POLITIKA

Já jsem starosta, kdo je víc?!

Čtyři roky v roli starosty na vás zanechají stopy. Jste zvyklí rozhodovat a řešit nejrůznější situace, dávat rozkazy. Jsou ale meze, které by neměly být překračovány. I starosta je totiž občan a i když je hranice velmi tenká, je třeba rozlišovat, kdy jedná za sebe a kdy za úřad, v jehož čele stojí. Tohle ale Martin Bednář už očividně nezvládá.

Vše začalo už po volbách v roce 2014, kdy radnici obsadilo nové vedení. Hned po nástupu se začali chovat jako na dobytém území a likvidovat nepohodlné zaměstnance, kteří tam pracovali roky a s politikou neměli nikdy nic společného. A stejně přistoupili ke všemu, co se za uplynulých 20 let v obvodě udělalo. Místo, aby navázali na to dobré a to s čím nesouhlasili změnili, rozhodli změnit téměř vše ke svému prospěchu a přitom nic pořádného neudělat pro občany. V reakci na jejich arogantní chování a velkopanské praktiky vznikl na začátku roku 2015 Magazín Lečo.

Na našich stránkách se od samého počátku objevovaly drobné přešlapy i závažné chyby nových radních. A že jich bylo. Navýšení placených funkcí, systematická čistka úřadu, Jih zarostlý trávou, omezování komunikace s občany, nezvládnuté sloučení škol na Mitušově ulici a tak bychom mohli pokračovat až do dnešního dne. A starosta? Nepoučitelný. Není divu, že jeho jméno figuruje v mnoha článcích nejen v našem Magazínu. Čtyři měsíce před volbami, ve kterých se bude Martin Bednář pokoušet obhájit křeslo nejvyšší, ale zřejmě náš pan starosta ztrácí nervy. Jen těžko si lze jinak vysvětlit to, k čemu se v současnosti uchýlil.

Starosta Osravy-Jihu Martin Bednář plýtvá čas určený pro obvod útoky na Magazín Lečo. Foto zdroj: ovajih.cz

Prvním dopisem, který nám měl být adresován od Martina Bednáře, byla Žádost o uveřejnění odpovědi. „Jsem si vědom, že posláním médií je mimo jiné také kontrolovat práci politiků, a že politici musí být připraveni obhájit si svou práci před veřejností. Nemůžeme se ale smířit se zpravodajstvím, které podává nepravdivé informace a šíří je na veřejnosti,“ píše v dopisu společnosti Briolette. Starostovi se nelíbila titulka posledního vydání Magazínu, na které se píše, „KAUZA TRÁVA JIH MUSÍ ZAPLATIT POKUTU 2 MILIÓNY“. V následujících řádcích první muž Jihu vysvětluje, že Jih musí po prohraném soudním sporu zaplatit za nezaplacené faktury, úroky, náklady řízení, nikoliv pokutu.

Ano, přiznáváme, udělali jsme chybu. Použili jsme špatné slovo. Jih nemusí zaplatit pokutu. Správný termín je ŠKODA. Martin Bednář, Hana Tichánková, Markéta Langrová, Otakar Šimík, Věra Válková, Adam Rykala, František Dehner, Vítězslav Sliž a František Staněk coby rada obvodu podle názoru nezávislého soudu způsobili svým špatným rozhodnutím škodu více než 2 miliony korun se sporu se společností AWT Rekultivace (článek zde: https://www.leco-ostrava.cz/clanek/456/kauza-trava-pokracuje-jih-prohral-soud-a-zaplati-2-miliony). Tyto peníze ale nezaplatí 9 radních, kteří rozhodli podle soudu špatně, ale peníze zaplatíme MY VŠICHNI, protože budou zaplaceny z rozpočtu městského obvodu Ostrava-Jih. Dopis s žádostí o nápravu starosta Bednář chybně zaslal společnosti Briolette, která dříve Lečo vydávala, od podzimního čísla roku 2016 je vydavatelem společnost ova media solutions.

Martin Bednář. Foto zdroj: ovajih.cz

Tím ale aktivita starosty městského obvodu se sto tisíci obyvateli vůči Magazínu Lečo nekončí. Místo práce pro nás - občany, či alespoň přestřihávání pásek, a věnování se podobně náročným věcem, které tento náš pan starosta možná zvládá dobře, vzal si k ruce pracovníky právního úřadu, aby Lečo doslova prošťourali, a ještě za tepla nalezené chyby “nabonzoval“. Podle obvodních právníků jsme spáchali hned devět přestupků z tiskového zákona. Chybí nám v tiráži například název nebo informace o četnosti vydávání periodika.

Možná bychom mohli Martinovi Bednářovi poděkovat za detailní kontrolu Leča, upozornění na nedostatky, abychom mohli chyby opravit pro další vydání. Opravdu by se ale tímto měl zabývat starosta největšího městského obvodu Ostravy, kterému platíme měsíčně téměř 100 000 Kč?!? A zkontroloval Bednář další periodika? Prošel všechny časopisy a noviny, zda tam nemají také chyby? A neměl by toto dělat to ve svém volnu nebo bere procházení tiskovin jako součást své starostovské práce a my mu za to tučně platíme ze svých daní? Je toto adekvátní práce pro pracovníky právního oddělení?

Není. Je to zneužití pozice starosty, právního oddělení a času, který má patřit občanům a péči o obvod.  To vše bez souhlasu rady. Opravdu je Martin Bednář ten správný člověk, který má být v čele Ostravy-Jihu?

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA