POLITIKA
Foto zdroj: iDnes

Jih vs. AWT: My nic, my muzikanti

V reakci na náš článek o prohraném soudním sporu městského obvodu Ostrava-Jih se společností AWT Rekultivace, vydal obvod tiskovou zprávu. Jak už si zřejmě místní občané zvykli, nedočkají se od vedení obvodu omluvy za velkou čáru přes rozpočet obvodu v podobě dvoumilionové škody, kterou svým jednání radní způsobili, naopak je starosta Martin Bednář stále přesvědčen, že on a jeho kolegové udělali vše správně.

Jak už jsme Vás informovali (článek ZDE), městský obvod Ostrava-Jih prohrál téměř dvouletý spor se společností AWT Rekultivace. Ta byla jednou z firem, které vyhrály nově vypsanou zakázku na úpravu zeleně v obvodu na jaře roku 2015. Zakázka byla ale vypsána pozdě, tráva přerostla a problém byl na světě. Sekající firmy za to ale nemohly a pracovaly, jak nejlépe mohly. Vedení obvodu chtělo vyhrocenou situaci zvládnout co nejrychleji, požadovaly proto po všech firmách, aby Jih zbavily trávy co nejdřív. Jak je zmíněno i v rozsudku soudu, v případě AWT ale došlo k pozdějšímu podepsání smlouvy a tudíž se posunul i začátek práce a pokud jižní radní tvrdí, že AWT provádělo dílo v roce 2015 při prvním sekání trávy extrémně pomalu, není to pravda. „Smlouvy o dílo byly uzavřeny 21. 5. 2015, tedy v době, kdy první posekání trávy mělo již být realizováno. Smlouvy neobsahovaly žádné určení, do kdy má být první sekání realizováno ani určení druhu či počtu techniky a pracovníků při provádění díla. Je pravdou, že žalovaný (Ostrava-Jih, pozn. redakce) na schůzkách po uzavření smluv po žalobkyni (AWT, pozn. redakce) požadoval dřívější ukončení sekání, nejprve k 19. 6. 2015 a následně k 21. 6. 2015, ovšem žalobkyně toto vyloučila a nezávazně navrhla termín 30. 6. 2015, do kdy by skutečně byla schopna první sekání dokončit,“ píše v rozsudku soudce Adam Urbańczyk.

Rada nedlouho po svém zvolení zrušila zakázku na pokos trávy. Novou ale nevypsali včas a Jih zarostl v prales. 

Starosta Bednář je ale opačného názoru. „Společnost AWT Rekultivace sekala výrazně pomaleji, než ostatní zhotovitelé jiných lokalit v rámci stejné zakázky, nicméně soud tento argument neakceptoval jako relevantní důvod pro postup městského obvodu, a to přesto, že ke dni 17. 6. 2015 bylo v lokalitě 4 posekáno cca 34 % a v lokalitě 5 cca 26% travnatých ploch (tyto lokality měla sekat společnost AWT), zatímco v ostatních lokalitách bylo ke stejnému dni posekáno ostatními zhotoviteli cca 96 %,“ konstatoval v tiskové zprávě a dodal, že odůvodnění AWT, že jejich pomalý postup pramenil z pozdějšího podpisu smlouvy, než u smluv ostatních zhotovitelů, je podle jejich názoru scestné. „Důvod tohoto pozdního podpisu smluv spočíval na straně AWT, nikoliv městského obvodu.“

Městský obvod se i přesto, že je v tom podle svých slov nevinně, rozhodl respektovat rozhodnutí soudu „Soudní spor trval více než dva roky, v průběhu řízení došlo ke změně soudce. Argumenty městského obvodu soud neuznal, nechceme proto pokračovat v soudním sporu a zvyšovat soudní náklady,“ uzavřel svou obhajobu starosta Martin Bednář a s radními si odsouhlasili zaplatit z rozpočtu obvodu nezaplacené faktury za práci, kterou společnost AWT rekultivace provedla ve výši 1.336.455 korun. Z kapes občanů ale půjde také škoda, kterou radní svým jednáním – pozdním sekáním a soudním sporem – způsobili. Patří zde soudní poplatek 66.823 korun a náklady právního zastoupení protistrany 256.418 korun, ale také úroky ve výši 289.908 korun a v neposlední řadě rozdíl mezi tím, co měli zaplatit společnosti AWT a co zaplatili firmám, které za ně pokosily plochu 900 tisíc metrů čtverečních. Kvůli spěchu dostali tito sekáči zaplaceno víc než trojnásobek vysoutěžené ceny za metr čtvereční. Takže zatímco AWT by tuto plochu podle smlouvy pokosilo za 551.416,36, najaté firmy si za to vyfakturovaly celkem 1.869.208 korun, což je o více než 1,3 milionu korun navíc! Celkem škoda tak převyšuje 2 miliony korun.

A kdo to zaplatil? No občané, přeci!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA