POLITIKA

NÁKUP RESPIRÁTORŮ PO OSTRAVSKU.

Již v říjnu jsme upozornili na velmi zvláštní dohodu, kterou uzavřeli radní města s dodavatelem respirátorů společností Black Consulting s.r.o..

Firma porušila smluvní podmínky a nedodala zdravotnický materiál v objednané kvalitě.

Vedení města šlo ale podnikateli překvapivě na ruku a místo toho, aby odstoupilo od smlouvy a požadovalo navrácení peněz, uzavřelo dohodu, o které primátor Macura (ANO) hovoří jako o výhodné. Otázkou je pro koho.

 

Případný soudní spor, i kdyby trval léta, by město nezruinoval a jeho chod určitě neohrozil. Za stejné peníze se po půl roce, kdy podnikatel tahal město za nos, díky změně cen dalo nakoupit xnásobně více požadovaných respirátorů. Vyjednaná „pokuta“ ve výši 900 ks spotřebovaných, neobjednaných FFP1 je směšná a stěží pokryje náklady na zkušebnu, která potvrdila porušení obchodních podmínek za strany dodavatele.

 

Otázkou je, jak by radní rozhodovali, kdyby šlo o jejich firmu, jejich peníze. To ale místní politická elita evidentně neřeší. Ve stejné době si náměstkyně Andrea Hoffmanová (Piráti) pořídila do své kanceláře za městské peníze nové vybavení za téměř 600 000Kč.

 

Anebo je v tom něco jiného? „ Že by došlo k nějakým nesrovnalostem“, jak reagoval na zprávu NKO Andrej Babiš ? Projděme si vše chronologicky.

 

 

-vedení města Ostravy ve složení ANO, Piráti, ODS a KDU-ČSL nakoupilo 9.dubna.2020 od společnosti Black Consulting s.r.o.  5000 kusů respirátorů se stupněm ochrany FFP2. Za respirátory s touto požadovanou specifikací zaplatilo 1 149 500,-Kč.

 

- již 7.května 2020 se v médiích objevily informace, že respirátory dodávané touto firmou nemají platnou certifikaci a je důvodné podezření, že nesplňují požadovaný stupeň ochrany. Zároveň nebylo složité dohledat informace, kdy se majitel společnosti Black Consulting s.r.o. veřejně chlubí svými vazbami na premiéra Babiše a schopností „ovlivňovat legislativu, tak aby byla příznivá při uskutečňování podnikatelských záměrů“.

https://www.investigace.cz/koronavirus-jak-vydelat-miliony/

 

-do 20.srpna 2020 prodávající společnost Black Consulting s.r.o. potřebnou certifikaci potvrzující stupeň ochrany, která byla v objednávce města požadována nedodala. Vedení města proto nechalo zpracovat Výzkumným ústavem  bezpečnosti práce, v.v.i. analýzu ochranných vlastností předmětu koupě. Z protokolu o zkoušce č.470/2020 vyplývá, že ochranné vlastností předmětu koupě odpovídají stupni ochrany FFP1 obličejových ochranných roušek. Stupeň ochrany tak neodpovídá obvyklým vlastnostem předmětu koupě dle učiněné objednávky.

 

-25.září 2020 rada města Ostravy na své 13.mimořádné schůzi schválila text Dohody o vypořádání mezi městem Ostravou a společností Black Consulting s.r.o.. Je potřeba doplnit, že město po dodání objednávky  900 kusů z dodaných 5000 kusů spotřebovalo.  Dále pak to, že v den uzavření dohody šlo zakoupit certifikované respirátory objednané třídy FFP2 za 20Kč za kus.

 

Všichni radní odhlasovali dohodu, kdy město vrátí dodavateli 4100 respirátorů neodpovídající kvality a dodavatel městu dodá 5000 ks respirátorů požadované kvality s platnou certifikací. I přes komplikace spojené s několikaměsíční nekomunikací a neochotou dodat platné certifikáty ze strany dodavatele rozhodli radní akceptovat cenu původní, dubnovou, která je mnohonásobně vyšší, než cena v čase podpisu dohody.

 

Vypadá to, že tenhle stát a i Ostrava bude „cez“ Babiša a jeho kumpány tak „zřízenej“, že se z toho horko těžko bude hrabat ven.

 

zdroj fotografie: profimedia

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA