POLITIKA

Nová tvář, staré zvyky

Patrik Hujdus z Těrlic Hradiště byl zvolen novým starostou Ostravy-Mariánských Hor a Hulvák. Kontroverzní profesionální politik a zároveň předseda politické strany NEZÁVISLÝCH má od svého prvopočátku zvolení evidentní problémy, přestože jeho učitelkou byla dlouhá léta sama bývalá starostka Liana Janáčková.

Zvolen jen díky svému hlasu
Patrik Hujdus začal svou vrcholnou politiku s krůpějemi potu na čele. Hned na začátku prvního zastupitelstva se mu nepodařilo důvěryhodně vysvětlit finanční dary od dodavatelských firem úřadu Mariánské Hory a Hulváky, které přistály na účtech strany NEZAVISLÝCH a sloužily pro financování jejich volební kampaně. Občanům také vadí, že nový starosta se svou rodinou bydlí na Těrlicku. Zřejmě nechce dýchat smrad z ostravských lagun nebo snášet zdejší vysokou kriminalitu; v obvodu Mariánské Hory a Hulváky dokonce nevyšší z celé Ostravy. Při volbě starosty a místostarostů obvodu proto vznikl diametrální rozdíl v počtu zastupitelů, kteří navržené kandidáty podpořili. „Místostarostové obvodu byly zvolení všemi 15 hlasy, na rozdíl od Patrika Hujduse, který pro to, aby byl volen starostou, musel při hlasovaní zvednout ruku sám pro sebe, jinak by zvolen nebyl,“ popisuje volbu Daniel Vaca.

Zastupitel LEČO Petr Luzar při skládání slibu s exstarostkou Lianou Janáčkovou

Rádkyně za všechny prachy
Velmi krkolomný až křečovitý začátek tohoto ambiciózního politika ve funkci starosty vygradoval hodinovým prosazováním 90 tisíc korun pro exstarostku Lianu Janáčkovou, která je dnes již jen běžnou zastupitelkou. Na stole totiž zastupitelům přistál materiál se zněním: Návrh na uzavření dohody o provedení práce se členkou zastupitelstva městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky ing. arch. Lianou Janáčkovou. „Ta si měla do konce roku 2018 při hodinové mzdě 300 korun přijít za necelé dva měsíce na 90 tisíc korun a to za poradenství a činnost v oblasti strategického plánování, investic a rozvoje v našem obvodu. Prosazování takového materiálu považuji za trapnost a ostudnost,“ zlobí se zastupitel hnutí Lepší a čistá Ostrava Petr Luzar.  „Je to jednoduché,“ vysvětluje kolega Tomáš Sucharda, „víc placených starostů a místostarostů se do rady obvodu nevejde a tak se vymyslela tato brigáda pro paní Janáčkovou. 90 tisíc korun od 6. 11. 2018 do konce roku za rady, jak mají místostarostové pracovat. Jakoby zástupci politických stran KSČM, KDU-ČSL, SPD a OSTRAVAK neměli vlastní názor, představu a vizi, co je třeba změnit!“

V rozpravě byl opozicí napříč politickým spektrem tento bod programu odsouzen jako zneužití moci k prosazování osobních zájmů. I tak bohužel došlo k jeho schválení osmi hlasy koalice. Je velkým štěstím, že uspěchanost a síla, s jakou se řídící zastupitelstva Patrik Hujdus snažil prosadit tento bod programu pro svou kolegyni a dlouholetou mentorku Janáčkovou, vytvořila procesní chybu. Janáčková na začátku hlasování o své brigádě nenahlásila střet zájmu. „Nemohli jsme to tak nechat, ihned jsme nového starostu upozornili na porušení zákona a jednacího řádu a on musel bod z programu jednání stáhnout,“ říká Daniel Vaca z hnutí Lepší a čistá Ostrava. „Opařen nečekaným neúspěchem přerušil Hujdus jednání zastupitelstva na přibližně 20 minut. Následně se ještě snažil narychlo vytvořit paskvil stejného bodu programu, který snad nepochopil ani on, natož všech 15 zastupitelů, kteří jej v diskuzi opětovně odsoudili, a o tomto návrhu se již ani nehlasovalo.“

Naši zastupitelé budou i nadále bedlivě hlídat rozhodování vedení obvodu a snažit se všemi prostředky prosazovat veřejné zájmy občanů nad osobním prospěchem, který byl bohužel přítomen i na slavnostním, ustavujícím zastupitelstvu městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky.

Noví zastupitelé hnutí LEČO - Lepší a čistá Ostrava Daniel Vaca, Tomáš Sucharda a Petr Luzar (zleva)

Kozel zahradníkem
Dle nejnovějších informací z rady Mariánských Hor a Hulvák se ukazuje, že neschválená brigáda pro ex-starostku Lianu Janáčkovou má další vývoj. Přibližně po měsíci po prvním neúspěchu, je na programu druhého zastupitelstva podobná nechutná politická trafika. Podle našich informací si Liana Janáčková v koalici prosadila pozici uvolněné, tedy nadstandardně zaplacené zastupitelky. Za více než 45 tisíc korun měsíčně má novému starostovi poskytovat poradenskou činnost, pravidelně konzultovat výstavbu a rekonstrukci nebo vyhledávat nové příležitosti pro obvod. Pokud starosta potřebuje ke své práci zastupitele pomocníka, za jehož rady mu musí obvod vyplatit téměř 23 násobek jeho běžné odměny, měl by odstoupit! Dle našeho názoru se ale jedná jen o ubohé prosazování osobních finančních zájmů paní Janáčkové a způsob jak dále nekompromisně ovlivňovat veškeré dění na radnici. V důsledku nestandartního „slepence“ koalice z jednotlivých solitérních zástupců politických stran s jedním mandátem se bohužel samospráva obvodu bujaře rozrůstá. Nově tedy bude mít dvanáct a půl tisíce občanů Mariánských Hor a Hulvák nejen starostu a čtyři místostarosty, ale i jednoho „starostu externího“. Kde jsou ty doby, kdy tento obvod fungoval pouze se  starostou a jedním místostarostou.

Sledujte stránky WWW.NASEHULVAKY.CZ, kde se dozvíte aktuální stav věci.

Zástupci nedávno vzniklé koalice jsou starostou neustále ubezpečování, že se vše bude dělat nově a lépe než doposud. Výše uvedené činy tomu však nenasvědčují. Pan Hujdus se dokonce před místostarosty veřejně distancuje od minulého vedení radnice, ve kterém paradoxně sám zastával post 1. místostarosty. To vše jen proto, aby zakryl šeď nadcházejících činů. Snad stávající koaliční partneři brzy odloží ony růžové brýle a pochopí, jaká politika se zde jejich osobami hraje. „Jsme připraveni podpořit jakoukoli alternativu vedení radnice bez zastoupení tandemu prospěchářů Janáčková, Hujdus. Cílem je prosazení našeho programu, ať už sedíme v opozici, či jsme ve vedení radnice.“ dodává Petr Luzar.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA