Z OSTRAVY

Přijďte se vyčistit do Gongu!

Víceúčelová hala Gong hostí od konce června výjimečnou výstavu umělce Krištofa Kintery s názvem We all want to be cleaned. Za zhlédnutí stojí také stálá expozice Milan Dobeš Museum.

Vincent van Gogh, Alfons Mucha, Picasso,... Ano, to všechno jsou věhlasná jména známá po celém světě. Ale co takhle zkusit odprostit se od klasického umění a zapátrat po dalším významu v předmětech běžného dne?

Právě tento zážitek přináší výstava We all want to be cleaned v Dolní oblasti Vítkovic. Pyramida 80 praček, svítící postava z lampiček v nadživotní velikosti, Havran nebo funkční jukebox, který vám zahraje oblíbenou písničku.

V umění se ale skývá mnohem víc než hezký kousek k obdivování. Často přenáší důležité informace. „Snažím se, aby v mém umění byly zakódovány zprávy, které byste měli umět číst jazykem, kterým právě hovořím. Jen bych chtěl dodat, že sochy nemusí být velké, aby byly dobré... Měřítko není klíčové,“ láká na výstavu Krištof Kintera. My ještě dodáváme malé varování. Exponáty si prohlížejte pomalu. Aby vám neunikl sebemenší detail. Pračky mají nastaveny různé cykly a jsou synchronizovnány do skupin po třech, desítí i šedesáti.

Na slavnostní vernisáž se přišli podívat kromě samotného autora také kurátoři výstavy: Jan Světlík a Zdeněk Sklenář. „Po výstavě, kterou jsme uvedli téměř před rokem při slavnostním otevření Milan Dobeš Museum jsme si řekli, že po roce totální geometrické abstrakce chceme udělat něco úplně jiného. Něco úžasného a světového. A vypadlo nám jedno jméno: Krištof Kintera,“ říká o výstavě Jan Světlík.

Pro nás mimoostravské byla oblast Dolních Vítkovic znakem něčeho, co není příliš kultivované. Díky rodině Světlíkové a celému jejich týmu je Ostrava fenomén. A dílo Krištofa Kintery? To ve mně probouzelo národní hrdost už v momentě, kdy jsem spatřil jeho fenomeální instalaci v ikonické museální instituci světa Museum Tinguely v Basileji,“ vyjádřil svou náklonost Zdeněk Sklenář.

Vyražte za kulturou! A nebojte se, rozhodně se budete bavit.

 

Fotografie: archiv Dolní oblasti Vítkovic

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY