Z OSTRAVY
Foto zdroj: MMO

Koncertní hala za dvě miliardy: Priorita nebo drahý špás?

Před pár dny byl představen vítězný návrh architektonické soutěže na výstavbu nové koncertní haly. Steven Holl je jistě světové jméno. Jisté je i to, že jeho návrh, který kromě oslavných komentářů získal již i přízviska Cyklistické sedlo, Nádrž od motorky, Sající klíště apod. budí emoce. Je ale koncertní hala právě to, co Ostravané potřebují nejvíce?

„Právě americkému studiu se nejlépe podařilo propojit stávající kulturní dům s novou koncertní halou. Vítězný koncept přináší nejen originální architekturu, ale také velmi zajímavé, byť náročné technické řešení, které je šetrné k životnímu prostředí, má dlouhodobou udržitelnost a nabízí nízké provozní náklady,“ řekl k vítěznému projektu ostravský primátor Tomáš Macura.

Názory na návrh haly se ze strany Ostravanů ale liší. „Mně by se to líbilo jako samostatná budova. Mám k tomu konkrétnímu místu dost osobní vztah a tohle mi přijde jako pěst na oko,“ píše na sociálních sítích Dáša Maňásková. Petra Zedková sdílí svůj názor, že nová přístavba současného Domu kultury z ptačí perspektivy evokuje cyklo sedlo. „Ale hlavně ať to má uvnitř správnou akustiku a na vstupenku bude mít i obyčejný smrtelník,“ dodává. Opačného názoru je David Mazurek: „Top kontrast, k umění a hudbě má Ostrava co říct a tato stavba k nám přitáhne krásné akce.“

Facebook: Eva Salvová: Inspirací této části bylo zpětné zrcátko? Foto zdroj: MMO

Už v září si budeme podle vedení ostravské radnice moci prohlédnout všechny návrhy, ze kterých nezávislá porota vybírala ten nejlepší. Ne, že by nezávislá porota nebudila důvěru, ta byla světová a lepší jména v ní snad ani být nemohla. Kromě umělců a odborníků jsou v ní ale také zástupci subjektu, který vše platí, tedy primátor Ostravy a jeho náměstkové. Ti by měli hodnotit vedle vizuálu hlavně ekonomickou únosnost projektu.

Koncertní hala pro 1400 diváků za dvě miliardy je jistě světová věc. A nepochybujeme o tom, že si ji Ostrava zaslouží. Zaslouží si ale i jiné věci. Třeba správně koordinovanou opravu Výškovických mostů, nové koše a lavičky, kanalizaci ve všech svých částech, systém záchytných parkovišť a parkovací domy, opravené a bezpečné ulice, čisté ovzduší, a dalo by se pokračovat.

Na sociálních sítích se to hemží kritikou. Někteří lidé přirovnávají novou halu k cyklistickému sedlu či napitému klíštěti. Foto zdroj: MMO

Nejsme ti, kdo by chtěli bránit kvalitní nové architektuře. Ale předešlé i současné vedení města se doposavad nedokáže pořádně postarat ani o tu historickou. Projekt jatka se díky neschopnosti města motá v začarovaném kruhu. Nenápadně a potichounku byla zdemolována klíčová část nedávno koupeného přiléhajícího komplexu jatek, kde se měla soustředit alternativní kultura. Ostravica se stále rozpadá. V Gočárově domu je kasino a v Mendelsohnově Bachnerovi si můžeme zahrát laserovou střílečku. Přitom je tento poslední evropský projekt skutečně světového autora dlouhodobě „za babku“ na prodej.

Mederní stavba se stane součástí současného Domu kultury města Ostravy. 

Ale ať nejsme jenom kritičtí. Vypadá to, že se snad konečně dodělá Kulturní dům Poklad. I když 400 milionů, které si rekonstrukce vyžádá, je taky na pořádný bolehlav. Máme krásně opravený moderní atletický stadion. A jsou tady Dolní Vítkovice. Ale to je projekt z hlavy pana Světlíka, který naštěstí dokázal město a kraj vtáhnout do akce.

Co je pro Ostravu a její občany ale opravdu důležité? V naší předvolební kampani jsme si utahovali z absurdních slibů politiků a z podobných velikášských akcí, které bohužel opomíjejí základní potřeby občanů. Jak je vidět, priority se různí, podle nás je ale zásadní, abychom žili v bezpečném, opraveném a čistém prostředí.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY