Z OSTRAVY

Ostrava pro děti

Jako každoročně se v Ostravě chystá ne Mezinárodní den dětí 1. 6. (a dny kolem) spousta akcí, které jsou pro zábavu nejen dětem, ale celým rodinám. Různé sportovní aktivity, soutěže, pohádkové a kulturní akce… to vše je ovšem součástí záměru, který z Mezinárodního dne dětí možná trošku vyprchal a dnes ho nevnímáme jako účel. Proč se vlastně tento den začal slavit? Čeho je připomínkou? A jakých akcí se můžete v rámci blížícího se dne dětí zúčastnit?

Málokdo by si tipnul, že průkopníkem boje za práva dětí bylo Turecko. I když ostatně, proč ne, že? V rámci turecké války za nezávislost a s ní souvisejícího boje za lidská práva byl Den dětí v Turecku ustanoven už v roce 1920 a připadá na 23. 4. Až o pět let později se Světovou konferencí pro blaho dětí vyjádřila i Amerika, ovšem o vyhlášení samostatného významného dne ještě rozhodnutí nepadlo. Stalo se tak až v roce 1949, kdy francouzská Mezinárodní demokratická federace žen se sídlem v Berlíně vyhlásila Den pro ochranu dětí. A impulsem bylo mimo jiné taká povraždění žen a dětí v Lidicích nebo francouzském Ouradouru. Tento den už byl přijat mezinárodně a slaví se začátkem června v mnoha zemích světa. Existuje ovšem také Světový den dětí, který nemá žádný politický podtext ani tragické historické konotace a je pouze o upření zájmu na naše nejmenší. Vyhlásila ho v roce 1954 OSN a slaví se 20. 11.

Den dětí2

Takže Mezinárodní den dětí, jak ho známe dnes a slavíme 1. 6., není jenom o zábavě, hrách a nějaké té stovce na přilepšenou ke kapesnému. Je především o upozornění na tragédie a špatné životní podmínky mnoha dětí na světě, o mobilizaci proti nim a uznání dětských práv a potřeb. Nicméně varianta hrou není vůbec špatná.

A co se pro děti chystá v Ostravě?

  • MINIUNI chystá Dětský den ve dnech 28. a 29. 5. 2016 s bohatým programem a zábavou pro děti. Více informací zde.
  • Forum Nová Karolina chystá akci Srandy kopec, a to 28. 5. 2016. Spousta sportovních aktivit, jídla, pití a soutěží. Den dětí je spojen s Českým během žen a více o celé akci se dozvíte zde.
  • Dole Michal, národní kulturní památce, se uskuteční už tradiční Michálkovický den dětí, a to také 28. 5. 2016. Od 10.00 se děti mohou těšit například na dobrovolné hasiče a doprovodná program. Více zde.
  • Pozadu nezůstává ani Planetárium Ostrava. Pohádkový den dětí bude spojený s prohlídkami a celá akce proběhne 29. 5. Další informace zde.
  • Kavárna a herna Dětský ráj na Sadové ulici pořádá v neděli 29. 5. Také akce k příležitosti Dne dětí. Více o nich se dozvíte zde.
  • Na děti myslí také v ostravské ZOO. V ZOO se objeví například pohádkové postavičky, soutěže, malování na obličej a tak dále. Bližší informace zde.
  • A konečně ve středu 1. 6. se program k oslavám Dne dětí uskuteční také na Masarykově náměstí. Akce s podtitulem Jede král je tak spojena se sedmistým výročím oslav narození krále Karla IV. a v duchu historických oslav se také celá ponese. Více informací se můžete dovědět zde nebo na facebookové stránce události Den dětí aneb Jede král!
DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY