Z OSTRAVY

Fastfood restaurace? Dnes už víc než nezdravé jídlo

Popularita fastfoodových řetězců stále roste. Vinu na tom nese hlavně rychlá doba a potřeba být neustále k dispozici vůči okolnímu světu. Jejich podoba se ale výrazně změnila k lepšímu – v dnešní době se můžeme v rychlém občerstvení najíst také zdravě a z kvalitních surovin.

Když se řekne „fastfood“, obvykle si představíme řetězce typu McDonald nebo KFC. Všichni si uvědomujeme, že jídla, která si tam s největší pravděpodobností dáme, nejsou zrovna nutričně vyvážená. Naštěstí se i v Ostravě nachází pár podniků, kde se můžeme najíst rychle a přitom zdravě.

Určitě všichni znáte podniky Bageterie boulevard, Subway, Ugo a Fruitisimo. Ano, také v tomto případě se jedná o fastfoody. Pokud tedy spěcháte do práce, chcete si dopřát rychlou svačinku, a navíc získat pro tělo potřebné živiny, zamiřte do jedné z nich.

Jestli ale máte pocit, že chcete vyzkoušet něco nového, v Ostravě máte možnost najíst se v bistru Vegg-go, ve vietnamské restauraci Happy Bahn Mi, v hranolkárně Faency Fries, ve street foodovém bistru EatMeat nebo v restauraci Mr. Sushito.

Happy Banh Mi

Originální rodinná vietnamská restaurace přímo na zastávce Stodolní. Jejich výborné speciality si můžete vychutnat jak v podniku, tak v pohodlí svého domova. V zimním období se navíc hodí ohřát se u teplé polévky Pho.

Faency Fries

Ano, hranolkárna. Přijde vám, že na tom snad nemůže být nic zdravého? Hranolky připravují přímo před zákazníky, proto můžete s jistotou říct, že jsou z opravdových brambor. Navíc k nim podávají skvělé omáčky. Pro zastánce standardu omáčka original, pro odvážlivce švestková nebo brusinka a najde se něco i pro milovníky pálivého. Nachází se kousek od Jiráskova náměstí, na ulici Přívozská.

EatMeat

Street foodové „masové“ bistro EatMeat si zakládá na porci kvalitního masa. Proto pokud máte chuť na burger nebo hot dog, zamiřte na Poštovní ulici.

Mr. Sushito

A další raritou, kterou Ostrava nabízí, je bistro Mr. Sushito. Pokud dostanete chuť na čerstvou rybu maskovanou v burito-sushi pokrmu, určitě neváhejte vyzkoušet. Kromě „burit“ nabízejí také saláty a pokud budete sledovat jejich nabídku na facebooku, poštěstí se vám chytit také jejich nabídku burgerů. Najdete je kousek od zastávky Stodolní, na ulici Janáčkova.

Na nový trend rychlých občerstvení reaguje AHOL – Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství v Ostravě. Až do 1. března 2018 se můžou první studenti přihlásit na obor „Fastfoodová gastronomie“. Během studia se žáci postupně naučí zvládat proces přípravy jídel, seznámí se s provozem kuchyně, se způsoby kontroly kvality a bezpečnosti potravin a naučí se také, jak vést skladové hospodářství fastfoodové restaurace.

Studium bude trvat tři roky a bude zakončeno závěrečnou zkouškou. Žáci získají výuční list,” prozradila Miriam Lacinová, ředitelka AHOL. První absolventi vyjdou ze školy na jaře roku 2021.

Přihlášky podávejte na adrese: ahol.cz.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY