Z OSTRAVY

Baník táhne fanoušky nejen k hřišti!

Unikátní snímek z ostravského studia České televize přináší divákům příběh jednoho z nejúspěšnějších českých fotbalových klubů. Předpremiéra 2.3. 2018 v 18:00 se vyprodala během jednoho týdne. Česká televize – Televizní studio Ostrava a Dolní Vítkovice přidávají ještě jedno promítání. Uskuteční se téhož dne ve 20:30.

Baník je Ostrava. Tak proč neoživit jeho příběh lidem? Dokument Baník!!! z tvorby ostravského studia České televize mapuje bezmála celé jedno století ostravského klubu, který je nerozlučně spjatý se specifickým údělem regionu. Už jen tato informace zaujala nejen skalní fanoušky, ale také milovníky Ostravy k tomu, aby za týden vykoupili všechny lístky na jeho předpremiéru. Ta se bude konat 2. března 2018 v 18:00 v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích.

Ale nemusíte zoufat. Stále ještě máte šanci koupit si lístky na druhou projekci! „Vstupenky mizely opravdu rychle, a tak jsme si při včerejší tiskové konferenci s ředitelem Televizního studia Ostrava Tomášem Šiřinou řekli, že bude s ohledem na diváky fér připravit ještě jedno promítání,“ říká výkonný ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela. Proběhne v ten samý den v 20:30.

A to není všechno. Součástí slavnostního večera, na kterém nebudou chybět ani fotbalové legendy, bude vyhlášení nejlepší jedenáctky pětadevadesátileté historie klubu – Hvězdný tým Baníku podle Deníku. Prostě se opravdu máte na co těšit.

Producenti snímku se snažili, aby si v něm přišli na své nejen, ale i hlavně, fanoušci Baníku, ale také všichni, které jakýmkoliv způsobem zajímá historie klubu. Je totiž přímo spjatá s historií Ostravy samotné. „Nechtěli jsme, aby to byl jen výčet branek a bodů, ale aby dokument byl zajímavý i pro nesportovní a mimoostravské diváky. Aby byl nadčasový, udržel si nadhled, nezdržoval detaily, nevysvětloval, nenapovídal, co bylo dobře a co špatně. Aby upoutal příběhy lidí, kteří klubem prošli v různých údobích historie Ostravy. Nesklouznout k patosu a zůstat při zemi. Fotbal je přece jenom hra,“ dodává dramaturg Marek Dohnal.

O osudech klubu Baník vypráví sami hráči a trenéři, archivní novinové a filmové záznamy, fotografie i relikvie věrných fanoušků. Rozhodně se tedy nejedná jen o výčet jejich zápasů a úspěchů za 95 let existence. Role průvodce se v dokumentu ujal písničkář Jaromír Nohavica.

I když se to nezdá, také lístky na druhé představení mizí velmi rychle. Proto raději neváhejte a zajistěte si svou vstupenku co nejdříve. Určitě to bude stát za to!

režie: Roman Motyčka // dramaturg, scénárista a autor námětu: Marek Dohnal //dramaturg: Richard Hýsek // hlavní kamera: Jakub Fabian // střih: Tomáš Simper // vedoucí produkce: Danuše Břeská // šéfproducent a manažer realizace: Markéta Grossmannová // pověřený kreativní producent: Marcel Nevín

Rezervace vstupenek: dod.reenio.cz

 

Fotografie: fcb.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY