Z OSTRAVY

VELKÝ DAR MÁ BÝT SYMBOLEM OSTRAVSKÝCH VÁNOC DLOUHODOBĚ

Okolo dárečku před radnicí, který nadělilo za dva miliony korun Ostravanům vedení jejich města, se napsalo poměrně dost. Většinou nic pozitivního. Zjistili jsme, co se s darem zamýšlí v budoucnosti a navštívili jsme jeho zázemí, vlastně podzemí.

Pokud kolem budoucnosti Velkého daru panovaly doposud pouze spekulace, po posledním jednání zastupitelů města je jasno. Dle vyjádření vedení města, by se měl Velký dar o Vánocích do Ostravy pravidelně vracet.

To, že se s instalací v příštím roce počítá, je informace, kterou doposud vedení města neuvedlo. Asi to mělo být překvapení. Nebo jde jen o reakci na povyk kolem ceny díla? Kolik bude stát manipulace a uskladnění již zmíněno nebylo. Stejně tak ze strany vedení města nikdo nevysvětlil, kolik sezón dílo sborku rozborku a vliv zimního počasí vydrží.

Velký dar má i svou skrytou část. Ta je k vidění v podzemí. A radost z ní nemají především motorizovaní návštěvníci magistrátní radnice. Stojky podpírající Velký dar totiž zabírají dvanáct parkovacích míst v podzemních garážích společnosti Garáže Ostrava a.s.

Ostatně návštěva těchto garáží, které jsou vlastněny městem Ostravou a většinově zahraniční společností specializující se na správu nemovitostí (identický model jako ve společnosti OVaK), je sama o sobě adrenalinovým zážitkem. Temné, vlhké místo, doplněné o stojky podpírající strop, evokuje i díky neustávajícímu zvuku kapající vody krápníkovou jeskyni. Slovo ostuda je trefné.

Velký dar tak nechtěně symbolizuje fungování vedení města. Velikášské předražené projekty se podepírají půjčeným lešením, ať to stojí, co to stojí. Místo toho, aby se nejdříve dalo do pořádku to, co je třeba.

 

Strop podzemních garáží podepírá z důvodu umístění Velkého daru na 12 parkovacích místech umístěné lešení

Strop podzemních garáží podepírá z důvodu umístění Velkého daru na 12 parkovacích místech umístěné lešení

 

Prostory garáží jež jsou součástí a vizitkou radnice by mohly sloužit tvůrcům válečných nebo katastrofických filmů

 

Garden of the Future je vedle Velkého daru další umělecké dílo pod kterým je kurátorsky podepsán ředitel městem financované městské galerie Plato Marek Pokorný

 

dm, redakce

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY