Z OSTRAVY

Ostrava schválila rozpočet. I v roce 2017 bude město snižovat svoji zadluženost

Město Ostrava bude v příštím roce hospodařit se schodkovým rozpočtem, v němž počítá s výdaji 7,997 miliardy korun a příjmy ve výši 7,094 miliardy korun. Rozdíl vykryje prostředky na svých bankovních účtech. Rozpočet dnes schválili městští zastupitelé. Pro rozpočet hlasovalo 31 z 50 přítomných zastupitelů, jeden byl proti a 18 se hlasování zdrželo.

Příjmy města mají být v příštím roce zhruba o 250 milionů korun vyšší než letos. Výdaje budou vyšší zhruba o dvě miliardy. Na investice město v příštím roce dá 2,126 miliardy korun, což je o 884 milionů více než letos. Největší podíl na růstu výdajů, a to o 185 milionů korun, má posílení dotací a rezerv pro městské obvody, které v příštím roce dosáhnou 1,193 miliardy korun. Primátor Tomáš Macura (ANO) řekl, že jde dosud o nejvyšší částku.

Ostrava se všemi svými obvody

Ostrava se všemi svými obvody

Rozpočet je podle něj dobrý z hlediska všech parametrů. „Zakládá nejvyšší investice města od roku 2009. Přináší rekordní výši dotací městským obvodům. Rozpočet je dobrý i tím, že to všechno není na úkor zadluženosti města, ale naopak, město nadále i v roce 2017 bude snižovat svoji zadluženost,“ řekl Macura.

Jeho náměstkyně Iveta Vozňáková (hnutí Ostravak) řekla, že město předpokládá, že svůj dluh 3,033 miliardy korun sníží na 2,58 miliardy. „Už nyní je Ostrava mezi velkými českými městy městem s nejnižším dluhem na obyvatele,“ komentoval to primátor.

Opoziční zastupitel Lumír Palyza (ČSSD) řekl, že očekával, že rozpočet v příjmové stránce mohl být optimističtější či odvážnější. „Možná by se tím třeba vyřešily ty masivní přebytky hospodaření, které město Ostrava v posledních letech má a které v podstatě zapojuje až v daném roce v přebytku hospodaření, který spadne v půlce roku do výsledku,“ řekl Palyza.

Primátorův náměstek Břetislav Riger (hnutí Ostravak) řekl, že některé velké projekty jsou rozloženy do několika let a v kapitálových výdajích na příští rok jsou převážně akce, které budou pokračovat z letoška. Mezi největší nové stavební akce bude patřit rekonstrukce tramvajových mostů v Plzeňské ulici zhruba za 95 milionů korun. „Měli bychom zahájit budování papírově největší akce, což je kanalizační sběrač k prodloužení do Michálkovic a Radvanic. Tato akce je za 270 milionů a je na tři, možná na čtyři léta,“ řekl náměstek.

Letecký snímek Ostravy-Jihu

Letecký snímek Ostravy-Jihu

Město bude investovat i do zoologické zahrady, kde by se během tří let měl kompletně opravit energetický rozvod, který už je podle Rigera na hranici své kapacity. Úprav se dočkají sportovní areály: v Porubě čeká oprava venkovní bazén, v areálu U Cementárny se bude budovat druhá etapa inlinového bruslařského okruhu, k níž patří i stavby tenisových kurtů a budovy se šatnami a zázemím.

Vozňáková řekla, že dalšími velkými investičními projekty v příštím roce budou rekonstrukce v Městské nemocnici, Domu kultury Poklad nebo opravy silnic. „Mě osobně velice potěšilo, že prošel návrh na cyklostezku Proskovická – Blanická, která jde z točny ve Výškovicích směrem do Staré Bělé. Tento úsek byl nebezpečný, byl problém, aby se zde potkal autobus s osobním autem, nebo když tudy projížděl cyklista, chodci,“ řekl Riger. Stavba cyklostezky bude podle něj opět rozložena do dvou let.

Zdroj: ČTK

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY