Z OSTRAVY

Fenomenální TEDx

O tom, že Ostrava se už celkem intenzivně profiluje jako město s bohatým uměleckým, kulturním a světově věhlasným vyžitím, už máme asi všichni jasno. Po boku některých dalších českých a evropských měst hostíme v Ostravě kromě světoznámé PechaKucha Night také další celosvětovou inspirativní událost – TEDx. A v pořadí už druhý ročník nás čeká v sobotu 10. října.

Co je to TED a TEDx?

Stejně jako zmiňovaná PechaKucha je TED určitým formátem inspirativních přednášek. Prezentující mají na svůj projev maximálně 20 minut, většinou méně. TED začal už v roce 1984 jako konference na téma Technology, Entertainment a Design, dnes už však pokrývá většinu všech ostatních témat od vědy, byznysu až po globální problémy.

TED1

TED je celosvětová organizace, která má silnou myšlenku – prezentovat příběhy, které za to stojí. Mezi přednášejícími i v publiku jsou všichni, kteří chtějí sdílet své myšlenky, životní příběhy a prohloubit své poznání světa nejen o fakta, ale také o přístup. Často můžete na jevištích vidět a hlavně slyšet významné osobnosti, laureáty Nobelovy ceny apod.

A co je to tedy TEDx? X v názvu znamená “nezávisle organizovaná TED událost“. Je to jakási frančíza původní myšlenky, kde organizátoři převezmou formát i poselství. Vedle Ostravy můžeme TEDx vidět také v Praze, Brně, Kroměříži, Zlíně, Znojmě a Hradci Králové, na Slovensku a ve více než 100 jazycích vlastně všude na světě.

Druhý ostravský TEDx

V Ostravě letos proběhne už druhý ročník této unikátní akce. A to konkrétně 10. 10. v Provozu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovic. (Velmi širokým) tématem říjnového TEDx je „Radost“. Z úspěchu, dokončení započatého projektu i ze samotné práce, z překonávání překážek i z každodenních maličkostí. Mezi šestnácti přednášejícími se objeví například Zdeněk Tůma, Jiří Rosický nebo Barbora Šťastná, program je nabitý od rána až po závěrečnou afterparty.

Na TEDx Ostrava se podílí také spousta místních podniků a firem. Krom Moravskoslezského kraje a Města Ostravy také například Laura Coffee nebo La petite conversation.

Nutno dodat, že TEDx je nezisková akce i organizace. Všichni zúčastnění nechtě jí nic jiného než se poučit, pobavit, hledat a ukazovat nové cesty a dostat prostor k úvahám.

Důležité informace

TED webové stránky https://www.ted.com/

TEDx Ostrava webové stránky http://www.tedxostrava.com/

Místo konání http://provoz.net/

Koupit vstupenky na TEDx Ostrava http://www.tedxostrava.com/

Datum konání 10. 10. 2015

Minulý ročník http://www.tedxostrava.com/2014/skryty-potencial

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY