POLITIKA

Trestní stíhání na objednávku? Jistě. A klidně i za hranicemi.

V posledních dvou letech čas od času opanují média divoké diskuze o tom, zda je možné si u nás objednat trestní stíhání. Je zbytečné dělat si iluze, že to možné není. Moje kauza je toho jasným příkladem.

V první polovině dubna tohoto roku proběhla v médiích krátká zpráva o tom, že pro neoprávněnost obvinění skončilo vyšetřování Čecha zadrženého v říjnu 2017 v Brazílii. Tím Čechem jsem byl já. Zatímco informace o závěru vyšetřování a o mém absolutním zproštění prošly médii velmi krátce a takřka bez povšimnutí, navíc je s odstupem doby v internetových vyhledávačích najdete jen velmi těžce, po zadání mého jména se o mně ihned dozvíte nejrůznější barvité informace, kde chybí snad už jenom to, že jsem masový vrah.

 Obvinění z praní špinavých peněz, které bylo proti mně v Brazílii, kde dlouhodobě podnikám, vzneseno, je v této zemi velmi tvrdě trestaný závažný zločin. V zemi, jejíž klima pomáhá ulevit mým zdravotním potížím, částečně žiji a podnikám již více než deset let. Obvinění, které přišlo jako blesk z čistého nebe, mi kompletně změnilo život. A i když bylo od samotného počátku zcela nesmyslné a o mé nevině byli přesvědčeni všichni mí partneři, přátelé i lidé, kteří mě znají, cejch vyšetřování na mně ležel téměř dva roky, kdy se obviněním zabývali brazilští vyšetřovatelé a brazilská prokuratura. S ohledem na závažnost obvinění a její posuzování v Brazílii se na kauze pracovalo  velmi pečlivě, a i proto to trvalo takový čas. Vyšetřovací spis má přes 3600 stran a jeho výsledek už je znám.

Ač žiji část roku v Brazílii, ti, kteří mě znají, vědí, že mé srdce patří Ostravě. Tady jsem se narodil, vyrostl, mám tady své děti a vnoučata. Tady jsem vrcholově sportoval a začal i své podnikání. Nedostal jsem nic zadarmo. K životu a podnikání přistupuji jako ke sportu. Hraji tvrdě, ale podle daných pravidel a fér. Podaná ruka je pro mě více než papír. A možná proto mám i mezi soupeři hromadu přátel.

"Ti, kteří mě znají, vědí, že mé srdce patří Ostravě," říká zakladatel hnutí LEČO - Lepší a čistá Ostrava.

To, co se však událo v říjnu 2017 v Brazílii, je mimo veškeré mantinely slušnosti. Nynější přístup do spisu potvrzuje, že mé trestní stíhání vzniklo na základě účelových nepravd a obvinění, které přišly z České republiky. A nebyla to obchodní konkurence, která mě chtěla poslat na čtyřicet let do vězení (ano, až taková je v Brazílii sazba za praní špinavých peněz). Indicie, které nehodlám nechat tak, prověřují právníci. Směřují k politikům a některým jejich „spřáteleným“ novinářům a státním úředníkům.

Od toho, abych se aktivně zapojoval do ostravské komunální politiky, mě toto v žádném případě neodradí. Nebojím se ukázat na špatnosti a nebojím se postavit špatným lidem na politické židli. V tom se měnit nehodlám.

 Dělá mi radost, když mohu pomoct. V rámci samotné politiky pak v tom nejzákladnějším - aby věci kolem nás byly lepší. Proto jsme před posledními komunálními volbami s lidmi, kteří vnímají věci stejně a chtějí na nich pracovat, vytvořili hnutí LEČO - Lepší a čistá Ostrava. A taky tento magazín, jehož již 20. číslo držíte v rukou.

Oldřich Lahoda, předseda hnutí

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA