. Nebo nenasytný kariérismus? Co si o tom myslíte vy?

Aktualita druhá:

Jak nám tady vládnou?

Podívejme si nyní, jak nám ti, o nichž jsme vyslovili domněnku, že jsou závislí na droze, zvané politika, vládnou.

Je obecně známou zkušeností, že drogově závislí řidiči nepatří za volant automobilu. Jsou totiž nebezpečím pro sebe i pro své okolí.

Neplatí totéž o politicích závislých na své droze zvané „politika“?

Samozřejmě že ano. A nemusíme chodit daleko. Posuďte na jediném příkladu sami.

Je pár týdnů po volbách. A po Novém roce napadl první sníh. Vydali jste se na svou první novoroční procházku? Prošli jste si městem? Všimli jste si, po čem jdete? Neklouzalo vám to? Neviděli jste ty neupravené, neposypané chodníky všude kolem? Potkali jste pracovníka Technických služeb? Nebo posypové vozidlo?

Já tedy ne. A to jsem prošel náš městský obvod křížem krážem. Malou ukázku toho, jak v těchto dnech chodníky vypadají, najdete ostatně na přiloženém obrázku.

Chodníky, po kterých se bojí jít lidé napříč generacemi v obavách o své zdraví. 

Že je to normální? Že to není nebezpečné? Že na takovém chodníku nemůže upadnout spěchající mladík? Nebo, nedej bože křehká stařenka?  Že si nemohou přivodit zranění? Způsobit škodu, kterou musí někdo zodpovědný nahradit? Tak si na ty otázky prosím odpovězte. Zejména vy, paní starostko. A s vámi ostatní radní. Kteří na sebe berete nejen funkce.  Ale i zodpovědnost z ní vyplývající.

Cožpak nevíte, že péče o zimní údržbu chodníků je povinností městského obvodu? Že rada městského obvodu má za povinnost sestavit a schválit plán zimní údržby?  A vyčlenit v rozpočtu příslušné finance pro ty, kdo zimní údržbu provádějí? Udělali jste to? A pokud ano, jak je možné, že onu zimní údržbu nikdo neprovádí? Co z toho vyvodíte? Pochopíte, už konečně paní starostko, že centrální městský obvod nelze řídit z rychlíku mezi Prahou a Ostravou? Pochopíte, jakou máte zodpovědnost za občany, v daném případě za jejich zdraví Nebo jste ochotna i dále riskovat nejen ono zdraví občanů ale bůhví co dalšího, za co jste ve vámi zastávané funkci ze zákona zodpovědná? Vytavujete tak riziku nejen nás občany, ale i sebe. Hrozí doufám i vám postih za porušování vašich zákonných povinností. Nebo jste přesvědčena o tom, že Vás chrání poslanecká imunita?  A že případné prohřešky za vás odskáče někdo jiný? Myslím, že je nejvyšší čas, abyste se konečně probudila.  A zvážila, co je a co není za hranou. Nejde jen o peníze, které za svou „práci-nepráci“ pobíráte. Jde o mnohem víc. A pokud to snad nevíte, pak nejste způsobilá zastávat jakoukoliv funkci ve veřejném životě. Podobně jako drogově závislý řidič, který není způsobilý k řízení vozidla.

 

Nespokojený občan Moravské Ostravy

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA