Z OSTRAVY

Jídlo, pití, sníh. Takový byl letošní Food Market

Dolní oblast Vítkovic o víkendu 23.-25. února přivítala první ročník moderního gastronomického festivalu Food Market. Nestihli jste dorazit? Bohužel vám nemůžeme zprostředkovat mix vůni a vjemů, tak se pokochejte aspoň fotkami. A příští ročník už si nenechte ujít!

S úplnou novinkou přišel v Ostravě Food Atelier Chef Club. Sehnali do areálu bývalé Kompresorovny v Dolní oblasti Vítkovic devět skvělých místních podniků a předvedli, že si nemusí jen konkurovat, ale můžou spolu i pracovat. První ročník Food Marketu se prostě vydařil.

Pro Davida Valíčka, chef patrona celé akce, a také celý jeho tým, to musel být opravdu náročný víkend. Páteční den odstartoval v 11:00, kdy se začali do Kompresorovny trousit první hladovci. Někteří dokonce volili taktiku, pod kterou se rozhodli obcházet stánky tak, aby mohli ochutnat práci všech podniků. Celým dnem prováděla spolu s Davidem také Markéta Hrubešová. A co by to bylo za atmosféru, kdyby jí nedoplnilo vystoupení známe kapely? K jídlu i zábavě zahrála skupina Legendy se vracejí!

A v sobotu se pokračovalo. Kromě speciálních vstoupení jednotlivých podniků jsme byli svědky také kuchařského závodu, kdy vyzval David Valíček svého moderátorského kolegu šéfkuchaře Radima Svačinu k uvaření jídla z mořských plodů za deset minut. Všichni návštěvníci se nahrnuli k obrazovkám a sledovali kulinářské umění opravdových odborníků. Kdybychom měli hodnotit, asi se nikdy nerozhodneme pro vítěze. Obě jídla byla skvělá jak po stránce chuťové, tak po té prezentační.

Všechny podniky dostaly každý den půl hodiny na to, aby se mohly prezentovat. Promítalo se na obrazovkách po celém areálu Kompresorovny. Návštěvníci tvořili hloučky, vychutnávali si jídlo, sledovali díky kameramanovi dění a diskutovali.

Chutnalo nám maso z EatMeat, speciální sýry ze Sheep shopu, fish and chips z Food Atelieru, správně natočené pivo a něco k zakousnutí od Radegastovny Partyky, raw malinový řez z Black Kale, trhané hovězí maso z BistrOpen, španělská šunka a tapas z Pata Negry a taky speciálně vybrané víno z NaVínko. A když už docházela energie, zašli jsme si na skvělou kávu do Pet punku.

Celý den zakončila prezentace podniku Sherlock Bar a after party s DJem. Pokud se někomu nechtělo ven do sněhové vánice, mohl zůstat klidně až do půlnoci, jíst, pít a bavit se. Bylo pořád co ochutnávat.

Nedělní program probíhal v uvolněnějším duchu. Dopoledne proběhl kurz vaření s dětmi. Food Atelier tak ukázal, že není potřeba bát se děti v kuchyni zapojit do práce. Nejen, že je zabavíte, ale možná také objevíte jejich talent.

Celý ročník byl slavnostně ukončen v neděli odpoledne oficiálním poděkováním partnerům a účastníkům. A my se už nyní těšíme na další rok. Které podniky se ho zúčastní? Nezapomínejte sledovat Facebook Food Atelieru pro co nejčerstvější informace!

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY