POLITIKA
Starostka Vítkovic Radomíra Vlčková. foto zdroj: idnes

Rošáda na radnici Vítkovic: Staré praktiky v novém ANO obalu!

Na pondělním jednání zastupitelstva Vítkovic došlo k nečekaným změnám. Přesuny otřásly koalicí, vedením radnice a zkrátka nepřišly ani výbory zastupitelstva. Starostka obvodu Radomíra Vlčková měla alternativ pro změnu, která se dala očekávat, více. Vybrala si tu, která ji zřejmě nejlépe ochrání její teplé místečko v čele radnice.

Přestože volby byly před osmi měsíci, Vítkovice mají už druhou koaliční smlouvu. Ta druhá byla podepsána na zastupitelstvu 17. června. Hnutí ANO s hnutím Ostravak, kdy obě hnutí mají v patnáctičlenném zastupitelstvu po třech zastupitelích, si k většinové vládě přizvali politiky, jejichž působení se v minulosti na stavu Vítkovic výrazně podepsalo.  Starostka Vlčková měla alternativ pro změnu, která se dala očekávat, více. Nakonec věnovala resort projektování a výstavby a pozici předsedy kontrolního výboru tzn. kontrolu nad řádným fungováním radnice, pánům Františku Kročilovi z Hnutí Vítkovice a Petru Kutějovi ze STAN. Ti se stali i koaličními partnery. Vlčkové ani hnutí Ostravak nepřijde ani trochu divné, že kontrolní výbor bude kontrolovat sám sebe, protože běžnou praxí je, že předsedou je člen opoziční strany.

Zasedání Zastupitelstva městského obvodu Vítkovice přineslo 17. června nečekané změny

Jestliže občané očekávali očištění obvodu od minulosti a nastartování změn k lepšímu, červnové jednání zastupitelstva a z něj vzešlé nové vedení obvodu, jim přineslo hořké vystřízlivění. Pokud existovala reálná šance posunout obvod na kolej transparentního fungování a rozvoje, tak ta je po dnešku starostkou Vlčkovou, hnutím ANO a hnutím Ostravak zcela vykolejena.

„V kontrolním výboru jsem nastartoval práci, která některým „starým pardálům“ a s nimi propojeným úředníkům vadila,” osvětluje situaci zastupitel Vitkovic za hnutí LEČO - Lepší a čistá Ostrava Petr Bašek. „Paní starostka Vlčková mě, přestože jsem byl a stále jsem opozičním zastupitelem, z pozice předsedy kontrolního výboru odvolala a společně s Ostravakem věnovala klíčové pozice uvolněného místostarosty pro projekty a výstavbu a předsedu kontrolního výboru politikům, kteří se na současném stavu Vítkovic dlouhodobě podíleli. Zřejmě si společně vyhodnotili, že budou mít větší klid,” říká Bašek a dodává, že byl starostkou Vlčkovou odvolán i z finančího výboru a komise pro občanské obřady a slavnosti. „Opakuji, byl jsem před pondělní změnou opozičním zastupitelem a jsem jím i nyní. Současné vedení se těmito kroky snaží bránit opozici v aktivní práci. Já se však v žádném případě odradit nenechám,“ dokončuje odhodlaně Petr Bašek.

Zastupitel LEČO - Lepší a čisté Ostravy Petr Bašek přišel o post předsedy kontrolního výboru, odvolán byl z finančního výboru i z místa předsedy komise pro občanské obřady a slavnosti

Argumenty o úsporách ve financích jsou podle něj zcela zcestné. „Byl jsem to já, který jsem všechny v povolebních jednáních vyděsil požadavky na úspory spojené s politickými funkcemi. A byl jsem to já, kdo požadoval, aby volení politici nedostávali při jubileu peněžité odměny, jak bylo zvykem. Ostatně v předešlém volebním období měl obvod Vítkovice při svém usnášejícím jednání zastupitelstva schválen dva neuvolněné místostarosty s odměnou 20 700 Kč měsíčně. Nyní schválilo vedení obvodu neuvolněného místostarostu s odměnou 35 000 Kč a uvolněného s odměnou ještě vyšší!”

Snížení stavu členů výborů je určitě v pořádku, jen by v nich mohl být i někdo jiný než pouze koaliční zástupci. Takto budou, jak za starých časů, kontrolovat jenom sami sebe. Transparentnost především! Asi proto si starostka Vlčková a současné vedení zvolilo do čela kontrolního výboru koaličního partnera a bývalého místostarostu Petra Kutěje ze STAN.

„Věřím, že jsem nebyl jediný ze zastupitelů, kdo si prostudoval bod Závěrečný účet. Nicméně jsem byl bohužel jediný, kdo k němu vznesl dotazy.  Mimo jiné dotaz, proč nejsou na profilu zadavatele a stránkách obvodu zveřejněny stavební zakázky, které jsou v tomto materiálu zmiňovány. Z vedení na to nikdo nedokázal odpovědět a evidentně nikomu tato, na transparentně fungujících radnicích zásadní informace, nechybí. Starostka Vlčková, která téměř ve všem nechává za sebe hovořit úředníky, byla spokojená s odpovědí úřednice, že u zakázek oprava komunikace na ulici Kořenského za 4,59 miliónu a chodníku u Vítkovického nádraží za 2,18 miliónu, na ulici Středulínského za 1,58 miliónu, na ulici Erbenova za 4,68 miliónu, to neukládá zákon. Tak funguje transparentnost ve Vítkovicích.”

S tímto se ale hnutí LEČO - Lepší a čistá Ostrava smířit nehodlá a budeme všemožně bojovat za transparentní chod radnice. Nejenom ve Vítkovicích.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA