Z OSTRAVY

Příchod jara do Ostravy

Příchod jara nejen do Ostravy se blíží, odpočítáváme sotva dny. A kdy vlastně jaro začíná? I oficiální vědomosti, které jsme posbírali na základních školách, se můžou lišit. Příchod astronomického jara totiž osciluje mezi 20. a 21. březnem, všechno se počítá na hodiny a přestupné roky nám v tom dělají trošku hokej. Kromě ale nejasného momentu, od kdy můžeme nezávisle na počasí tvrdit, že je jaro, patří k jeho příchodu také Velikonoce.

Astronomie a křesťanství

Pokud se řídíte prvním jarním dnem, od kterého se počítají Velikonoce, takové jaro začíná 21. 3. Vždy, tečka.

Pokud ale chcete jít víc do hloubky a berete příchod jara jako jarní rovnodennost, čekají na vás malé obstrukce při určování správného data. Jarní rovnodennost nastává, když se střed Slunce (slunečního kotouče) dostane přesně nad rovník. Tehdy vstoupí Slunce do znamení Berana a dny se začnou prodlužovat.

Jenže. Rok trvá 356 dní, 5 hodin a 49 minut, proto každý čtvrtý rok máme přestupní s 366 dny. Abychom to zkrátili, oficiální jaro nastává každý rok o zmíněných pět hodin a pár drobných později, jednou za čtyři roky o zhruba 18 hodin dříve. A co z toho plyne? Že astronomické jaro bude začínat až do roku 2047 20. 3., od roku 2048 dokonce už 19. 3. A od roku 2102 nám astronomické jaro zase začne přicházet učebnicového 21. 3.

velikonoce2

Velikonoce v Ostravě

Nechme rovník rovníkem, Slunce Sluncem a počítání do hodin vlastivědy. I když jednomu lehounkému výpočtu se stejně nevyhneme – všichni víme, že Velikonoce, jako nejzásadnější pohyblivý svátek, připadají vždy na první neděli po prvním jarním úplňku (počítáno od 21. 3.) Což se mimochodem může lišit až o měsíc.

Letos vychází Velikonoční pondělí na 28. 3. A v Ostravě je spousta příležitostí, jak jaro a příchod Velikonoc prožít.

Do oslav příchodu jara se aktivně zapojuje ostravská ZOO. 19. 3. pořádá akci Jaro v ZOO, kdy bude zahájeno komentované krmení zvířat. S největší pravděpodobností bude také pokračovat tradice dřívějšího otevření ZOO na Velikonoční pondělí, tedy, ač je v březnu obvyklá otevírací doba ZOO od 9.00, v tento sváteční sen se brány otevřou už v 8.00.

Velikonoce také můžete oslavit na Slezskoostravském hradě, a to již o víkendu 19. – 20. 3. Proběhne zde už tradiční velikonoční jarmark s bohatým doprovodným programem. Akce Velikonoce na hradě proběhne:

Kdy? 19. – 20. 3.

Kde? Slezskoostravský hrad

Webové stránky: http://www.cerna-louka.cz/akceN_668/h/

Vstupné: 80 Kč dospělý

40 Kč zvýhodněný (dítě, ZTP, důchodci a studenti)

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY