ZAHRANIČÍ

Fascinující Sardinie: Čím a kde vás nadchne?

Sardinie je fascinující ostrov plný protikladů. Při jeho pobřeží si budete připadat jako v Karibiku, v drsných horách ve vnitrozemí mezi ovčími stády se vám možná bude zdát, že čas se na chvíli zastavil.

Proč navštívit Sardinii? Na Sardinii se bude líbit těm, kteří rádi poznávají něco osobitého, milují středomořské slunce a vůně, rádi si pochutnávají na sýrech a popíjejí víno, umějí si užít tradiční festivaly, láká je průzračně čistá mořská voda i klid „odlehlého“ svérázného ostrova. A těch zajímavých míst k poznávání! Poradíme vám, která z nich rozhodně stojí za to.

Tisícileté památky? Žádný problém!

Na Sardinii jsou k vidění památky staré téměř 4 000 let. Ostrov je totiž jedinečný tajemnou kulturou Nuraghů, kteří si tu stavěli kulaté kamenné stavby, dodnes roztroušené volně kolem pobřeží. Celý zachovalý komplex nuraghské civilizace Palmavera zve k návštěvě nedaleko města Alghero na západě ostrova.

Pobřeží rajské, korálové, smaragdové…

Doslova jako v ráji si budete připadat na skalnatém východním pobřeží Costa Paradiso – Rajském pobřeží. Chcete-li si dopřát dovolenou „na vysoké noze“, jako dělané pro vás bude severovýchodní Smaragdové pobřeží. Luxusními jachtami světových boháčů se to tu jen hemží.

Jedním z typických suvenýrů ze Sardinie jsou korálové šperky. Lov korálů tu má totiž velmi dlouho tradici a v oblasti mezi městy Bosa a Alghero jich je tolik, že se celé pobřeží označuje jako „Korálová riviéra“.

Romantické „katalánské“ Alghero

Pobřežnímu městu Alghero se přezdívá Malá Barcelona – město má katalánský vzhled i ducha. V jeho historických uličkách panuje příjemná klidná atmosféra, zdejší bílé domy zdobí balkóny plné květin a nejen romantici si užijí procházku po dochovaném opevnění města s výhledem na moře a třeba na zapadající slunce…

Alghero

Věhlas Alghera je spjat s mořem a dlouhými bílými plážemi s jemným pískem. Západně od města se rozprostírá záliv Porto Conte, starými Římany nazývaný „Přístav nymf“, s mysem Capo Caccia, který se chlubí jednou z nejpůsobivějších krápníkových jeskyní na ostrově.

Perly severozápadního pobřeží

Přístavní město Porto Torres na severozápadě Sardinie láká obdivovatele sakrálních staveb. Zdejší románská bazilika San Gavino je totiž největší bazilikou na celém ostrově. Pobřeží Platamona v okolí města se pyšní bílými písčitými plážemi plnými mušliček i historických obranných věží.

Pohádkové Castelsardo je zase městem košíkářství -většina typických sardských proutěných výrobků pochází právě odsud. Městu dominuje středověký hrad, odkud je nádherný výhled na skalnaté okolí či dokonce na břehy francouzské Korsiky. Co by kamenem dohodil od města stojí za vidění Roccia dell’Elefante – lávový útvar ve tvaru slona.

shutterstock_345424472

Od moře do hor… a na jih!

Lákají vás spíš hory a nedotčená voňavá příroda? Pak se vám určitě bude líbit v sardském vnitrozemí. Ideálním východiskem pro jeho poznávání je podmanivé město Nuoro, ležící na úpatí hory Ortobene v nadmořské výšce kolem 550 m.

Na jihu nevynechejte návštěvu hlavního města ostrova – Cagliari. Stačí projít se po pobřežní třídě Via Roma, lemované honosnými paláci, a hned budete mít jasno, že tady je oproti jiným místům na ostrově poměrně rušno. Chcete-li se ponořit do víru města, bude se vám v Cagliari líbit.

Cagliari

Že je těch zajímavých míst moc? A to ještě zdaleka nejsou všechna. Jisté je, že na Sardinii takřka nemůžete šlápnout vedle, důležité přitom je si atmosféru ostrova náležitě vychutnat. Letecky na Sardinii se dostanete poměrně rychle a úžasné sardinské dobrodružství může začít!

Autor: Barbora Šupíková, Radynacestu.cz

Foto: Shutterstock.com

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZAHRANIČÍ