POLITIKA

Selfie? Povoleno! Rudá hvězda nikoliv.

Právě dnes ve 14 hodin se otevřou v celém Česku volební místnosti. Zřejmě už víte, komu dáte hlas, možná ale netušíte, co ve volební místnosti můžete dělat a jak byste se měl na svou volbu vybavit. My Vám to povíme!

  1. Bez dokladů k urně nelez: Volební místnosti budou otevřeny v pátek 20. října od 14 do 22 hodin, v sobotu 21. pak od 8 do 14 hodin. Za plentu a k volební urně se dostanete jen za předpokladu, že se prokážete platným dokladem totožnosti, tedy občanským průkazem, cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky. Že tam vypadáte jako blbec? Nevadí, hlavně, že nám nebudou sedět blbci ve vládě!
  2. Kudy tudy: Sedmé volby do Poslanecké sněmovny České republiky a vy jdete poprvé? A nevíte kam? Nezoufejte. Bude to blízko Vašeho bydliště. Bude to nejspíš ve škole, kulturáku nebo na úřadě. Bude to tam napsané, protože je to rozděleno podle ulic. Bude to vědět Vaše sousedka. A kdyby náhodou ne, budou to vědět odpovědní lidé na Magistrátu nebo to najdete na těchto webových stránkách: http://www.ostrava.cz/cs/urad/hledam-informace/aktualni-informace/volby
    Své názory můžete prezentovat na sociálních sítích, vyvěsit si je na plot svého domu. Pokud si je ale napíšete na tričko, může se stát, že Vás předseda volební komise pošle domů se převléci. 
  3. Baníčku, my jsme s tebou: Jestli nadevše milujete tento nebo jiný fotbalový klub a jeho dres je Vašim denním outfitem, nemusíte mít obavy. Pokud jste se ale dnes rozhodli svým oblečením nebo doplňky říct, koho (ne)budete volit, můžete se Vám stát, že se půjdete k volbám nadvakrát. „Jednání, kdy má volič na sobě oblečení propagující některý z kandidujících subjektů nebo jejich kandidáta, je možné považovat za volební agitaci ve prospěch politické strany či hnutí a tedy za porušení volebního zákona. Nelze jej však považovat za překážku výkonu volebního práva,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová. Předseda volební komise může mít ale za to, že Vaše duhové tričko podporující vzkvétající lásku předsedy Zelených nebo odznak s nápisem „Čobole, nekraď!“ nejsou důstojné a pošle Vás domů převléct.
  4. Picasso v utajení: Chcete lidem ukázat, jak jste talentovaní? Máte možnost. Na vybraný volební lístek můžete z druhé strany nakreslit, co Vás napadne. Takže klidně si s sebou vezměte pastelky a fixy, pokud máte radši olejové barvy, doporučujeme připravit si lístek s malbou už doma a za plentou ho jen přendáte do té správné obálky!
  5. Jedna za všechny: Nemůžete se rozhodnout mezi více stranami a chcete je tam všechny. Tak to máte smůlu. Ve volbách do Sněmovny volíme jen jednu stranu, takže je nejvyšší čas se rozhodnout. Jestli Vás to ale potěší, můžete podpořit konkrétní kandidáty této strany a to až čtyři. „U vybrané strany, hnutí či koalice může volič zakroužkovat pořadové číslo nejvýš u čtyř kandidátů a tím těmto kandidátům dává přednost,“ vysvětluje Klára Pěknicová z ministerstva. „Jiné písemné úpravy hlasovacího lístku nemají na posuzování hlasovacího lístku vliv. Ve prospěch politické strany, politického hnutí nebo koalice se počítají i takové hlasovací lístky, na nichž jsou jména kandidátů škrtnuta, změněna nebo dopsána.“
    Selfie je součástí dnešní doby, umí ho děti, důchodci i Jiří Paroubek. Zkuste to taky, třeba vyhecujete další voliče k akci! 
  6. Byl jsem tu, Fantomas: Chcete dát všem na sociálních sítích vědět, že jste krásní, chytří a zodpovědní a že Váš hlas už míří do urny? Udělejte si selfíčko! Volební zákon to nezakazuje, a tudíž je to dovoleno! Třeba se Vám podaří vyhecovat další lenivce, kteří jen nadávají nad pivem, od televize a počítače a tvrdí, že jejich hlas stejně nic nezmění.

  7. SOS, nevstanu z postele: Pokud Vám zdravotní indispozice nebo jiné vážné důvody znemožnily po vlastních přijít do volební místnosti, hora přijde za Muhamedem! Zavolejte na Magistrát (viz výše), úřad městské části, ve které bydlíte nebo v době konání voleb své volební komisi a požádejte je o to, abyste mohl hlasovat mimo volební místnost, tedy u sebe doma a pouze však na území daného okrsku. Pokud tyto podmínky splňujete, volební komise za Vámi vyšle dva členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.
DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA