Z OSTRAVY

Kam zmizela slavná Stodolní ulice?

Z „ulice, která nikdy nespí,“ se v posledních letech stala ulice, která klimbá i o víkendech. Ať už si pamatujete Stodolní jako příležitost vydat se za alternativní hudební scénou, nebo už jenom jako místo, kam se chodí za nočním (a poněkud nekulturním) životem, na obojí už je pomalu na čase rezignovat. Co stálo za vznikem slávy Stodolní ulice a co je teď za jejím úpadkem?

Podnikatelé, dotace, zahrádky a cizinci

Desperado, Černý pavouk, Barvy, později Boomerang a Templ. To byly hlavní kluby, díky nimž se ze Stodolní stal až světový fenomén. Společně s ostatními malými scénami vytvořily platformu pro umělce mimo hlavní proud, začínající kapely, kulturní akce, výstavy, alternativní scénu. Ačkoliv si na to málokdo vzpomene, první dva ročníky (2002 a 2003) fenomenálních Colours of Ostrava se konaly právě na Stodolní ulici.

A tak se stalo, že Stodolní začala lákat lidi nejen z Ostravy, ale i širokého dalekého okolí. A pro místní platila jednoduchá rovnice, pokud už se šlo někam „ven“, byla to v drtivé většině případů Stodolní. Studenti, turisté, ale i obyčejní ostravští pracující dali vzniknout takovým pořekadlům, jako „středa je malý pátek,“ každý měl svůj oblíbený bar, klub nebo akce, neprostě nesměl chybět.

O Stodolní se postupně začal podnikatelsky zajímat i městský obvod a v roce 2010 reprezentovala Stodolní ulice jakožto turistické lákadlo Ostravu na Veletrhu cestovního ruchu v polské Poznani. V tom samém roce byly ještě vyhlídky Stodolní ulice více než růžové, pokud nějaký klub zanikl, téměř okamžitě jej nahradil jiný, prázdná místa k sezení jste hledali obtížně i přes týden, natož o víkendu, a všichni měli radost ze stále rostoucího počtu turistů ze zahraniční.

Ale už o rok později se začíná čím dl tím více mluvit o úpadku Stodolní. Skončily kluby jako Templ a z ulice téměř vymizela živá hudba. Stodolní se stala ulicí plnou hospod, barů, Poláků, Angličanů, opilých adolescentů a různých kombinací. Navíc se vyrojily herny a nonstopy, takže pro běžného návštěvníka ubylo i pocitu bezpečí.

Provozovatelé restaurací navíc začali narážet na nedostatek benevolence ze stran zastupitelstva a zvláště v letních měsících jejich provoz značně omezoval například příkaz sklízení oblíbených předzahrádek v období nočního klidu (tedy po 22. hodině).

Stodolní_ulice

Jinam se v Ostravě nedá jít?

Fenomén Stodolní ulice je generační problém. Ze skalních členů jsou dnes téměř čtyřicátníci. Novou generaci potenciálních návštěvníků Stodolní už ale ulice bez své přidané hodnoty nijak neláká. A že v Ostravě není kam jinam než na Stodolní jít? To už dávno neplatí. I ostravské centrum, byť z něj Fórum Nová Karolina vysálo vesměs všechny lidi, otevřela spoustu klubů a barů, které jsou mimo Stodolní. Z těch nejnavštěvovanějších jsou to v centru:

Jack´s Burger Bar http://www.jacksburgerbar.cz/

The Pub http://www.thepub.cz/ostrava/

Club Dock http://www.clubdock.cz/

Minikino Kavárna http://www.minikino.cz/

Restaurant Sí http://www.sirestaurant.cz/

Bistro Hogo Fogo http://www.hogofogobistro.cz/

Ale opět za centrem Ostrava Jih nijak nezaostává. Naopak, na Jihu jsou podniky, které patřily vždy ke konkurentům Stodolní ulice, a teď ji vyloženě nahrazují:

Zábavní centrum Alexandria http://www.alexandrialod.com/

Klub Broadway http://www.broadway-ostrava.cz/

Orio provozuje oblíbená zábavní centra, restaurace a hospůdky, jako jsou Hajcman, U Formana, Racek, Eliáš, nebo Srub. http://orio.cz/

Na Jihu se dokonce nachází některé Ostravské gastronomické unikáty, za dobrým jídlem zdaleka nemusíte jezdit daleko. A jaké jsou nejoblíbenější restaurace, když chcete něco speciálního?

La Futura http://orio.cz/lafutura

La Vida http://www.restaurantostrava.cz/

Pata negra http://www.patanegra.cz/

Zámek Zábřeh http://www.zamek-zabreh.cz/

Kavárna Provence http://www.kavarna-provence.cz/

A kam za hudbou? Kvůli zániku malých scén na Stodolní ulici už začínající, studentské a malé zahraniční kapely nebo kapely alternativních žánrů nemají v Ostravě moc kde prezentovat. Scény, kde na ně ještě můžete na Stodolní narazit, je například Sherlock´s Pub. V Ostravě můžete nezávislé kapely vidět ale také například v Hudebním bazaru, v Rock and Roll Garage v Martinově nebo v Klubu Parník.

Máte nějaká jiná oblíbená místa? Navštěvujete Stodolní? Chodíte na klasické „tahy“ nebo do svých osvědčených podniků? Vnímáte proměnu Stodolní ulice?

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY