POLITIKA

„Bereme lopaty a jdeme kopat!“

Občanské hnutí LEČO – Lepší a čistá Ostrava má důvod k radosti. Z osmi obvodů, ve kterých se o křesla zastupitelů ucházeli jeho kandidáti, uspělo v pěti. „Čtyři roky jsme budovali značku Lečo a jsem opravdu rád, že nám voliči dali důvěru. Věřím, že je nezklameme! Jsme připraveni tvrdě pracovat,“ říká předseda hnutí Oldřich Lahoda.

Slezská Ostrava, Petřkovice, Moravská Ostrava a Přívoz, Jih, Poruba, Vítkovice, Stará Bělá a Mariánské Hory a Hulváky. V osmi ostravských obvodech a na Magistrát města Ostravy mohli lidé dát hlas novému uskupení v ostravské politice – hnutí LEČO – Lepší a čistá Ostrava. Konkrétně v posledním zmíněné městské části byl úspěch největší. Kandidáti LEČA získali v Mariánských Horách a Hulvákách 17,88 % všech hlasů a v tamním patnáctičlenném zastupitelstvu jim patří tři křesla. Ty obsadí Tomáš Sucharda, Petr Luzar a lídr kandidátky Ivo Večeřa. „Dlouhodobě sledujeme dění na místní radnici a rozhodli jsme se bojovat zejména proti praktikám současné starostky Liany Janáčkové. Děkujeme voličům za jejich hlasy, které dokazují, nejsme sami, komu se její jednání a politické kroky nelíbí,“ komentuje výsledky Tomáš Sucharda, který by s kolegy rád našel partnera do koalice.

Čtyři zastupitele pod značkou LEČO má také nejlidnatější obvod Ostrava-Jih. Mezi pětačtyřiceti tamními zastupiteli usednou Marek Pabjan, Eliška Ulehlová, Dalibor Mouka a Libuše Přikrylová. Právě v Ostravě-Jihu se začal psát příběh Leča. „Když se před čtyřmi lety dostala k moci skupina nových politiků hnutí ANO 2011 spolu s ČSSD a KDU-ČSL, brzy tamní občané okusili aroganci moci. Zejména dvojce radních Adam Rykala a Hana Tichánková rozhodovala bezcitně, nekoncepčně a bez ohledu na názory občanů. Po čtyřech letech, kdy jsme o jejich praktikách informovali v Magazínu Lečo, lidé rozhodli, že nás podpoří a naopak dají sbohem křesťanským a sociálním demokratům, zejména Adamu Rykalovi,“ popisuje cestu na radnici nová zastupitelka a šéfredaktorka Magazínu Lečo Eliška Ulehlová. LEČO v Ostravě-Jihu získalo 8,78 % hlasů, což je například víc než má ODS. „Na Jihu je opravdu na čem stavět,“ říká lídr kandidátky LEČA Marek Pabjan. „Za poslední čtyři roky se toho moc neudělalo, takže každý, kdo bude pracovitější než minulé vedení, má práce nad hlavu. Takže my bereme lopaty a jdeme kopat to pomyslné metro, které muže představovat chodníky, cesty, parkoviště nebo relaxačně-sportovní areál v Bělském lese.“

Své zástupce bude mít Lepší a čistá Ostrava také v historicko-průmyslové části Ostravy ve Vítkovicích, kde po zisku 8,03 % do zastupitelstva usedne Petr Bašek, ve Staré Bělé získal s 7,91 % hlasů jedno křeslo lékař Michal Poláček a v Petřkovicích bude novým zastupitelem Lukáš Velička, kterého do vedení obvodu poslalo 7,08 % tamních obyvatel.

Procento za ziskem mandátu do Zastupitelstva města Ostravy zůstali kandidáti v čele s Libuší Přikrylovou. „Je to velká škoda, protože si myslím, že bychom se současným primátorem Macurou našli společnou řeč. I tak děkujeme všem, kteří nám hlas dali, velmi si toho vážíme. Věřím, že za čtyři roky v obvodech prokážeme své kvality a poté se na velkou radnici dostaneme,“ uzavírá Přikrylová.  

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA