Z OSTRAVY

V Ostravě odstartoval festival Jeden svět

5. dubna proběhlo slavnostní zahájení už 19. ročníku festivalu Jeden svět. A jako každý rok se můžete těšit na filmy s aktuální tématikou, zajímavé debaty s významnými osobnostmi a workshopy. Celý program poběží v Ostravě do 13. dubna.

Že slyšíte o festivalu Jeden svět poprvé? Tak to byste měli napravit! Po úspěšné projekci v Praze se festival přesouvá po 36 českých městech. Organizátoři s sebou tradičně přivážejí necenzurované, upřímné příběhy na filmovém plátně a osobnosti, které znáte třeba jen z tisku, televize nebo internetu. Celou akci zaštiťuje Člověk  tísni.

Letošní téma se bude týkat mimo jiné také novinářů v ohrožení. Tradičně bude reagovat nejen na slet událostí posledních let, ale také na neutěšitelnou situaci s omezováním lidských práv a svobod v některých zemích. Skutečné příběhy vás chytí za srdce, skuteční aktéři jednotlivých příbehů vám vysvětlí, jak to chodí v jejich zemích světa a mnohdy také ukážou, že se vlastně nemáme až tak špatně.

„Jeden svět v Ostravě v devíti dnech ve čtyřech kinech při 48 promítáních opět otevře silná témata lidských práv, nesvobod a útlaku,“ říká o festivalu Daniel Konczyna, koordinátor doprovodných debat. V rámci promítání některých filmů můžete navštívit také doprovodné debaty. Pokud budete mít pocit, že nerozumíte tomu, co jste právě shlédli, je nejlepší možností, jak problematiku skutečně pochopit, promluvit si s někým, koho se přímo týká.

Lístky na promítání si můžete koupit také online, nečekají vás žádné fronty u kasy. Cena vstupenky na jednu projekci je 70 Kč. Více informací najdete přímo v programu celého festivalu.

Pro opravdové milovníky filmů si organizátoři připravili nedělní minimaratony. Za cenu 150 Kč tak můžete shlédnout hned několik tematických filmů.

Pokud si budete chtít odpočinout od sledování filmů a debatování na projekcích, doporučujeme také navštívit workshop s Amnesty International nebo doprovodnou akci Ochutnáváme svět, kde vyzkoušíte všechny chutě světa přímo od tamních obyvatel.

Zahájení proběhlo 5. dubna v Cineportu v Dolní oblastí Vítkovic. A začali jsme hned z vážna: filmem o osudech přeživší oběti útoku na francouskou redakci Charlie Hebdo - Zineb El Rhazoui. Ve snímku Nic se neodpouští jsme mohli sledovat, jak se její život vyvíjel před i po útoku. Poté jsme měli možnost zapojit se do debaty se slovenským žurnalistou Michalem Havranem ml. Tento velmi dobře informovaný novinář nás zasvětil do informací o italské mafii na Slovensku a uvedl na pravou míru chování politiků na Slovensku v posledních dnech. Hovořili jsme také o popravě Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Jedná se totiž o první vraždu novináře na Slovensku od druhé světové války.

Z dalších filmů, které určitě stojí za to vidět, můžeme vypíchnout Teorii rovnosti, Město duchů, Tohle je Kongo, Náš nový prezident, Čističi nebo Ženy venezuelského chaosu. 36 českých i světových snímků ale určitě zajistí, že si vybere i náročný divák. Více o všech filmech naleznete zde.

Motto letošního ročníku zní: „Přijďte Aktualizovat letošní Jeden svět Ostrava​ společně s námi.“ Tak nezůstávejte pozadu a buďte informovaní.

 

Fotografie: archiv Jednoho světa

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY