Z OSTRAVY

WiFi zastávky napříč krajem

Už téměř měsíc si cestující na několika zastávkách v Moravskoslezském kraji krátí čekání na autobus brouzdáním po internetu. V rámci Soutěže o chytrá řešení byl oceněn projekt chytrých zastávek, které přinášejí lidem rychlou WiFi síť zdarma a to od Bílovce po Karlovu Studánku.

Ujel Vám autobus, další jede za půl hodiny a vy nevíte, co s volným časem? V sedmi městech Moravskoslezského kraje si ho můžete na zastávkách hromadné dopravy zkrátit surfováním po internetu zdarma jen s pomocí svého telefonu, tabletu nebo počítače. Nápad Pavla Šiguta a jeho týmu společnosti Netspot ocenili radní Moravskoslezského kraje jako jedno z nejlepších Chytrých řešení. „Projekt vznikl na základě modifikace jiného našeho produktu. Připojení je velmi jednoduché. Uživatel dá vyhledat WiFi sítě v okolí a bez problémů se připojí na síť s názvem MSKfreeWIFI, aniž by musel zadávat jakékoliv heslo. Jako součást autorizační stránky pak uvidí informace o odjezdech hromadné dopravy v reálném čase,“ říká Pavel Šigut. 

Takto vypadá chytrá zastávka v Odrách. Zkrátit si tady dlouhou chvíli surfováním na Internetu zdarma mohou lidé od začátku listopadu. 

Jak složité je WiFi zastávku vybudovat a co je k jejímu spuštění nutné? „Pro přeměnu zastávky na WiFi zastávku v rámci našeho projektu nejsou vyžadovány žádné složité technické nebo stavební náležitosti realizace a vzhledem ke zkušenostem naši společnosti na jiných podobných projektech není podobná úprava zastávky pro nás složitá,“ vysvětluje nám vedoucí oceněného projektu. „Pro zajištění funkčnosti je zejména nutný přístup k sítí internet, v našem případě většinou zajištěný pomocí sítě LTE, zároveň potřebujeme zajistit distribuci signálu WiFi připojení, kterou zajišťujeme pomocí WiFi radií a v neposlední řadě požadovanou funkčnost zajišťuje náš firmware, který je součástí zařízení pro WiFi zastávky, komunikující s našimi servery, které se starají zejména o softwarovou bezpečnost celého řešení.“

Společnost Netspot dostala od Moravskoslezského kraje na podporu svého chytrého nápadu přes 200 tisíc korun. 

Celkem bude v rámci Chytrých řešení naistalováno 7 zastávek napříč Moravskoslezským krajem. První v Bílovci, Vítkově, Odrách a ve Frýdlantu nad Ostravicí jsou v provozu od 8. 11. 2017, o den později se internet rozběhl na autobusové zastávce u obchodního domu v Karviné. Šilheřovice a Karlova Studánka se dočkají poslední týden v listopadu. „Náklady na zprovoznění jedné zastávky jsou přibližně 6 500 Kč a jsou složené z pořizovací ceny hardware a příslušenství a nákladů na dopravu a samotnou instalaci na zastávce. Celkové náklady zprovoznění jedné zastávky a její provoz za období roku 2018 předpokládáme ve výši až 26 870 Kč,“ řekl nám Pavel Šigut a doplnil, že v této částce je zahrnutý provoz, poplatky za LTE, údržba, softwarové aktualizace, řešení případných problémů a v neposlední řadě také různé statistické výstupy. „V rámci Soutěže o chytrá řešení jsme od Moravskoslezského kraje získali dotaci ve výši 214 300 Kč, která představuje 40,88 % uznatelných nákladu projektu,“ uzavřel Šigut. 

Na panelech cestující vidí, kdy jim jede další spoj. Než přijede, mohou se zdarma připojit k síti MSKfreeWIFI, aniž by musel zadávat jakékoliv heslo.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY