Z OSTRAVY

ZRUŠENÍ POPLATKU NA D56 PRIMÁTORA MACURU NETÍŽÍ

Včerejší jednání zastupitelů města Ostravy přineslo kromě jiného opětovně pěknou dávku arogance primátora Tomáše Macury (hnutí ANO). Na dotaz zastupitele Václava Kubína (Jednotní), v jaké fázi je jeho před více než rokem slíbené jednání s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem (zvolen za hnutí ANO) ve věci zrušení zpoplatnění 12km dálnice v úseku Hrabová – Frýdek-Místek, se nejvyšší představitel našeho města pěkně rozohnil.

Pokud by obyvatelé Hrabové, Nové Bělé, Ostravy Jihu, Vratimova a dalších Ostravě přilehlých obcí očekávali, že se rozčílil nad nečinností svých stranických kolegů z hnutí ANO řídících věci z Prahy, tak by se šeredně spletli.

Rozčílil ho totiž opakovaný dotaz na problém, který on, jak se vyjádřil na mikrofon, nepovažuje za prioritní. S ministrem to prý projednal, vůli u něj neviděl a tím to pro něj hasne. Do mikrofonu pak řekl, že se vlastně ministerstvu ani nediví a že dálniční známka stojí půl nádrže.

Poslal tak jasný vzkaz tisícům lidí, kteří v této věci podepsali petici a obyvatelům a dobrovolníkům z Hrabové, kteří napočítají denně 5600 aut projíždějících pod okny jejich základní školy.

Poznámka primátora, že známka stojí půl nádrže, je sice pravdivá, ale stolitrové a pan primátor ze svého křesla zřejmě nevidí, že hodně lidí čepuje za tři-pět stovek. Navíc vozem na jinou dálnici po celý rok nevyjede. Co je ale nejdůležitější, jeho rada nijak nepomůže obyvatelům zasažených obvodů a obcí. Primátor ale nepovažuje problematiku za prioritní a evidentně, když ho nezajímá, tak o ní také nic neví.

 

 

FAKTA

Dálniční úsek D56 mezi Hrabovou a Frýdkem-Místkem je se svými 12 km nejkratším dálničním úsekem v zemi. Bude jím i po dokončení dvou kilometrů u F-M. Druhý nejkratší úsek o délce 20 km mezi Karlovými Vary a Chebem zpoplatněn není.

Úsek D56 nesplňuje parametry dálnice. Je jí jenom papírově, kdy ke zpoplatnění tohoto úseku došlo v roce 2009.

Tato spojnice mezi městy je každoročně plná uzávěr a zpomalení.

Ostrava a její blízké okolí je dlouhodobě a bohužel stále místem s největším znečištěním ovzduší v Evropě. Jakékoliv vyvedení dopravy z obytných zón je přínosné a zaslouží výjimku.

Poslední požadavek starostů dotčených obvodů a obcí a dokonce kraje (bylo to těsně před volbami) na ministerstvo dopravy zněl: Vyjměte tento úsek z dálničního zpoplatnění na tři roky. Obce získají čas na vybudování dopravních prvků (retardéry, úsekové měření) znepříjemňující průjezd jejich územím. I tato varianta byla zamítnuta.

 

 

  V dnešní době chaotického plundrování státní kasy je jasné, že se stát nebude chtít zbavovat jednoduchých příjmů, které mu v tomto úseku teoreticky ze zpoplatnění plynou. Zvláště, když se musí o silnici starat. Na druhou stranu se při zrušení poplatku nedá předpokládat dramatické snížení těchto příjmů. A po realizaci prvků znepříjemňujících průjezd v přilehlých obcích, by se mohly naopak zvýšit.

Je tady i možnost dnes tak oblíbených memorand, které vidíme například u Černé kostky a koncertní haly, na kterých se má finančně podílet stát, kraj a město Ostrava. V případě D56 by to mohl být stát, kraj, města Frýdek-Místek, Ostrava, Vratimov a další zasažené obce, kdo by na opravách participoval.

Na rozdíl od Černé kostky a koncertní haly by mohla mít tato spolupráce šanci na úspěch. Současně s ministerstvem dopravy by se do problematiky dalo a mělo zapojit i ministerstvo životního prostředí a jeho prostředky.

Dlouhá léta se politici vymlouvali, že se nedokážou domluvit na různých úrovních díky rozdílným politickým příslušnostem. Hnutí ANO, které vede kraj, město, ministerstvo dopravy, ministerstvo životního prostředí a má premiéra, který sliboval před volbami, že s Tomášem a Ivem mají na sebe telefony a „Řeší Ostravu hned“, takový problém nemělo a nemá.

 Výsledek je ale takový, že primátor Ostravy Tomáš Macura vzkazuje občanům Hrabové a dalších Ostravě přilehlých obcí, kteří díky autům nejsou schopni přejít cestu a zhluboka dýchají jejich zplodiny, že známka stojí polovinu nádrže…….

Dalibor Mouka, zastupitel Mob Ostrava-Jih za hnutí Lečo-Lepší a čistá Ostrava

 

Zdroj foto: google, facebook

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY