Z OSTRAVY

Colours of Ostrava startuje už tento týden

Přípravy na letošní ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava jsou už téměř u konce. Organizátoři si pro návštěvníky připravili kromě věhlasných hudebníků, bohatého doprovodného progamu a skvělého zázemí mnoho organizačních zlepšení.

Největší hudební hvězdy Colours of Ostrava už určitě znáte. Jejích kompletní seznam a rozpis jednotlivých dní najdete na stránkách festivalu. Těšit se můžete třeba na N.E.R.D. s Pharrellem Williamsem, který do Ostravy přiveze mnoho tanečníků, Kyga s pyrotechnikou, jamajskou zpěvačku a herečku Grace Jones nebo na skvělou show Paula Kalkbrennera.

Pokud se budete chtít naučit tančit jako světoví odborníci, v rámci fóra Meltingpotu povedou workshopy tanečníci Amy Secada, Bboy Neguin i český tanečník Yemi A.D. Výborné zázemí čeká také na rodiny s dětmi. ČEZ Family Park má pro ty nejmenší připraveny Pišlické příběhy s Ivanem Trojanem, Lenkou Dusilovou, Beatou Hlavenkovou, Milanem Caisem a dalšími. A co by to bylo za dětský svět bez pohádek, workshopů a hlídání dětí! Připraven je také plně vybavený kojící stan.

K hlavním organizačním novinký jednoznačně patří dvakrát širší hlavní brána, kde budou hrát buskingové kapely a k dispozici bude i sociální zařízení. Vyměnit si vstupenky za festivalový náramek před zahájením můžete nejen v Ostravě, ale také v Brně a Praze. Oproti minulému ročníku došlo také k posílení nočních spojů MHD, společnost Residomo přidala noční dopravu autobusy z areálu festivalu do míst na severní Moravě a novinkou jsou také noční vlaky z nádraží Ostrava-střed. K cestování po Ostravě můžete využít výhodnou festivalovou jízdenku, která platí od 16. do 22. července za výhodnou cenu 220 Kč. Pokud se rozhodnete dorazit na festival autem, uvítáte větší festivalové parkoviště.

Zajímavé novinky připravil také projekt Colours bez hranic. Už osm let zajišťuje, aby si festival užili také návštěvníci se zdravotním znevýhodněním, a to bez překážek. Orientaci v prostoru jim usnadní praktická příručka v Braillově písmu, hmatový plán areálu a speciální přenosný 3D model auly Gong pro nevidomé. No fóru Meltingpot vystoupí přední tlumočnice ve znakové řečí Amber Galloway Gallego. Její specialitou bude tlumočení části koncertů Kensingtonu, Jessie J a Joss Stone. Tlumočeny budou také některé přednášky fóra.

Výše zmíněné mezinárodní fórum Meltingpot představí více než 180 řečníků z 25 zemí celého světa na osmi scénách. Bude probíhat po boku Colours of Ostrava od 18. do 21 července v industriálním areálu Dolních Vítkovic. „Půjde o osobnosti mnoha oborů lidského myšlení – od politiky, přes kulturu, vědu, vzdělání, cestování, ekonomii až po osobní rozvoj. Věříme, že diskuze, debaty, přednášky a osobní setkání nače návštěvníky obohatí a inspirují na celý další rok,“ říká Petra Hniková, dramaturgyně fóra Meltingpot.

Rozhodně byste si neměli nechat ujít vystoupení ředitelky zpravodajství BBC Wold News a odbornici na „fake news“ Liz Corbin, bývalého agenta CIA Josepha Whippla, humanitární pracovnice v Severní Koreji Kathariny Zellweger, která zachránila stovky tisíc lidí před hladem, specialisty na Shakespeara Jamese S. Shapira nebo amerického fyzika a komiksologa Jamese Kakaliose. Přehled všech vystupujících najdete zde.

Fotografie: archiiv Colours of Ostrava

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY