POLITIKA

VYŠETŘOVÁNÍ SKONČILO, ZAPOMEŇTE

Jako špatný vtip vypadá nenápadná zprávička, která proběhla médii v minulém měsíci. Protikorupční policie odložila šetření nákupu respirátorů třídy FFP2 v ceně 777 Kč za kus ze strany ministerstva zdravotnictví v době nouzového stavu.

Podle letošní analýzy Nejvyššího kontrolního úřadu při tomto konkrétním nákupu nepostupoval stát v souladu s finančními pravidly a vzniklá škoda přesáhla pět miliónů korun. Jiný názor mají kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Ti případ odložili. Nákupy byly podle nich v pořádku.

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), skoro velvyslanec ve Finsku, který byl za nákupy zodpovědný, vyrazil okamžitě do protiútoku. „Závěry vyšetřování ukazují, že opozice na mě a na ministerstvo útočila neprávem,“ komentoval okamžitě rozhodnutí policie. Přitom ještě v březnu hájil tyto nákupy pouze tím, že těch extremně předražených respirátorů bylo v celkovém objemu jen velmi málo.

Závěry Nejvyššího kontrolního úřadu, že stát podle něj podcenil přípravu na pandemii, že ministerstvo zdravotnictví od roku 2011 ani jednou neaktualizovalo Pandemický plán České republiky, že na nedostatek ochranných pomůcek reagovalo se zpožděním, že resorty ministerstva zdravotnictví a vnitra, které k nákupům pověřila vláda, mezi sebou nespolupracovaly a během začátku nouzového stavu na jaře 2020 nakupovaly zdravotnické pomůcky v obrovských cenových rozdílech a od účelově vzniklých firem bez historie, už pan ministr nekomentoval.

Ostatně bez reakce a komentáře proběhla i podivná a zcela nevýhodná dohoda vedení města Ostravy s dodavatelem respirátorů třídy FFP1, které byly vydávány za FFP2, o které jsme zde psali nedávno.

Při všech těch zmatcích, které nám tady vládnoucí garnitura během pandemie za bezradného přihlížení opozice předváděla, se někdo sice nemorálně, ale dle vyšetřovatelů bez porušení zákona pěkně napakoval. Bohužel tak to dnes u nás funguje a vypadá.

 

Zdroj informací: Redakce, zdroj NKÚ, Seznam

Zdroj fotografie: Google

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA