Z OSTRAVY

Kde je v Ostravě Malá Kodaň?

Možná jste o ní už slyšeli. Pokud ne, určitě uslyšíte. V rámci projektu Zažít Ostravu jinak, který se v posledním ročníku rozšířil i do Poruby a na Jih k Železňáku, představila skupina architektů odvážný a prospěšný projekt. Pro všechny Ostravany, přespolní, nadšence do sportu, procházek, setkávání i povalování v kavárnách.

Dánská metropole Kodaň je vzorem pro všechny, kteří se chtějí nechat inspirovat místem stvořeným pro lidi. Ne pro auta, byznys nebo obchod, ale poznávání, procházky a příjemné trávení volného času. Skupina architektů představila v roce 2014 plán na vybudování, respektive zvýraznění, jistého protipólu komerčního taháku Nové Karoliny. Malá Kodaň se pomalu, i bez systematické realizace, už stala fenoménem.

Kde najdete Malou Kodaň?

Páteří Malé Kodaně je Kostelní ulice v centru Ostravy. Ta je nejkratší spojkou Masarykova náměstí a Havlíčkova nábřeží, což přesně odpovídá plánu – spojit náměstí s řekou a parkem. Už teď se z místa kolem Kostelního náměstí směrem k Ostravici stalo pomyslné společenské a kulturní centrum, nachází se zde spousta klubů, kvůli kterým se lidé do centra Ostravy vydávají. Je to především Minikino KavárnaMléčný bar NaprotiAbsintový klub LesŠambala barBabylon CafeBarrák music club a v neposlední řadě asi nejnovější Club Dock.

Už teď je takzvaná Malá Kodaň cílem všech, kteří stojí o nezávislé filmy, divadelní představení, dokumentární tvorbu, besedy se zajímavými lidmi, nezávislé koncerty, ale i venkovní akce, happeningy, trhy a různé jiné kulturní akce.

MalaKodan2

Jak by to mohlo být

Myšlenka Malé Kodaně je prostá, postavit do centra zájmu města člověka. Vtvořit místo, kde nenarážíte jen na zaparkovaná auta a problematickou dopravu, ale takové prostředí, které je pro stvořené pro společenské a kulturní život. Opravené Havlíčkovo nábřeží a vůbec, břehy Ostravice, by se tak mohlo pomocí spojení Kostelní ulicí s centrem oživit, ale hlavně využít svůj potenciál. Stejně tak je škoda nezdůrazňovat historii místa, zbytky městského opevnění nebo nejstarší ostravskou stavbu – kostel svatého Václava. Kostelní ulice, náměstí a přilehlá zákoutí tak už teď tvoří místo s unikátní atmosférou.

Podle architektů nejsou třeba velké změny ani drastické zásahy. Hlavní je dostat z těchto míst auta, uvolnit místo pro pěší a kola, rozšířit místa k posezení i na nábřeží a vytvořit tak spojení pro příjemnější život v centru Ostravy.

O projektu Malé Kodaně se ví. Představitelé města zatím řeší ojedinělý fenomén vylidňování Ostravského centra na obecné úrovni, ale jádro věci leží jinde. Hlavní je, že pojem Malá Kodaň se už vžil mezi lidmi. Přirozeně se tak začalo říkat zamýšlené části centra města, které už teď tvoří centrum setkávání lidí se stejným záměrem – bavit se, objevovat a obohacovat. Už není tolik podstatné, jestli dojde k samotné realizaci. Centrum Ostravy dostalo nové téma.

Malá Kodaň na internetu

Web: http://malakodan.cz/

Facebook: https://www.facebook.com/malakodan/timeline

Stavby v MS kraji: http://www.msstavby.cz/mala-kodan-podrobnejsi-vize-30-04-2015/

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY