Z OSTRAVY

Regionální potraviny i zahraniční speciality. Přijďte na Garden Food Festival už tento víkend

I letos proběhne v areálu Dolní oblasti Vítkovic festival jídla Garden Food. Na jednom místě se tak sejde celkem 90 vystavovatelů regionální i světové kuchyně. A to všechno už 5. a 6. května! Zajištěte si svou vstupenku ještě dnes. Do pátečního odpoledne za zvýhodněnou cenu.

Letošní ročník festivalu Garden Food proběhne sice bez hvězdného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, ale můžete se těšit alespoň na jeho degustační menu. „Zdeněk Pohlreich v termínu festivalu reprezentuje Českou republiku v USA v rámci 100 let od založení státu. Ale myslím si, že jsme i bez něj dali dohromady poutavý doprovodný program,“ řekl za pořadatele festivalu Pavel Vysloužil. Nejvíce očekávaný bude souboj kuchařských hvězd v duchu fotbalových utkání Baníku Ostrava a Sparty Praha v podání Radka Kašpárka a Jana Punčocháře.

Připraveno pro vás bude například Tuňákové sashimi s bramborou a pyré s wasabi, hovězí Tagliatu se sicilskou caponatou, tradični argentinské Lomito nebo Chicken Green Curry s jasmínovou rýží. Nebudou chybět hamburgery na mnoho způsobů, mořské plody a ryby, steaky v různých úpravách i vynikajících dezerty. To vše zapijete regionálním pivem či špičkovým vínem, sektem nebo nápaditým nealkem.

Na pódiu se dále vystřídá celá řada kuchařských osobností. Své umění ukážou například David Valíček z nového ostravského gastro projektu – Food Ateliéru v Dolních Vítkovicích, šéfkuchař restaurace U Zlaté studně Pavel Sapík, výherce soutěže MasterChef 2016 Jiří Halamka, olomoucký šéfkuchař Jaroslav Klár a řada dalších. Čeká na vás také bohatý doprovodný program, který je připraven v duchu gastronomie. Budou se porcovat velké ryby, grilovat 180 kilový býk nebo krůty.

A zabaví se také děti. Pro nejmenší a děti mladšího školního věku aktivity vytváří Dolní oblast Vítkovice, Hlubina a Landek, Radynacestu.cz - zájezdy pro cestovatele nebo Laura coffee - Pražírna a Kavárna. O ty větší se postará Ostravská univerzita nebo AUTOBOND GROUP a.s. Na výběr bude mezi nejrůznějšími pohybovými aktivitami, virtuální realitou, čítárnou, kreativními workshopy nebo dětskou kavárničkou, protože hra na dospěláky je přece plná dobrodružství. Podívat se mohou přijít také dospělí! „Vedle stolu s časopisem a kávou bude mít svůj stoleček také dítě, které bude mít ke skládání leporelo a k pití kakao. A všem bude k dispozici čítárna krásných velmi populárních kuchařek, jako je například My Cooking Diary,“ připojila doplňující informace Jitřenka Navrátilová z týmu Garden Food Festival.

Jednou z restaurací, která se bude na festivalu prezentovat, je Bernie´s. „Jsme italskou restaurací a rádi bychom na náš koncept taky navázali. Budeme mít na ochutnání italské šunky, prosciutto, sýry a na zapití lahodné Prosecco. Naše menu bude obsahovat italský salát, květákový krém s gorgonzolou a právě už zmíněná hovězí Tagliata se sicilskou caponatou. Samozřejmě budeme nabízet i něco sladkého ke kávě,“ prozradil majitel restaurace Bernie´s Robert Držkovič.

Pro ty z vás, kterým se nelíbil loňský systém Grešlí, máme skvělou zprávu! Veškeré transakce budou probíhat pomocí moderního elektronického systému, díky kterému budou transakce příjemnější jak pro návštěvníky, tak pro vystavovatele. „Na pásek se nahrají elektronickou formou Grešle, které se při nákupu odečítají. Sumu uvidíte vždy na displeji na pokladně. Zůstatek vám při odchodu bude vrácen ve formě českých korun,“ dodal Pavel Vysloužil.

Také by vás zajímalo, kam putuje jídlo, které se nestihne udat? Restaurace si jej zpátky nepovezou, ale darují ho humanitární organizaci Potravinová banka v Ostravě. „Potravinová banka funguje v Ostravě už od roku 2010. Pomáháme hlavně uživatelům sociálních služeb: lidem bez domova, matkám samoživitelkám, staří lidé a mnoho dalších. Zbylé potraviny z festivalu poputují do Duhového Domu – Slezské Diakonie Ostrava,“ prozradila Helena Balabánová z Potravinové banky.

První zastávka Garden Food Festivalu proběhne u nás, v Ostravě. Pokud by vám termín 5. ani 6. května nevyhovoval, můžete zavítat na festival do Olomouce, Rožnova pod Radhoštěm nebo Zlína. Více informací najdete na jejich stránkách. Své vstupenky si zajistěte zde.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY