Z OSTRAVY

Ostravská plesová sezóna

Ostravská plesová sezóna je v plném proudu Věděli jste, že do konce února si můžete v Ostravě vybírat z nabídky téměř tří desítek plesů? A to od těch vyloženě formálních, přes tematické po ty s dokonce erotickým námětem. Jak moc je v současné době ples prestižní záležitost? Jaké volit oblečení, co se sluší, nesluší a slušet mělo? A kde se můžete podívat, jaké plesy se ve vašem okolí chystají?

Věděli jste, že do konce února si můžete v Ostravě vybírat z nabídky téměř tří desítek plesů? A to od těch vyloženě formálních, přes tematické po ty s dokonce erotickým námětem. Jak moc je v současné době ples prestižní záležitost? Jaké volit oblečení, co se sluší, nesluší a slušet mělo? A kde se můžete podívat, jaké plesy se ve vašem okolí chystají?

Ples seniorů, sokolský ples, oldies ples, country, maškarní, erotický, hasičský, valašský disko nebo například farní ples, a tím výčet společenských akcí zdaleka nekončí. Období od konce roku do zhruba poloviny března je označováno jako plesová sezóna a v Ostravě je doopravdy z čeho vybírat.

ples.jfo_

Nejvíc se toho děje na Jihu

Na Ostravě Jihu jsou zařízení, kde se koná suverénně nejvíce společenských akcí za sezónu. Dům Kultury Akord a Kulturní zařízení Ostrava – Jih K-TRIO jsou v sezóně maximálně vytížené plesy všeho druhu. Mezi nejžádanější akce roku patří kupodivu ty formálnější. Dům kultury Akord například letos už po čtyřiadvacáté pořádá 12. 2. Reprezentační ples městského obvodu Ostrava – Jih, kde vás čeká například vystoupení Martina Chodúra nebo laserová show. Program Domu kultury Akord je v letošní sezóně doopravdy nabitý, stejně jako program v kulturním centru K-TRIO.

Kam v Ostravě na ples

Seznam společenských akcí seřazený podle data konání můžete najít na stránkách www.ostravainfo.cz, konkrétně zde. Nebo můžete zabrouzdat na stránkách oblíbených společenských sálů a kulturních domů.

DK Akord http://dk-akord.cz/program-kurzy/kalendar-akci/plesy/

K-TRIO http://www.kzoj.cz/cz/page-program-ktrio/

nebo například

Klub Rock and Roll Garage http://www.garageclub.cz/program

Jak se na ples připravit?

V současné době není vůbec jednoduché odhadnout především míru formálnosti jednotlivých akcí. Máloco si vyžaduje dress code Plesu v opeře, ale jistou úroveň bychom měli držet u všech společenských akcí.

Sto lidí, sto chutí, sto vkusů. Takže spíš, než radit s tím, co si na ples vzít, je vhodnější dát výčet toho, co se rozhodně nehodí. Čeho se tedy při oblékání vyvarovat?

Dámy

  • Společensky nevhodné jsou především krátké šaty, a to včetně tzv. „koktejlek“ neboli malých černých. Doporučená délka je vždy ke kotníkům, při vyloženě neformálních plesech pod kolena.
  • Šaty by měly mít spíše tmavou barvu, ale to podléhá sezónním vlivům. Rozhodně by ovšem neměly být bílé (pokud oficiální dress code nestanovuje jinak).
  • Ke společenským šatům rozhodně nenosíme bundu (a to je univerzální pravidlo – jak pro pány, tak pro dámy), akce začíná už ve foyer a nechcete přece kazit dojem sportovní bunou.
  • Na jakoukoliv společenskou událos (od letní svatby po zimní plesy) nosíme zásadně punčochy.
  • S předcházejícím bodem souvisí velmi úzce taky volba lodiček – ty by měly mít uzavřenou špičku (kvůli tanci i kvůli silonkám).
  • Kabelka by měla být rozhodně psaníčko a hodinky dámy na ples zásadně nenosí.

Pánové

  • Zajímavostí je, že na společenské události typu ples je podle přísné etikety povolená pouze jediná barva košile – bílá. Nicméně toto je jedno z pravidel, které pánové výhradně dodržují pouze u smokingu, u klasického obleku můžeme na jinak barevné košile narazit celkem často.
  • Událostí takové stupně formality, aby na ně pánové nosili smoking s  motýlkem, se účastníme doopravdy málokdy. Nicméně existují dress cody black tie (smoking s černým motýlkem) a white tie (frak s bílým motýlkem), o nich je ovšem dobré si něco zjistit, až když je uvidíte na pozvánce.
  • Oblek by měl být černý nebo tmavý, světlé barvy rozhodně nejsou přípustné (to ovšem souvisí s večerními hodinami konání akce).
  • Pánové by měli mít u sebe mimo jiné bavlněný kapesník a zapalovač, aby mohli dámě v případě nutnosti obojí nabídnout.
DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY