Z OSTRAVY

Logika až na posledním místě

Údržba zeleně v obvodu Ostrava-Jih, to je téma na knihu. Na nekonečný a hodně špatný román. Letos tady máme novou kapitolu: Extrémní sucho aneb Nesekáme a pak sekáme, i když není co.

Měsíce bez pořádného deště a horké slunečné dny způsobily, že většina trávníků ve městě vypadá spíše jako ty, na jaké jsme zvyklí například z pobřeží oblíbeného Chorvatska.

Správné kosení trávy není žádná velká alchymie. Na druhou stranu, každý domkař nebo zahrádkář potvrdí, že je to práce, která vyžaduje zdravý rozum, pravidelnost a řádnou dávku zodpovědnosti. To, co se dnes dělo na ulici Volgogradská, postrádalo vše zmiňované.

V dopoledních hodinách se na nás obrátili rozezlení občané z ulice Volgogradské, že se pod jejich okny koná prašné rodeo. Na místo jsme dorazili kolem poledne a v oblacích zvířeného prachu zastihli sekačku a několik pracovníků s křovinořezy a rozfoukávači. Když jsme se jich zeptali, co že to vlastně dělají a jestli jim ta činnost přijde smysluplná, pokrčili rameny, nasadili si sluchátka, řekli, že plní úkol, který nemohou komentovat a pokračovali v prášení. Slova o plnění úkolu nám v tu chvíli připomněla filmovou scénku z Pelíšků o „muži s koženou brašnou, který nesmí projet“.

Takto vyvpadala tráva před "pokosením"

Téma sucho, kosení, nekosení je v těchto měsících v Ostravě vedle tématu koncertní haly asi to nejdiskutovanější. Zatímco před pár týdny vypadala Ostrava jako zarostlá džungle, teď je z ní vyprahlá savana.

A toto je "trávník" po zásahu odborníků. Vážně je to nutné? 

Když jsme dnes na ulici Volgogradskou vjížděli, měli jsme za to, že tady kosí vysoutěžená firma, která má dle smlouvy s obvodem Ostrava-Jih, naplánován další pokos. Sucho, nesucho. Jak nemilé bylo zjištění, když jsme na korbě sekačky našli logo městské společnosti Městské lesy, která spadá pod vedení města Ostravy. To ale má teď zřejmě jiné starosti, než je ekologie a logická práce v této oblasti. Řeší se koncertní hala.

Městské lesy mají samozřejmě s obvodem taky podepsanou smlouvu. Ta však vychází z vertikální spolupráce, tedy smlouvou mezi obvodem a městskou firmou, která je uzavřena napřímo bez soutěže a která jde bez větších problémů upravovat a měnit. Pokud by tedy měl někdo z vedení obvodu a města o věc zájem, tak lze nesmyslnému prášení, fakturovanému jako kosení, zabránit. Bohužel se ale pouze plní úkoly a smluvní závazky a nikomu z vedení obvodu a města nevadí, že se nadělá více škody než užitku. Úkol je přece úkol.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY