Z OSTRAVY

BUDOU O SPRÁVĚ VODY V OSTRAVĚ HLASOVAT OBČANÉ V REFERENDU?

Odmítavý postoj hnutí ANO a jeho koaličních partnerů ve vedení města k veřejnému projednávání budoucnosti správy vody a kanalizace v Ostravě má pokračování. Na středečním jednání zastupitelstva města se bude v této věci hlasovat o opozicí předloženém návrhu na vyhlášení místního referenda.

O rozhodnutí zastupitelů města, kteří 10.11.2021 většinově odhlasovali, že od 1.1.2025 bude na základě výjimky spravovat dalších 10 let vodu a kanalizaci společnost OVaK, která je většinově vlastněna zahraničním koncernem, jsme zde i v tištěném magazínu LEČO již psali. S tímto rozhodnutím naše hnutí LEČO-Lepší a čistá Ostrava nesouhlasí.

Rozhodnutí a především způsob, jakým se k němu došlo, lze stěží označit jako transparentní. Zákulisní dohoda a nedostatečné vysvětlení zásadních otázek, jakou je například možnost čerpání dotací při prosazeném modelu, jsou u projednávání správy strategické suroviny, kterou voda je, návratem do devadesátek. Tvrdošíjné odmítání veřejného projednávání této věci za účasti odborníků a veřejnosti je přitom v rozporu s tím, s čím v Ostravě vládnoucí politické subjekty, především hnutí ANO a PIRÁTI, do voleb šly a co veřejně deklarují.

 

Lze předpokládat, že návrh na vyhlášení místního referenda o otázce: Souhlasíte s tím, že Ostrava si má své vodovody a kanalizace provozovat samo či provozní společností vlastněnou minimálně z 90% městem a neumožnit tak vyplácet vysoké podíly na zisku z jejich provozování soukromým subjektům? (doslovný přepis textu z materiálu), vládnoucí koalice přehlasuje a referendum nepřipustí.

 

Návrh na referendum je tady ale především proto, že hnutí ANO a jeho koaliční partneři ve vedení města odmítají veřejně obhájit své rozhodnutí, kterým určili, kdo bude většinově rozhodovat o hospodaření s vodou po dobu dalších deseti let.   Takovýto přístup zavání arogancí moci, a jak říká Ivan Mládek v anekdotě o Roubíčkovi a Kohnovi,……stín podezření tady zůstal.

Návrh na místní referendum je na stole. Argumenty s ním spojené mají logiku. Správu strategické suroviny jakou voda je, by měla mít Ostrava ve svých rukou. Zvláště v dnešní době.

 

NÁŠ NÁVRH ŘEŠENÍ

Referendum spojené s otázkou budoucnosti správy vody a kanalizace v Ostravě bychom spojili s komunálními volbami, které proběhnou na podzim tohoto roku. Snížily by se tak náklady spojené s jeho vyhlášením.

Času je dost, a pokud by ho bylo potřeba více, lze jej získat krátkodobým prodloužením smlouvy. O rok, dva. Ne o deset let.

Stále jsme přesvědčeni, že veřejná obhajoba návrhu řešení a zodpovězení klíčových dotazů na veřejném projednávání za účasti nezávislých odborníků je nejčistším řešením.

 

dm,redakce

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY