Z OSTRAVY

Lékařská fakulta Ostravské univerzity má první docentku v oboru Ošetřovatelství

Lékařská fakulta Ostravské univerzity si v těchto dnech připsala další velký úspěch. Na sklonku roku totiž úspěšně obhájila svoji habilitační práci PhDr. Lucie Sikorová, Ph.D. z Ústavu ošetřovatelství a porodní asistence LF OU. Její práce zaujala členy Vědecké rady LF OU a tak se dnes může Lucie Sikorová jako první z Ostravy pyšnit titulem „docent“ v oboru Ošetřovatelství.

Česká republika má zhruba deset docentek v oboru Ošetřovatelství. Jednu z nich má teď i díky lékařské fakultě také Ostrava. Myslím, že je to obrovský úspěch. A chtěla bych paní docentce touto cestou pogratulovat. Získat takový titul totiž není jen o několika letech práce, ale hlavně o celoživotním profesním profilu člověka,“ vysvětlila proděkanka pro zahraniční vztahy LF OU prof. PhDr. Darja Jarošová, Ph.D. s tím, že získání docentury je první velkou metou v akademické kariéře. „Jde o prestižní záležitost, která je důležitá například při navazování mezinárodní spolupráce ve výzkumu," dodává profesorka Jarošová s tím, že úspěch Lucie Sikorové zároveň povede i k dalšímu rozvoji vzdělávání v oborech ošetřovatelství na ostravské lékařské fakultě.  

Sama Lucie Sikorová vnímá získání takto prestižní vědecko-pedagogické hodnosti jako neocenitelnou zkušenost. Během svého vědeckého výzkumu totiž spolupracovala nejen s řadou kolegů z tuzemských i zahraničních škol, ale i s lékaři a dětskými sestrami z Fakultní nemocnice Ostrava. Díky tomu získala jako první Ostravačka nejen docenturu z oboru Ošetřovatelství, ale i řadu zkušeností, které teď bude ráda předávat studentům a studentkám lékařské fakulty. „Působení na Ostravské univerzitě mi umožnilo se věnovat tomu, co mne těšilo a stále těší a navíc získat ocenění v podobě hodnosti docent. Věřím, že budu mít možnost předat nabyté zkušenosti studentům a studentkám jak doktorského studijního programu ošetřovatelství, tak studentům a studentkám bakalářských i magisterských oborů a přispět tak k rozšíření jejich znalostí, protože my, naše děti i rodiče si vzdělané sestry zasloužíme,“ dodává doc. PhDr. Lucie Sikorová, Ph.D.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity získala akreditaci habilitačního řízení v oboru Ošetřovatelství v roce 2015. Stala se tak po Jihočeské univerzitě druhým pracovištěm v České republice s habilitačními právy pro tento obor. Kromě Českých Budějovic tak lze získat docenturu v oboru ošetřovatelství už jen v Ostravě.

Ústav ošetřovatelství a porodní asistence LF OU garantuje a organizuje vzdělávání ve dvou tříletých bakalářských studijních oborech (Všeobecná sestra, Porodní asistentka) a ve třech magisterských studijních oborech (Ošetřovatelská péče v pediatrii, Ošetřovatelská péče v geriatrii, Komunitní péče v porodní asistenci). Ostravská univerzita jako jedna ze tří českých vysokých škol realizuje také na Lékařské fakultě doktorský studijní program Ošetřovatelství, který je předpokladem habilitačního řízení ve stejném oboru.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY